Press "Enter" to skip to content

Acer ConceptD 3: creat pentru …creatori!

 

Acum mulți ani, mai exact în 2011 Intel lansa un nou trend în materie de laptop-uri, numit ultrabook. A fost o cotitură importantă în industrie, cerințele Intel au forțat toți producătorii să vină cu idei și soluții pentru a reuși să lanseze laptop-uri ușoare și subțiri, fără a face petarde totale din ele, adică chiar dacă aveau procesoare low power, să ofere autonomie, performanță decentă pentru marea majoritate a consumatorilor.

Multe s-au schimbat de atunci, multe generații de procesoare au venit și s-au dus, însă s-a format o idee, nu tocmai preconcepută, că aceste ultrabook-uri sunt frumoase, autonomie mare, dar în afară de task-uri foarte ușoare (office, filme, navigare Internet) nu prea sunt foarte utile în alte zone.

Și aici intervine NVIDIA, care anul acesta a lansat conceptul de notebook-uri RTX Studio. Și nu mă refer la Mobile WorkStations, ce au ca și minimum requirement plăci video plăci video Quadro RTX, ci la masa mai mare, cu plăci video RTX. Și evident, au apărut în paralel cu driverele GeForce Game Ready Driver și driverele NVIDIA Studio Drivers, pentru un public nou, pe care cei de la NVIDIA i-au simțit că reprezintă noul val de utilizatori: artiștii, creatorii de conținut, dezvoltatorii 3D. Aceste drivere sunt testate amănunțit, pentru a oferi stabilitate și performanțe maxime în aplicații precum Adobe, Autodesk, etc.

De aici a mai fost un singur pas, făcut de producătorii de notebook-uri, care au extins aria de laptop-uri destinate creatorilor, adăugând și plăci video mai mainstream, precum GeForce GTX 1660 Ti și GeForce GTX 1650 (cu și fără Max-Q). Ce au reușit să facă astfel? Laptop-uri mai subțiri, mai eficiente termic, dar care în aplicațiile dedicate creatorilor, ce știu să se folosească de nucleele CUDA cores, randează mult mai rapid pe placa video dedicată, decât pe procesorul sistemului.

Și un astfel de exemplar avem astăzi în față: ConceptD 3, deschizătorul seriei, mezinul familiei celor de la Acer, dedicat creatorilor de conținut. Frații săi mai mari – ConceptD 5, 7, și respectiv ConceptD 9), plus toata gama PRO aferentă fiecărui model amintit anterior) oferă funcții din ce în ce mai avansate, precum conexiune Thunderbolt, panouri 100% AdobeRGB, plăci video RTX high end cu și fără Quadro, ecrane 4K cu Delta E <2, 32GB RAM, SSD 1TB, etc.

Specificații

După cum spuneam, ConceptD 3 este mezinul familiei, dar asta nu înseamnă că nu are o configurație foarte bună, demnă și de laptop-uri de gaming: Intel Core i7-9750H, placă video NVIDIA GeForce GTX 1650 (Full Power, 50W față de modelul mai lent cu Max-Q ce are un TDP de 35W).

Despre stocare prefer să nu vorbesc foarte mult, deoarece este neclar ce modele vor ajunge în România – în alte țări din Europa am văzut că vor sori fie cu un SSD de 512GB, fie un combo de genul SSD de 256GB și un HDD de 1TB și RAM 8GB sau 16GB.

Panoul: IPS, Culori fidele, Wide Gammut, validare Pantone

Panoul IPS este un mare avantaj al acestui model: ecranul este superb, având un spațiu de culoare extrem de extins – am măsurat 100% DCI-P3, și deviația Delta E extrem de mică, Delta E<2, demnă de grupul țintă pretențios – creatorii de conținut.

Design

Design-ul modelului ConceptD 3 este unul foarte reușit. Materiale de calitate peste tot.

Capacul, partea inferioară din jurul tastaturii și a wristpad-ului sunt din aluminiu. Totul este foarte robust. Tastatura este solidă, nu flambează, nu se îndoaie nici la cele mai puternice apăsări, așa cum cedează multe tastaturi slab construite.

Tastatura este foarte diferită de cam tot ce mi-a ieșit anul acesta în cale, cursa tastelor este scurtă, declanșarea foarte rapidă – aș zice că este ideală pentru gaming, dar foarte rapidă și la tastare, odată ce te obișnuiești cu ea – tastele sunt un pic cam înghesuite pe alocuri, asta și pentru a face loc numpad-ului în dreapta. Iar în jurul tastelor direcționale, din nou, s-a făcut o supra-aglomerație cam mare (tastele Alt, Ctrl, meniu clic dreapta, sunt cam prea aglomerate acolo), nemaipunând la socoteală că șansele de a nimeri din prima tastele direcționale, în special direcțiile stânga-dreapta, fără să te uiți, sunt minime.

În schimb iluminarea (compania îi spune ”Amber” light) este una foarte plăcută – aș zice că e o lumină portocalie, spre arămiu, o culoare foarte potrivită atât ziua, cât mai ales, noaptea, odihnitoare și echilibrată.

Touchpad-ul este cam micuț, dar spre salvarea sa, măcar este mai înaltă decât multe alte similare, deoarece tastatura a fost urcată foarte mult (un pic prea mult pe gustul meu).

Avem și cititor de amprentă, imediat sub zona tastelor numerice.

Tot la capitolul design/ergonomie voi menționa ecranul rabatabil la 180 grade, și balamalele destul de ferme și bine construite, ce îți dau senzația de încredere, de bine făcut, de fiabil.

Greutatea totală a laptop-ului este de 2,35Kg, puțin cam mare, dar este de înțeles, fiind folosite cantități serioase de aluminiu, nu doar un strat ultra-subțire, doar cât să fie menționat. Laptop-ul este de grosime medie, între 20-23mm, dar oferă un șasiu ce nu se îndoaie, nu scârțâie. Îți transmite robustețe chiar și când îl prinzi de un colț al șasiului inferior, pentru a-l transporta dintr-o cameră în alta, etc.

Conectică

Laptop-ul oferă un port LAN, unul HDMI, patru porturi USB, dintre care unul USB 2.0 Type A, 2 porturi USB 3.0 Type-A și unul de tip TypeC, arhisuficiente pentru orice scenariu de folosire.

Nu avem cititor de card, lucru ciudat dacă ne gândim că domnii creatori de conținut cam folosesc pe alocuri și aparate foto. Mă rog, având patru porturi USB, nu e niciun pericol ca un cititor de card rapid pe USB să nu-și găsească un locșor al lui când va fi necesar.

Cam frustrantă poziția cablului de alimentare, la mijlocul laturii din dreapta. Dacă ai un birou mai mic, poate reprezenta un neajuns, un dezavantaj dacă vrei să pui și un mouse în dreapta. Dar creatorii de conținut au birouri mari, spațioase, mi se șoptește pe la spate…

Baterie/autonomie

Baterie de 57Wh deși nu pare mare, are o autonomie de zile mari: în modul Power Saver, în editare de documente (Wifi ON; tastatura iluminată, ecranul la 30-40%, te duce peste 8 ore de funcționare, ceea ce este mult mai mult decât media laptop-urilor de pe piață.

Concluzie

ConceptD 3 este primul model din gama ConceptD pe care am avut ocazia să îl punem la lucru și ne-a creat o impresie foarte bună.  Deși nu va fi ieftin – estimăm undeva între 5500-6000 Lei, are o configurație bună, puternică, ideală nu doar pentru editările foto-video avansate, dar și pentru sesiuni de gaming.

Materiale de calitate, șasiu robust, metalic, ecran de zile mari, chiar dacă FullHD, dar culori fantastice, gamut extins, ecran IPS validat Pantone, DeltaE sub doi, exact lucrurile pe placul profesioniștilor.

 

 

Tags

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares