Press "Enter" to skip to content

Samsung lanseaza primul OLED 8K certificat de 8K Association

Samsung a inceput oficial razboiul rezolutiei 8K dupa ce a anuntat ca televizorul OLED 8K pe care l-a produs va fi printre primele modele care vor primi certificare din partea 8K Association (8KA) in decursul lui 2020. Asta inseamna ca rezolutia minima va fi de 7680×4320, in timp ce luminozitatea maxima se va situa in jurul valorii de 600 de niti. De asemenea, noul model va oferi si suport pentru HDMI 2.1 si HEVC (H.265).

Aceasta certificare este importanta pentru Samsung deoarece isi va putea promova televizoarele ca fiind validate de catre 8KA prin intermediul unui logo:

Scopul nostru este acela de a oferi clientilor abilitatea de a identifica cu usurinta un display 8K premium, comparativ cu alte dispozitive atunci cand vor sa faca o achizitie.

Hyogun Lee, Vice-President Samsung Display

Chiar daca acest anunt nu suna controversat, in spatele cortinei se intampla o multime de lucruri. In cadrul IFA 2019, LG a specificat clar faptul ca nu crede ca televizoarele Samsung 8K au specificatii reale specifice acestei rezolutii, chiar daca afiseaza numarul corect de pixeli. LG sustinea ca pixelii Samsung QLED nu sunt destul de clari incat sa poata fi deosebiti unii de ceilalti, astfel rezolutia cea mai eficienta ar fi trebuit sa fie mai mica de 8K. Desigur, compania mai sustinea si faptul ca modelele LG 88Z9 OLED si LG LM99 LCD sunt mai clare si indeplinesc cu succes standardele 8K.

Modelul 8K OLED de la LG
Modelul 8K OLED de la LG

Singura problema este ca LG nu face parte din 8K Association, in timp ce companii precum Samsung, Panasonic si Hisense se regasesc pe lista membrilor. LG se foloseste de date si masuratori furnizate de International Committee for Display Metrology (ICDM) ceea ce ar putea duce in curand la dispute, atat intre producatori, cat si intre centrele de certificare. Expertii din domeniul rezolutiilor, atat din partea Samsung cat si independenti nu sunt insa de acord cu metodele de masurat folosite de ICDM, intrucat testele acestora nu se bazeaza pe imagini color, astfel rezultatele masuratorilor nu reflecta realitatea.

Momentan disputele nu sunt atat de aprinse iar tehnologia 8K nu este destul de accesibila si raspandita incat sa existe probleme in piata pentru potentialii cumparatori, insa se vede clar faptul ca in viitor, va trebui sa ne bazam pe grupuri precum 8KA pentru a achizitiona televizoare 8K, la fel cum a fost si cazul televizoarelor 4K certificate de UHD Alliance.

Engadget

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares