Press "Enter" to skip to content

Batalia pentru cea mai puternica platforma ar putea fi decisa de placile de baza

Alegerea unei platforme pentru un sistem HEDT (High-End Desktop) a devenit mai usoara odata cu lansarea Threadripper in 2017. Pentru un sistem in care performanta multi-thread este cea mai importanta, multi ar fi mers pana nu de mult direct pe Intel, dar AMD a reusit sa lanseze niste procesoare care aveau sa cucereasca si aceasta piata cand vine vorba de raport calitate/pret, oferind clientilor mai multe nuclee, pentru mai putini bani. De aceasta data, odata cu a treia generatie, Threadripper ar putea sa inchida si gaura dintre AMD si Intel cand vine vorba de gaming. Daca iei in considerare numarul de nuclee si performanta totala, comparativ cu diferentele mici in gaming, dar mari pentru portofel, balanta se inclina spre AMD, lasandu-i pe cei de la Intel doar cu piata formata din fani care vor sa construiasca PC-uri super-high-end. Dar oare asta este situatia in realitate?

ASUS ROG Zenith Extreme X399 – Cea mai solida placa de baza pentru AMD Threadripper

O problema foarte mare care contra-careaza ceea ce am scris mai sus este pretul placilor de baza. Placile de baza X399 cu socket TR4 pentru Threadripper au fost mereu scumpe, iar in timp ce puteai cumpara o placa de baza X299 (Intel) cu mai putin de 1000 de lei, placile de baza X399 concepute pentru a sustine procesoarele din seria WX, precum ASUS ROG Zenith Extreme si MSI MEG X399 Creation au fost mai mereu disponibile pentru preturi mai mari de 2500 de lei. In timp ce primele doua generatii de Threadripper au oferit o valoare superba in sarcini ce folosesc mai multe nuclee, alegerea unei platforme Intel s-a dovedit de multe ori o oferta mai buna datorita preturilor placilor de baza care puteau rezulta intr-un cost mai mic cand puneai la socoteala si pretul procesorului.

Alta problema pentru Threadripper ar putea fi legata de compatibilitate. Toate zvonurile si leak-urile recente au cam confirmat faptul ca cea de-a treia generatie de procesoare HEDT de la AMD nu vor fi compatibile cu placile de baza X399, ceea ce inseamna ca va trebui sa incepi cautarile pentru o noua platforma daca doresti un PC cu Threadripper bazat pe arhitectura Zen 2. In contrast, procesoarele Cascade Lake-X de la Intel sunt compatibile cu placile de baza X299, care in acest moment incep pe la 1000 de lei in magazine, sau mult mai putin de atat daca nu te deranjeaza sa cumperi de la resigilate sau de pe piata second-hand. Poate ca procesoarele Intel sunt inca scumpe comparativ cu cele AMD, dar pretul placii de baza ar putea inclina invers balanta cand vorbim de pretul total al platformei, iar pentru unii, diferenta de performanta ar putea fi isesizabila.

Alta problema pentru AMD va fi in momentul in care se lanseaza noua generatie de Threadripper, intrucat ar putea pune la indoiala performanta procesoarelor de pe platforma X570 cand vine vorba de preturi pentru procesoare premium. Chiar daca sloturile PCIe 4.0 si porturile M.2 sunt foarte utile, pretul pentru o placa de baza cu chipset X570 inca pleaca de pe la 800 de lei, ceea ce pentru multi poate fi factorul decisiv in alegerea AMD vs Intel, punand procesoarele Cascade Lake-X intr-o postura mai buna.

AMD Ryzen 9 3950X – Un nou titan se ridica

Nu pot sa nu vorbesc aici si despre Ryzen 9 3950X deoarece multe teste sintetice indica ca acesta ar fi mai rapid decat Intel Core i9-9980XE. Asta este, intr-adevar, atractiv din perspectiva pretului, mai ales daca ai nevoie de un procesor pentru sarcini ce folosesc multe nuclee care stie insa si gaming. Este unul dintre motivele pentru care m-ar interesa un astfel de monstru pentru urmatorul meu build, mai ales ca are un consum mult mai mic decat Core i9-9980XE. Totusi, trebuie sa apreciez nevoia de mai multe fire PCIe, sa mentionez suportul pentru memorie quad-channel, astfel, chiar daca Threadripper are un avans mare fata de Intel aici, placile de baza X299 inca ofera mult mai multe caracteristici decat placile X570. Nu ma indoiesc de faptul ca Ryzen 9 3950X va manca mult din piata Intel, dar mai multe fire PCIe disponibile impreuna cu Cascade Lake-X ar putea face mai atractive procesoarele cu 14 si 18 nuclee de la Intel pentru anumiti utilizatori, care ar putea sa le aleaga in defavoarea generatiei a treia de Threadripper.

Nu ma intelegeti gresit: cred ca toate cele trei platforme sunt o alegere grozava, dar alegerea Intel va fi ceva mai ieftina decat a fost in ultima vreme si placile de baza mai accesibile ar putea fi factorul decisiv in alegerea finala. Ryzen 9 3950X ofera performanta foarte buna in orice sarcina daca nu ai nevoie de prea multa latime de banda pentru dispozitive PCIe, iar a treia generatie de Threadripper ar putea ridica stacheta mult cand vine vorba de performanta sistemelor high-end, dar preturile pentru placi X570 solide si lipsa unui echivalent pentru Threadripper, cum sunt X470 si B450 pentru Ryzen ar putea avea un impact puternic in alegerea Threadripper vs Cascade Lake-X.

Bit-Tech

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares