Press "Enter" to skip to content

Toate noutățile prezentate de Samsung la IFA Berlin 2023

A început deci IFA, și cei care au dat startul lansărilor și evenimentelor de la una dintre cele mai mari expoziții de tehnologie din lume au fost Samsung, care au deschis standul pentru presă și Youtuberi, așa că hai să vedem cu ce se laudă. Deci, cu ce se laudă Samsung?

Well, nu prea multe, dar totuși interesante. Trebuie s-o spun din capul locului că mi se pare că mai toate evenimentele și expozițiile astea mari de tehnologie, sau cele europene cel puțin, sunt în declin. Cu mici excepții, mai toți marii jucători din tech aleg în ultima vreme să-și facă lansările separat, și să nu le mai sincronizeze cu aceste târguri.

Bunăoară anul asta, Samsung au lansat seria Galaxy S23 înainte de Mobile world de la Barcelona, și noile pliabile Fold și Flip 5 sau ceasul Watch 6 înainte de IFA cu o luna de zile. Și asta nu se întâmplă de azi de ieri, se întâmplă deja de ani de zile. Singură astfel de expoziție care pare că se ține tare… încă, este faimosul CES de la Las Vegas din Ianuarie, dar care, așa cum observau și colegii mei care au fost acolo, devine din ce în ce mai american, adică mai focusat pe Statele Unite și pe companiile și consumatorii de acolo.

Desigur, asta nu înseamnă că MWC sau IFA au fost lipsite de fast și grandoare, dar parcă nu mai sunt atât de relevante, de semnificative. The world is changing, bro. Și Samsung nu sunt singurii mari care își reduc prezența la aceste saloane, o fac și alții. De fapt, dacă este să fiu sincer, singurii care au avut o lansare mare au fost chinezii de la Honor, dar despre ce-au făcut și ce-au lansat vom vorbi pe larg în următorul material.

Deci, ce au adus totuși Samsung la această ediție IFA? Păi hai să le luăm pe rând și să le discutăm un pic. Mi-a atras atenția în primul rând colosalul monitor de gaming pre numele sau Odyssey Neo G9. Bine, admit și că nu este tocmai nou nici asta, abia ce fusese eveniment de lansare oficială inclusiv în România cu doar o săptămâna mai înainte. Dar cum eu n-am apucat să ajung la acel eveniment, am făcut cunoștință cu Goliathul asta la IFA.

Este probabil cel mai mare monitor de gaming din lume… probabil. Adică la mai multe capitole. În primul rând că are… 57 de inch! Jezuz H Christ, deci mai bine-l sări decât să-l ocoleșți. Și folosesc întemeiat această expresie, pentru că este scund și lat, deci da, mai bine-l sări decât să-l ocoleșți. Este un ultra-ultra-wide, d-ăla 32/9, iar la 57 de inch diagonală, da, probabil este cel mai mare monitor de gaming din clasa lui.

Și asta nu este singurul record pe care pare să-l dețină. Are o colosală rezoluție numită pompos de Samsung Dual Ultra HD, adică un fel de dublu 4K, nu cvadruplu, pentru că aia ar însemna 8K, adică Neo G9 are 7680×2160 de pixeli. Sunt practic două monitoare 4K puse unul lângă altul. Dar nu va lăsați păcăliți de rezoluția și diagonală gargantuane, pentru că și restul specificațiilor sunt la înălțime: 240Hz frecvența, 1ms timp de răspuns și un excelent panou mini-led, de felul celor pe care le găsești pe TV-urile NeoQLED de top ale coreenilor, ceea ce asigura monitorului luminozitate cât cuprinde și un contrast de vis.

Bineînțeles că monitorul asta curbat nu poate fi decât un vis umed al oricărui pasionat de jocuri cu mașini, și în secunda în care am urcat la volanul simulatorului la care era atașat monitorul, am simțit imediat cum ma îmbracă din toate părțile. Nu știu să va zic cât costă, știu doar că este disponibil, iar pentru cei pasionați cu adevărat de gaming și cu buzunare adânci, este probabil o tentație mai mare decât mărul biblic. Îl vom prmi cu siguranță și noi la test și am să va spun mai multe atunci despre ce este, cum este și câte parale face.

Un alt produs care a beneficiat de luminile rampei la standul Samsung de anul asta de la IFA a fost un model de Frame, ediție aniversară Disney 100. Dap, Disney au făcut 100 de ani de existența, iar Samsung îi sărbătoresc cu ediția asta speciale de Frame. Nu este ceva revoluționar, dar ideea este fără îndoială mișto și nimerită. The Frame este acel televizor cu rame de diferite feluri, care așa cum îi spune și numele, stă pe perete că un tablou, și uneori chiar asta… devine.

Adică atunci când nu îl folosești că televizor, poate să afișeze cu un consum infim de energie, la nesfârșit tablouri, poze sau… ce vrei tu. Adică are o dublă funcție: cea de TV și cea de tablu static care să elimine gaură neagră care devine televizorul după ce îl stîngi. Modelul aniversar de față are rame argintii din aluminiu, foarte frumoase și de bun gust, și vine la pachet cu 100 de artworkuri Disney cu care să-ți înveselești locuința atunci când nu te uiți… pe Disney Channel. Este o abordare interesantă și șic acest The Frame aniversar, prin urmare am considerat că merită menționat.

Și că să mai rămânem încă puțin în zona displayurilor, voi menționa și eternul Micro-Led, acea tehnologie care va deveni extrem de populară… întotdeauna peste 5 ani și care evident a fost și ea prezentă. Pentru cine nu știe, Micro-led este o tehnologie pe care Samsung face mare tam-tam, ca fiind viitorul. Desigur, până una altă chiar este viitorul, în sensul că adopția se tot amână de la un an la altul.

(9) Un INCIDENT DEMENT cu românii din străinătate! Și ce-au dezvaluit Samsung la IFA 00-12-37

Care este faza cu acesta tehnologie? Păi vorbim despre niște leduri microscopice, multe, multe, care alcătuiesc un panou extrem de dens, ale cărei zone pot fi controlate în totalitate până la nivel de pixel și care prin urmare poate afișa o imagine nu doar foarte, foarte precisă, ci și niște luminozitati și contraste dumnezeiești.

Mai simplu spus, în teorie și pe hârtie, micro-ledul ar avea aceeași calitate sau una încă și mai bună față de imaginea unui OLED, minus… toate dezavantajele OLED-ului, adică minus luminozitatea mai scăzută, durata de viață mai scăzută, deteriorarea surselor de lumina, fără acel posibil burn în și tot așa, și toate astea dintr-un motiv aparent foarte simplu: că în vreme ce OLED-ul este organic, micro-ledul este anorganic.

Iar asta are multe avantaje: e mai reliable, mai luminos, mai precis și nu în ultimul rând… modular. Cu alte cuvinte, din microled poți face ce format vrei tu, la ce dimensiune vrei tu. Vrei un fomat 16/9, 21/9, 4/3 sau… 6/7? La 1m sau 5m diagonală? Nicio problema, se poate! Deci e o mare șmecherie, dar are și o mare problema: este extrem de scump și de greu de fabricat. Poate asta este și motivul pentru care după 10 ani de pauză, Samsung s-au apucat să facă și ei… OLED-uri!

(9) Un INCIDENT DEMENT cu românii din străinătate! Și ce-au dezvaluit Samsung la IFA 00-12-37

Probabil pe principiul, dacă nu îi poți bate, alătură-te. Și iaca așa suntem la a două serie de OLED-uri Samsung după un deceniu întreg de pauză. Samsung n-au crezut acum 10 ani în soluția asta tehnologică numită OLED, au considerat-o probabil prea fragilă, prea costisitoare, cine știe, așa că i-au lăsat pe LG să o dezvolte nestingheriți. Doar că ghici ce?

Pariul lor pe Micro-Led se dovedește cu bătaie mai lungă decât probabil s-au așteptat, așa că până la „democratizarea” acestei din urmă tehnologii care costă acum de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro, au ales să facă și ei… OLED-uri. Pe care evident le aveau expuse și aici. Nu zic că viitorul nu este Micro-ledul… dar când n-a fost?! Înțelegeți ce vreau să zic.

Da, imaginea este într-adevăr incredibilă, prin detalii, strălucire, contrast, precizie, dar ce folos dacă costă cât un Ferrari nou?! Bun, și acum hai să trecem la dispozitive mai pământene ca preț și cu ocazia asta schimbăm și macazul de la displayuri la proiecție.

(9) Un INCIDENT DEMENT cu românii din străinătate! Și ce-au dezvaluit Samsung la IFA 00-12-37

Samsung au prezentat la IFA cea de-a două generație a foarte simpaticului lor proiector portabil numit Freestyle. Deci ăsta este un proiector… well, nu chiar de buzunar, dar foarte mic și îndemănos și cu o formă cilindrică foarte atipică. Este o jucărie gândită pentru prezentări ad hoc sau de cărat în vacanță și văzut filme pe peretele camerei hotelului sau… afară pe cort, în curte sau oriunde vrei tu. Este smart, este portabil, este frumușel foc, și din câte știu prețul este unul foarte accesibil. Că să nu mai zic că vine și în mai multe culori pastelate, ceea ce îl face cu adevărat deosebit de ceea ce ne-am obișnuit până acum să numim proiector.

(9) Un INCIDENT DEMENT cu românii din străinătate! Și ce-au dezvaluit Samsung la IFA 00-12-37

Cam astea au fost chestiile notabile, am mai regăsit acolo și G9-le OLED ultrawide pentru gaming, foarte mișto și monitorul ăla, și în rest s-a vorbit mult despre smart-home, conectivitate, parteneriatele cu serviciile de game straming sau cu Microsoft Xbox care să-ți transforme televizorul însuși într-o consola de jocuri, și nu în ultimul rând despre tehnologii eco, sustenabilitate și alte astfel de deziderate și împliniri mărețe.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Published in Tehnologie

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares