Press "Enter" to skip to content

Samsung anunta Exynos 990: Un nou SoC monstru pentru smartphone-uri

Samsung tocmai a facut un anunt neasteptat si a dezvaluit existenta noului chipser Exynos 990, probabil varful de lance al companiei pentru anul 2020 care se bucura si de un proces de fabricatie pe 7nm. Noul chip vine dupa lansarea lui Exynos 980 la inceputul lunii Septembrie si aduce, la fel ca precedentul, conectivitate 5G alaturi de o noua schema de denumiri pentru produse.

Incepem discutia aceasta vorbind prima oara despre procesor intrucat Samsung par sa urmeze designul propriu pentru CPU si vedem introducerea noii microarhitecturi Exynos M5. Compania sustine ca noul design este cu 20% mai rapid decat Exynos M4; o cifra destul de conservatoare tinand cont de imbunatatirea litografiei. Noul procesor va fi competitorul direct a varfului de gama de la Snapdragon care va oferi nuclee derivate din Cortex A77 care promit o imbunatatire cu 23-30% a IPC-ului.

Samsung a imbunatatit si nucleele medii de la Cortex A75, la noile Cortex A76 care ar trebui sa ofere performanta mai buna in sarcinile de zi cu zi. Compania insa continua sa foloseasca nucleele Cortex A55 pentru partea de eficienta. Nu avem insa nici o declaratie vis-a-vis de frecventele nucleelor dar coreenii spun ca performanta totala va fi imbunatatita cu 13%.

Exynos 990 Specs
Tabel realizat de Anandtech

Exynos 990 vine si cu imbunatatiri majore pe partea de procesare grafica cu noul Mali-G77 intr-o configuratie MP11. Noua arhitectura Valhall promite un salt de performanta mare comparativ cu generatiile trecute si se pare ca noul chipset Exynos va fi primul care va include noua familie de chipuri grafice. Comunicatul trimis de Samsung sustine ca performanta grafica va creste cu 20%, acelasi procent fiind valabil si pe partea de eficienta. Aceasta crestere nu este insa la fel de mare pe cat s-ar fi asteptat unii oameni si se pare ca Samsung nu va reusi sa prinda din urma noul chipset de la Apple, iar cu Qualcomm in plin proces de evolutie, Exynos va avea o sarcina foarte grea.

O schimbare fundamentala pe care Exynos 990 o introduce, este tranzitia de la memoria LPDDR4X la memorie LPDDR5. Asta permite noului chipset sa mareasca frecventa memoriei de la 2093Mhz la 2750Mhz si ma astept ca noua tehnologie sa aduca si imbunatatiri pe partea de eficienta.

Anandtech

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares