Press "Enter" to skip to content

Samsung la CES 2023: ce produse noi am văzut la expoziția din Las Vegas

Samsung a fost unul dintre cei mai, dacă nu cel mai mare expozant la CES 2023, atât ca spațiu expozițional cât și în ceea ce privește numărul de produse prezentate. Anul acesta, Samsung s-a axat pe câteva direcții foarte clare: experiența îmbunătățită în utilizare, sustenabilitatea și interoperabilitatea sistemelor inteligente.

Aceste direcții au fost punctate chiar din prima zi a expoziției, în conferința de presă, în cadrul căreia au luat cuvântul tot felul de CEO și de directori de dezvoltare. Standul Samsung a reflectat în totalitate filosofiile abordate, având secțiuni dedicate materialelor utilizate în construcția dispozitivelor, economiei de energie și experienței în utilizare. Dar mai departe de inițiative și direcții de dezvoltare, ce noutăți am văzut la CES 2023 din partea Samsung? Păi să le luăm pe rând.

Televizoarele Samsung MicroLED, viitorul ecranelor?

Multe din noutățile de la CES 2023 au fost în segmentul display-urilor și tehnologiilor de afișare a conținutului, în general, și asta nu doar de la Samsung. Producătorul coreean a avut însă la CES una dintre cele mai mari game de display-uri inovatoare. Încep prin a menționa televizoarele cu tehnologie MicroLED, care arată absolut breathtaking: fără bezel (deloc, nada, zero), cu o luminozitate excelentă și o calitate a culorilor impecabilă.

Pentru cine nu știe, televizoarele MicroLED sunt similare cu cele OLED în sensul că fiecare pixel emite lumina proprie. Astfel, ele nu au nevoie de tehnologii de local dimming și nu au probleme legate de uniformitatea luminozității la granița dintre alb și negru (probleme care sunt prezente la televizoarele LED normale). Spre deosebire de OLED însă, televizoarele MicroLED nu folosesc LED-uri organice, ceea ce constituie un avantaj enorm. Ecranele MicroLED nu sunt predispuse la retenția imaginilor și nu se uzează în aceeași măsură ca LED-urile organice.

Specificațiile nu au fost dezvăluite în totalitate, dar vorbim aici de rată de refresh variabilă de până la 240 Hz, timpi de răspuns la nivel de nanosecunde și o adâncime de culoare de 20 biți – specificații nemaiîntâlnite până acum la televizoare. Și luminozitatea se pare că va fi una excelentă, acesta fiind de altfel și un alt avantaj al tehnologiei MicroLED în fața OLED. Din moment ce ultimele televizoare OLED de la Samsung și LG au atins deja pragul de 2000 niți, suntem curioși ce valori vom avea pentru MicroLED-urile astea. Oricum, în ritmul ăsta o să ajungem să ne uităm la televizor cu ochelarii de soare…

Toate televizoarele MicroLED au rezoluție 4K, indiferent de dimensiune, și suportă conținut simultan din patru surse HDMI. La Las Vegas, Samsung a prezentat nu mai puțin de șapte dimensiuni pentru ecranele MicroLED: 50, 63, 76, 89, 101, 114 și 140 de țoli. Deși nu au fost anunțate prețurile și disponibilitatea, ne așteptăm ca primele televizoare care se vor găsi pe piață să fie cele de 76 țoli și superior, din martie încolo. Probabil vor costa cât un hatchback, dar cam ăsta e prețul progresului.

Progrese în gama Samsung QD-OLED și Neo QLED

Evident, la Las Vegas au fost prezente și televizoarele din gamele deja tradiționale ale Samsung, OLED și Neo QLED. Televizoarele OLED de la Samsung beneficiază de tehnologia Quantum Dot, adică au o redare a culorilor excelentă. Practic, inginerii coreeni au combinat două tehnologii pentru a obține un display fără puncte slabe. O bună perioadă de timp, Samsung a absentat din segmentul OLED, lăsându-i pe cei de la LG să fie practic singurii producători de ecrane de acest tip.

Revenirea ca producător de OLED-uri s-a făcut timid încă de anul trecut, dar în 2023 producția de panouri va crește semnificativ. La CES am văzut modelele S95C și S90C QD-OLED. Noutatea pentru 2023 este că vom avea parte de un panou cu dimensiune de 77 țoli, față de 65 cât avea gama actuală. Televizoarele au rată de refresh de 144 Hz (oficial, pentru că neoficial și modelul anterior, S95B, putea fi overclockat la 144 Hz), certificare Pantone pentru calitatea culorilor, certificare AMD Freesync Premium Pro și o rată de răspuns de 0,1 ms. Versiunea S95C va fi mai premium, cu câteva funcții în plus.

Samsung CES 2023Samsung CES 2023

O veste bună pentru buzunare este că televizoarele QD-OLED din seria 2023 vor avea un consum de energie electrică redus cu până la 25% față de generația anterioară. Probabil că noile reglementări draconice din UE cu privire la consumul de energie al electrocasnicelor a fost un imbold destul de mare în această direcție, rămâne de văzut însă dacă această reducere semnificativă va avea impact asupra calității imaginii. Cei de la Samsung zic că nu.

În ceea ce privește televizoarele Neo QLED, deja vorbim de ecrane 8K. Neo QLED este denumirea pe care Samsung a ales-o pentru modelele sale cu tehnologie „tradițională” LED. Coreenii ne-au bombardat cu termeni precum Quantum Dot Mini LED, procesor Neural Quantum, Shape Adaptive Light Control, dar ce este clar este că progresele în acest segment au fost unele legate de rafinarea soluțiilor existente.

Samsung CES 2023Samsung CES 2023

Gama Samsung Neo QLED 2023 vine deci cu o procesare mai bună a imaginilor, algoritmuri Deep Learning pentru upscaling și pentru transformarea conținutului SDR într-un pseudo-HDR. În plus, televizoarele vor avea integrat un chip care mărește compatibilitatea în ecosistemul SmartThings. Fără revoluții, dar clare evoluții.

Mai menționez aici și o adiție foarte de efect: de acum, toate monitoarele Samsung de generație nouă se pot sincroniza cu sistemele de iluminare Philips HUE. Asta este o veste excelentă pentru cei ce adoră efectele AmbiLight sau modelele precum Philips The One, pentru că poți acum adăuga funcția de iluminare ambientală unui televizor care nu avea până acum această opțiune.

Proiectoarele sunt pe val

Un trend care devine tot mai important este utilizarea proiectoarelor de mici dimensiuni, cu tehnologie Short Throw, pentru afișarea conținutului media în spații restrânse, cum ar fi birouri sau case. Samsung este liderul în acest domeniu, iar la CES 2023 au prezentat primul lor proiector 8K, denumit The Premiere 8K. Acesta suportă o dimensiune a ecranului de până la 150 țoli (pentru o vizionare în condiții optime) și, deși calitatea imaginii nu se compară cu cea a unui televizor, versatilitatea unui astfel de proiector atârnă greu în balanță.

Ca să vorbim de preț, trebuie să ne uităm la alte proiectoare din piață, pentru că producătorul coreean nu a dat informații în acest sens. Pentru început, dispozitivul este o continuare a lui The Premiere 4K, prezentat în 2020. Acesta are un preț aproximativ de 2000 de Euro acum, la trei ani de la lansare, și era vreo 3500 inițial. Alte proiectoare 8K în piață? Nu sunt foarte multe, dar cele de la JVC, de exemplu, pornesc de la 10.000 Euro. Vă las pe voi să dați o estimare pentru The Premiere 8K. Dacă mai adaugi la asta și faptul că nu prea găsești nicăieri conținut 8K, realizezi că acest proiector este mai mult un showcase pentru o tehnologie și mai puțin un dispozitiv destinat comercializării în masă.

Și dacă tot vorbim de showcase tehnologic, o tehnologie care a fost arătată în spatele ușilor închise la IFA Berlin, cu condiția nedivulgării informațiilor prezentate, a apărut public acum la CES: proiectorul The Freestyle 2023 (un update la proiectorul Freestyle de anul trecut) poate fi folosit cu ceea ce producătorul numește Smart Edge Blending. Mai exact, poți folosi două și astfel de proiectoare pentru a lărgi imaginea afișată, fie pe orizontală, fie pe verticală. Poți astfel crea un ecran cu un raport de 21:9 sau unul cu raport 16:15.

Ăsta e un feature foarte cool, care mărește versatilitatea lui The Freestyle 2 și care cu siguranță se va regăsi și în alte produse de acest tip. În ceea ce privește dispozitivul în sine, sunt și câteva modificări tehnice, cea mai importantă fiind creșterea memoriei interne. Acum vei putea folosi mini-proiectorul pentru a rula jocuri prin intermediul GeForce NOW sau alte aplicații de streaming, deoarece dispozitivul vine cu Samsung Gaming Hub integrat.

Monitoarele de gaming de la Samsung încă dau lecții concurenței

Dacă vorbim de monitoare de gaming, primul meu gând este la seria Oddysey G de la Samsung. Monitorul pe care îl folosesc la birou este un G5 (de care sunt foarte mulțumit), iar colegul Marinake folosește, dacă nu mă înșel, un G7. Așa că apariția la CES a lui Odyssey Neo G9 a fost foarte interesantă pentru noi. Și chiar avem de ce să fim entuziasmați. De unde să încep? Hai să încep cu rezoluția: Samsung Odyssey Neo G9 (modelul exact G95NC) este primul monitor dual UHD, asta însemnând că are rezoluția de 7680 x 2160 pixeli. Sweet Jesus, jumătate de 8K!

Apoi, dimensiunea este senzațională: vorbim de o diagonală de 57 țoli cu o rază de 1m, o curbură perfectă pentru a acoperi câmpul vizual și pentru cei mai apți gameri. Monitorul beneficiază de tehnologia quantum mini LED, iar panoul este unul mat, pentru a reduce reflexiile în timpul sesiunilor de gaming. Deși asta reduce întrucâtva luminozitatea față de un monitor lucios, faptul că ecranul este atât de curbat face foarte necesar acest feature, pentru că forma poate capta reflexii din foarte multe unghiuri. Ca preț, avem informații doar pentru versiunea de 49 țoli (G95NA), care va costa undeva în zona 2300 USD în State.

Samsung CES 2023Samsung CES 2023

Va exista și o versiune OLED a monitorului, care probabil o să îmi facă cu ochiul de departe, de la înălțimea unui preț complet inaccesibil, cel puțin pentru mine. Modelul Odyssey OLED G9 (G95SC) va aduce toate avantajele panourilor OLED pe un monitor curbat de gaming: contrast excelent, negru absolut și culori vii. Din ce am experimentat până acum, panourile OLED pe monitoarele de gaming sunt the sweet spot din punct de vedere al calității imaginii și al performanțelor. Aici vorbim de o diagonală de 49 țoli și o rază de 1,8 metri, deci o curbură mai „blândă”.

Indiferent de panoul folosit, Odyssey G9 va avea un refresh rate de până la 240 Hz și va veni cu Samsung Gaming Hub integrat, ceea ce înseamnă că de la un punct încolo nici nu vei mai avea nevoie de un PC pentru a rula cele mai recente jocuri pe el. Și la ce noutăți interesante a prezentat NVIDIA la CES cu privire la GeForce NOW, viitorul ăsta nu e foarte îndepărtat.

Samsung CES 2023Samsung CES 2023

La capitolul monitoare voi mai menționa doar modelul ViewFinity S9, un monitor adresat profesioniștilor, care, cel puțin prin prisma specificațiilor, nu prea are mulți rivali în piață: rezoluție 5K (5120 x 2880 pixeli) la o diagonală de doar 27 țoli, 99% acoperire DCI-P3, o deviație a culorilor medie Delta E ≦2,1 și, cireașa de pe tort, un sistem de auto-calibrare denumit Color Calibration Engine care, cu ajutorul telefonului mobil, permite ajustarea balansului de alb, al luminozității și al culorilor.

Samsung CES 2023Samsung CES 2023

Și la conectivitate stăm foarte bine: utilizatorul poate conecta camera foto direct la monitor prin intermediul USB-C sau Thunderbolt 4 pentru a transfera fișiere de mari dimensiuni către PC. Seria ViewFinity S9 include și o cameră video 4K SlimFit  și, bineînțeles, include Samsung Smart Hub, ceea ce îl poate face complet autonom și independent de PC când vine vorba de activități de videoconferință și nu numai.

Seria Bespoke se diversifică și se rafinează

Un alt segment important pentru Samsung care a primit produse noi este seria de electrocasnice Bespoke. Astfel, frigiderele Bespoke au primit un frate mai deștept, Bespoke 4-Door Flex cu Family Hub Plus. Acesta beneficiază de un ecran mai mare, 32 de țoli, adică de aproape două ori mai mare decât cel al modelelor anterioare. Ce faci cu astfel de ecran? Pai, de exemplu, controlezi alte dispozitive prin intermediul SmartThings. Sau vizionezi un film prin intermediul Samsung TV Plus, care te lasă să alegi dintre 190 de canale gratuite.

Samsung CES 2023Samsung CES 2023

Alt frigider prezent la CES 2023 a fost Bespoke Side-by-Side, care este smart nu doar din perspectiva software, ci și prin construcție. Panoul frontal este personalizabil, are mâner de deschidere proiectat special pentru o deschidere ușoară și dispune de funcția Auto Open Door, care deschide automat frigiderul vreo 2 cm la atingerea mânerului. Dacă nu deschizi în continuare frigiderul, acesta se închide automat în câteva secunde. Mai ai secțiune specială pentru apă, denumită pompos Beverage Center, dispenser automat de gheață și alte funcții de genul ăsta, care îmbunătățesc experiența utilizatorului.

Un aparat electrocasnic care mă cam sperie, ținând cont cam ce gătesc eu, este cuptorul Bespoke AI. Acesta analizează ce conține mâncarea pusă la gătit și optimizează procesul, prevenind în același timp arderea alimentelor. Toate bune și frumoase până aici, dar pe baza informațiilor colectate prin integrarea cu SmartThings Cooking și Samsung Health, o să primești recomandări pentru o dietă sănătoasă, și asta e problema, că eu nu vreau să mănânc sănătos.

Totuși, o funcție care mie mi se pare utilă este faptul că poți utiliza camera integrată în cuptor pentru a monitoriza de la distanță mâncarea pusă la gătit. Astfel, poți să pui preparatul în cuptor, să pornești gătitul de la distanță și să îl oprești la momentul potrivit. Iar dacă uiți, cuptorul are grijă să te notifice că ești pe cale să mănânci cărbuni.

Închei seria dee noutăți din domeniul Smart Home cu noul SmartThings Station, un dispozitiv a cărui funcție este să controleze și automatizeze toate dispozitivele conectate prin SmartThings la el. SmartThings Station oferă o  configurare super simplă și e compatibil cu o gamă largă de electrocasnice și electronice, inclusiv cele care respectă standardele Matter. Pentru cine nu știe, Matter este un standard care promite o compatibilitate mai mare între dispozitivele smart și diversele sisteme de control, permițându-ți să cuplezi un dispozitiv de la un brand cu un sistem de control de la altul. Finally.

Revenind la SmartThings Station, cu ajutorul acestuia poți seta automatizări, porni rutine și configura mult mai în detaliu funcționarea dispozitivelor inteligente dintr-o casă inteligentă. Pe lângă beneficiul evident al unui control mai bun, se pot realiza și economii substanțiale de energie cu ajutorul lui SmartThings Station. A, da, am menționat că dispozitivul include și un modul de încărcare wireless ce poate furniza până la 15W?

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Tehnologie

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from TehnologieMore posts in Tehnologie »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares