Press "Enter" to skip to content

LG C3 este un update al generației trecute, nu un înlocuitor (review)

Un nou an, un nou OLED, iar anul ăsta TV-ul „sweet spot” (adică nici cel mai scump, nici cel mai ieftin, nici cel mai „dotat” nici cel mai slab) pare să fie LG C3! Să-l cunoaștem deci!

De la C2 la LG C3…

Am acasă un LG C2 de 48 de inch în camera fetelor, pe care se uită la Disney Plus și Netflix și se joacă pe Switch și pe PS4 de păcăne. Și nu odată m-am gândit că cei mai mari rivali ai OLED-urilor LG, sunt LG înșiși. În condiții reale de utilizare și nu de laborator de teste, este greu să găsești vreun motiv pentru care C2-ul meu de acasă ar fi mai puțin bun decât C3-ul de anul ăsta. Dar update-urile iterative fac parte din strategia coreenilor. Multe publicații au desemnat în 2022 C2 ca fiind TV-ul anului și nu știu de ce am impresia că saga se va repeta și anul ăsta. Coreenii au gândit C2-ul de anul trecut mai degrabă ca pe o combinație de perfomanțe bune, funcții numeroase și preț, elemente care au făcut din acel model o propunere foarte ușor de recomandat. Și istoria se repetă cu LG C3.

Funcții și capabilități mai vechi și mai noi

Setul extins de funcții și capabilități, gen cele patru intrări toate HDMI 2.1, frecvența de 120Hz, refresh rate variabil, Auto-Low Latency Mode (ALLM) și Freesync Premium Pro și G-Sync, sau GeForce Now, sunt tot atâtea argumente în favoarea acestui model.

LG C3 OLEDLG C3 OLED

Noul procesor Alfa9 Gen 6 aduce inclusiv OLED Dynamic Tone Mapping Pro și un nivel de contrast și claritate chiar mai bun în opinia mea, decât pe C2-ul de acasă. Nu suficient cât să mă împingă păcatul să-mi cumpăr un C3, dar suficient cât să fie sesizabil. Dar probabil cea mai vizibilă schimbare a avut loc la nivel de interfață, cine a mai avut un LG cu webOS știe despre ce vorbesc, care de astă dată pare și mai fluidă și mai aerisită și aduce funcții noi precum gruparea aplicațiilor pe foldere în funcție de tema și un meniu rapid editabil pentru a accesa mai ușor setările de baza de imagine sau sunet.

Și pe sunet, LG C3 a mai venit cu ceva îmbunătățiri față de C2-ul meu, de exemplu posibilitatea de a folosi simultan și cumulat în configurație Dolby Atmos atât difuzoarele on-board ale televizorului cât și un soundbar, capabilitate numită Wow Orchestra.

Și de arătat, LG C3 arată foarte bine, tot așa curat și minimalist ca C2-ul, cu margine foarte îngustă și un picior elegant dar robust din aluminiu. Dar să le luăm pe rând și hai să începem cu funcțiile și conectivitatea.

Conectivitate

Avem cum spuneam, avem patru porturi HDMI 2.1, ceea ce înseamnă că efectiv nu mai contează pe care anume port alegi să conectezi o consolă, un PC și orice altceva mai vrei să conectezi la TV, fără să trebuiască să le mai scoți vreodată de acolo. Deci mai Game Ready de atât nu se poate. Deci poți să ai simultan conectate un PS5 și un PC cu ceva placă video potentă, și tot îți mai rămân două porturi pentru un Apple TV sau un Blue Ray Player… sau un Switch. Și toate 4 porturile suportă VRR și ALLM și G-Sync și Freesync Premium Pro.

Și începând de la seria asta, mai au ceva ce se numește Quick Media Switching, care de pe anumite surse compatibile, permite trecerea isesizabilă de la un framerate la altul. Adică dacă ai rulat un film cu un anume framerate și comuți brusc la un joc cu un alt framerate, televizorul făcea trecerea asta seamless. Tot apropo de conectivitate, C3 știe AirPlay 2 pentru dispozitivele iOS, are Alexa built in, dar merge și cu Siri sau Google Assistant.

LG C3 OLEDLG C3 OLED

Standarde HDR și calitatea imaginii

Cât despre standardele HDR suportate, avem pe LG C3 Dolby Vision IQ, HDR 10 și HLG, dar există și o absență notabilă, și anume HDR10+, adică standardul pe care bate moneda Samsung… care Samsung refuză deocamdată cu încăpățânare standardul Dolby Vision.

Trecând la un alt capitol și anume imaginea per se, am măsurat undeva pe la 7-800 de nits strălucire maximă, ceea ce pentru un OLED este mai mult decât ok chiar și în condiții de iluminare ambientală ridicată, și aici C3 este peste C2-ul meu. Dar este fără îndoială sub G-urile de anul ăsta, adică seria flagship a coreenilor, și care evident e și mult mai scumpă. Nu am testat încă G3, dar înțeleg că folosește o componentă optică numită Micro Lens Array, împreună cu un nou algoritm numit META, combinație care cică ar depăși luminozitatea lui C3 cu un uluitor 70%. Mie personal outputul luminos al acestui model mi se pare arhi-suficient.

LG C3 OLEDLG C3 OLED

Și măsurătorile de acuratețe a culorilor au fost mai mult decât satisfăcătoare, iar panoul are și o unifomitate foarte bună. De fapt ăsta a fost și unul dintre motivele pentru care anul trecut am cumpărat un C2 și o bună bucată de vreme l-am folosit chiar ca monitor pentru colorizare la studio. LG C3 are are aproape 100% acoperire DCI P3, un contrast năucitor, previzibil de altfel, este OLED, și un Delta E mai mic decât 3. În limba română, rezultate excelente la măsurătorile care dau calitatea imaginii.

Iar acel feature numit Dynamic Tone Mapping Pro, despre care inițial m-am gândit că nu este decât un alt gimmick, face adevărate vrăji și din ce am citit, face un soi de segmentare a imaginii în ceva gen 20.000 de blocuri, de zone, pe care apoi le optimizează pe fiecare în parte în timp real. Ar mai avea ceva care se numește HDR Expression Enhancer, adică un fel de boost dinamic al nivelului de strălucire și detaliu, dar sincer nu m-a dat pe spate, adică funcționează, se vede o schimbare, dar imaginea arată foarte bine și fără, așa că i-am dat off.

Sunet și dotări audio

Pe parte de audio, avem un set-up 2.2 și decodare Dolby Atmos . TV-ul ăsta e ca pomul de iarnă, adică are toate funcțiile și suportă toate standardele posibile. Deci pe parte audio nu este foarte diferit de C2-ul meu, de fapt mi s-a părut tot pe-acolo, doar că LG C3 are în plus funcția aceea Wow Orchestra despre care vă ziceam și mai înainte, adică posibilitatea de a folosi în mod complementar în Dolby Atmos atât sistemul de difuzoare de la bord, cât și un soundbar extern.

Dar spre surpinderea mea, combo-ul n-a mers din prima, deci nu e chiar plug and play. Există un meniu în setările avansate din care am rezolvat repede situația, dar mă așteptam să meargă din prima fără alt tuning ulterior. Odată ce le sincronizezi, într-adevăr soundstage-ul devine mult mai mare și mai… cinematografic, ca să nu zic că se aude mai tare și mai profund. Logic, nu? Și asta în Dolby Atmos, deci chiar e o funcție faină.

Design și construcție

Și ultimul aspect despre care vreau să mai vorbesc este aspectul însuși. Soluția constructivă aleasă în cazul lui LG C3 este una „compozită”, care îl face mai ușor decât C2-ul meu și parcă și mai subțire, sau poate doar mi se pare. Singura zonă mai puțin subțire este cea cu conectica, și este și asta o chestie care deosebește seria C de G-urile care pot fi instalate pe perete în stil tablou. Standul din aluminiu montat pe mijloc este elegant dar foarte solid, iar dacă alegi să folosești și un soundbar din noua recoltă de la LG, acesta se integrează bine și TV-ul pare că plutește.

LG C3 OLEDLG C3 OLED

Continuă să-mi placă mult telecomanda aceea „magică” cu pointer, mi se pare foarte practică soluția chiar dacă nu există de azi de ieri, telecomanda are firește și microfon pentru Alexa sau Google Assistant și o puzderie de butoane rapide dedicate pentru alde Netflix și Prime și Disney+.

Interfață, moduri și sistem de operare

Meniul TV-ului  este aerisit, ad-free, mulțumesc lui Dumnezeu, iar chestii utile pe care le-am mai remarcat ar fi modul Game Optimizer, care până și el este editabil, sau multi-view-ul care îți permite afișarea a două surse de imagine simultan side by side sau picture in picture. Am menționat adineauri acel mod Game Optimizer, și cum ne-am jucat la greu în aceste zile pe LG C3, ne-am făcut și o ideea despre el.

Ai un dashboard transaparent care îți permite să selectezi tipul de joc pe care îl joci și să ajustezi în consecință diverse preseturi de imagine, VRR, Black Stabilizer, ba îți poate indica inclusiv FPS-ul, numărul de cadre pe secundă atunci când te joci. Tare, nu? Asta apropo de funcții extra utile. GeForce Now poate fi accesat tot direct din această interfață de gaming, și merge foarte bine, ceea ce mi se pare o șmecherie și extinde mult funcționalitatea acestui televizor, iar dacă activezi așa numitul Low Latency Mode, am măsurat un input lag de sub 10ms, ceea ce nu-i rău deloc.

LG C3 OLEDLG C3 OLED

Preț

Și acum, că am parcurs cam tot ce cred eu că ar fi fost de menționat despre noul C3, ajungem la întrebările cheie: cât costă și dacă își merită banii ceruți. LG C3 de 65 de inch va avea un preț de lansare de vreo 2.900 de euro, deci undeva pe la 14.000 de lei, iar modelul de 55 vreo 2.100, deci puțin peste 10.000 de lei. Dar aceste prețuri sunt cel mult orientative și rotunjite mult în sus, deci dacă sunteți în căutarea unui OLED urmăriți cu mare atenție prețurile în perioada următoare, pentru că ele o vor lua la vale.

2023 este anul în care pe OLED există cu adevărat competiție, iar bătălia pe prețuri se anunță crâncenă. Asta ca să nu mai vorbesc de bundle-uri diverse, gen TV plus soundbar la un preț de nerefuzat, și de diversele evenimente și campanii de reduceri de peste an. Ce vreau să spun este asta: chiar dacă prețurile anunțate inițial, așa numitele RRP-uri, par mari, ele nu vor avea viață lungă. În momentul ăsta marii producători abia își ascut cuțitele pentru confruntarea ce va urma anul ăsta, iar prețurile cu siguranță vor scădea dramatic. Desigur, dacă îți permiți, nu te oprește nimeni să-ți iei un LG C3 acum, dar dacă scopul tău este să și economisești niște bani, atunci mai așteaptă puțin.

Concluzie

Dincolo de calculele acestea în dollars and cents, dacă vrei să te și joci în cele mai bune condiții pe orice sursă de generație actuală, fie ea consolă gen PS5 sau Xbox series X sau placă video Nvidia sau AMD, LG C3 este unul dintre cele mai bune TV-uri pe care poți face asta: 4K 120Hz pe toate cele patru intrări HDMI 2.1, VRR și ALLM, ai atât AMD Freesync Premium Pro cât și Nvidia G-Sync, deci ești acoperit din direcțiile ambelor standarde, la care se mai adaugă bașca și un serviciu de cloud gaming perfect funcțional cum este GeForce Now.

Dacă îți iei un LG C3 pentru filme și seriale, iar nu vei da greș: culori bogate, negru profund dar care păstrează detaliile, contrast nesfârșit, iar noile capabilități despre care povesteam mai înainte, fac experiența de vizionare 4K HDR absolut delicioasă. Deci este un fel de one size fits all în materie de TV-uri, fiind potrivit pentru multiple activități: gaming, filme și seriale și evident, live tv.

LG C3 OLEDLG C3 OLED

Și nu în ultimul rând prețul: seria C este poziționată sub flagshipurile din seria G, deci și prețurile sunt semnificativ mai omenești. Adică este punctul… C al actualei game de OLED-uri. Funcții multe, calitate bună și o valoare la fel de bună pentru ceea ce oferă.

DAR, ca unul care are un C2 acasă, diferențele dintre cele două modele nu mi se par prea mari. Și atunci, dacă bugetul este o problemă, s-ar putea ca C2-ul de anul trecut să fie o alegere mai cumpătată. Știți că nu încurajez strategia asta împământenită la noi de a ne bucura că a apărut modelul nou… ca să-l cumpărăm redus pe cel vechi, dar în cazul de față n-aș zice că C2 este o alegere greșită. Desigur, dacă ai bani și îți permiți, nu sta nicio clipă pe gânduri, du-te direct pe cel nou, dar dacă totuși optezi pentru un C2 nici acesta nu este o alegere eronată.

C2 nu este la fel de rafinat ca LG C3, nu are o procesare a imaginii și nici funcții la fel de avansate, dar pentru ceea ce ar trebui să fie performanțele unui televizor în 2023, este cât se poate de capabil. Desigur, nu aș recomanda LG C3 nici celor care își doresc un OLED ultra-luminos și și-l mai și permit. Pentru toți aceștia există G3, care este o categorie superioară din multe alte puncte de vedere C-urilor. Știți cum e, fiecare decide pentru sine.

P.S.: Acest review poate fi urmărit în format video pe YouTube.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Tehnologie

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from TehnologieMore posts in Tehnologie »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares