Press "Enter" to skip to content

ASUS ZenBook UX434F mi-a fost partener de lucru pentru cateva zile

Dupa ce am testat un alt laptop de la ASUS pret de cateva zile, am hotarat sa pastrez acelasi format si de aceasta data, doar ca acum am avut in folosinta un notebook care la prima vedere pare un model ca oricare altul, dar ascunde o caracteristica speciala. Astazi voi vorbi despre ASUS ZenBook UX434F, un model premium care integreaza functii foarte utile unui om care are nevoie de un dispozitiv mic dar puteric pe care sa-l poata lua usor oriunde si sa poata lucra pe el fara probleme.

Specificatii

Daca ultima oara cand am scris un articol de acest tip vorbeam despre un laptop din clasa entry-level, de aceasta data voi vorbi despre un model mai scump dar mai puternic, care poate face fata la si mai multe task-uri, fie ele doar redactare de text, editare foto sau chiar si gaming light. ASUS ZenBook UX434F are urmatoarele specificatii:

  • Procesor Intel Core i7-10510U
  • Memorie 16GB DDR4
  • Placa video NVIDIA MX250 2GB GDDR5
  • SSD 500GB
  • Baterie Li-Polymer de 50Wh

Din cate puteti vedea, vedeta show-ului in cazul de fata este procesorul. Un Intel Core i7-10510U din generatia Ice Lake ce abia a fost lansata de putin timp, care din pacate a pastrat aceeasi litografie pe 14nm, chiar daca multi se asteptau ca odata cu noua generatie sa vedem si o noua tehologie de fabricatie pe 10nm. Acest procesor este un quad-core ce beneficiaza de tehnologia Hyper-Threading, astfel are pe langa cele patru nuclee fizice, inca patru nuclee virtuale care sunt pregatite sa preia sarcini foarte solicitante. Frecventa de baza a procesorului este de 1.3Ghz, iar asta vine impreuna cu un TDP minuscul de 15W, dar nu va faceti griji deoarece pentru o crestere minima de doar 10W a TDP-ului, frecventa acestuia urca pana la 2.3Ghz, iar daca folositi laptop-ul conectat la priza, veti putea atinge frecvente de pana la 4.9Ghz la nevoie. Alaturi de cei 16GB de memorie RAM DDR4 si placa video dedicata NVIDIA MX250, fac din acest notebook un pachet echilibrat, care va oferi performante foarte bune pentru aproape toate task-urile la care este supus.

Acum ca am aflat ce componente vor asigura puterea acestui model, sa trecem la partea si mai interesanta. Fiind un laptop creat pentru vizionari, pentru oamenii creativi; oameni pentru care formatul mic si locul in care se afla nu reprezinta o provocare in scopul de a-si indeplini sarcinile, ASUS ZenBook UX434F vine echipat cu un ecran de 14″ FullHD (1080p) si un raport screen-to-body de 92%, ceea ce pe limba tuturor se traduce prin „e tot numai ecran”. Marginile nu sunt o problema intrucat acestea au 2.9mm grosime iar acuratetea culorilor este asigurata de faptul ca acest display dispune de o acoperire de 100% a spectrului sRGB. Unde mai pui si faptul ca este touchscreen?

Pana acum pare doar un notebook cu specificatii decente si un ecran touchscreen, nu? Ei bine, asul in maneca pe care ASUS ZenBook UX434F il detine in comparatie cu alte modele este un al doilea ecran. Unde e ascuns? Ei bine, este vorba de Screenpad 2.0. Adica touchpad-ul notebook-ului indeplineste atat functia sa clasica, cat si functia de ecran secundar. Acesta poate fi folosit pentru fel si chip de situatii, dar de cele mai multe ori m-am gasit folosindu-l drept display dedicat Spotify in timp ce lucram la articole, insa unde este cazul, include extensii pentru diverse aplicatii, printre care o aplicatie dedicata de calculator si NUMPAD, alaturi de extensii pentru Word si Excel care il transforma intr-un ecran cu unelte si ofera utilizatorului intregul ecran de 14″ pentru afisarea textului sau tabelelor.

Calitatea Constructiei

ASUS ZenBook UX343F este un model premium si asta se simte si la atingere, fiind fabricat din materiale usoare, dar in acelasi timp rezistente, lucru demonstrat de certificarea MIL-STD-810G. Asta inseamna ca este un laptop military-grade care este rezistent atat la cazaturi, umiditate, vibratii, atltitudine inalta si temperaturi ridicate. Chiar daca laptop-urile rezistente tind sa fie masive pentru o rezistenta sportia, modelul de fata nu tine cont de acest lucru si este subtire, compact si cel mai important, usor, astfel vorbim despre un laptop de dimensiunea unei coli A4 care cantareste 1.26kg. De asemenea, aspectul este si el interesant, culorile pe care acest ZenBook le poarta fiind o gura de aer proaspat de la laptop-urile negre, gri sau albe. Culoarea este un albastru inchis care bate spre mov, iar accentele de culoare sunt rose-gold, sau cel putin asta a aproximat ochiul meu de om care nu prea stie multe denumiri de culori; noroc cu tehnologia asta ca am mai invatat si eu cateva 😀

Pe partea de conectivitate stam bine tinand cont de formatul acestui laptop, astfel vorbim despre un model ce se bucura de doua porturi USB 3.0, un USB Type-C, un HDMI, jack de casti si microfon de 3.5mm si un cititor de carduri microSD, astfel poti conecta cu usurinta un set de periferice si iti mai ramane spatiu sa descarci si pozele de pe o camera foto, in timp ce-ti incarci telefonul. Bine, mint, camera mea foloseste card SD clasic, dar in rest am facut toate astea doar de dragul de a-mi transforma micutul notebook in caracatita.

Avand doua ecrane, ambele touchscreen, este clar ca directia in care acest notebook se indreapta este folosirea tehnologiei tactile in defavoarea clasicului touchpad, dar un lucru nu s-a schimbat. Tastatura este una clasica, format TKL (fara numpad), care insa se bucura de niste taste slim cu un travel distance de doar 1.4mm si un design ergonomic, astfel experienta de tastare este placuta. Tastatura beneficiaza si de iluminare LED de culoare alba ce poate fi ajustata in functie de nevoile fiecaruia, iar constructia laptopului ii confera un unghi de inclinare pentru a tine mainile intr-o pozitie cat mai naturala pentru sesiunile lungi de tastare.

Experienta de Utilizare

Dupa ce am vazut si din ce este facut ASUS ZenBook UX434F, vreau sa va povestesc putin cum se simte acest notebook in utilizare, ce avantaje, sau dezavantaje aduce ScreenPad 2.0 si cum reuseste sa reziste in fata temperaturilor ridicate pe care componentele sale le pot genera. In primul rand, sa vedem ce am facut cu acest notebook. Pai, fiind mic si usor, a fost logic faptul ca a stat cu mine mai tot timpul si am lucrat la articole fie intins in pat, ori pe balcon cu laptopul in brate si chiar si la bucatarie unde imi dadeam corigenta la gatit si scriam despre un joc in acelasi timp. Pentru acest task simplu, a fost o placere sa am acest ZenBook alaturi si nu pot sa zic ca ecranul suplimentar mi-a usurat viata, mai ales ca l-am ignorat complet.

Ca de obicei, dupa o zi lunga, merge un serial si odata cu lansarea pe Netflix a sezonului 3 din Big Mouth, am zis ca este cazul sa mai folosesc inca un laptop pe post de telefon, astfel am renuntat din nou la TV in favoarea ecranului de 14″. Experienta a fost foarte placuta, panoul IPS asigurand o calitate foarte buna a culorilor si unghiuri de vizualizare largi, dar cireasa de pe tort a acestei experiente a fost calitatea sunetului. ASUS ZenBook UX434F vine echipat cu tehnologia ASUS SonicMaster, certificata de harman/cardon, ceea ce rezulta intr-o calitate sporita a sunetului, avand atat un bas clar si fara distorsie, cat si inalte destul de precise. Doar de ar fi avut difuzoarele pe partea din fata a laptopului.

Daca VivoBook-ul din articolul precedent a scapat usor, ZenBook-ul de fata nu a reusit sa se fereasca de gloantele consumate in Hotline Miami. Stiu ca nu este un laptop de gaming, dar am vrut sa testez si acest aspect. Nu m-am complicat cu monitorizarea cadrelor obtinute si alte nebunii de genul. Am deschis jocul, am setat rezolutia si m-am pus pe treaba. Nici macar cea mai mica urma de sacadare, iar ochiometric a sustinut 60 de cadre pe secunda tot timpul. Alte jocuri nu i-am bagat pe gat, dar pentru amatorii de titluri indie sau jocuri AAA mai vechi ar trebui sa fie destul cat sa ofere o experienta solida. Ca si comparatie, MX250, modelul placii video prezente in acest notebook este o idee mai slaba decat o placa NVIDIA GeForce GTX 1050, deci chiar si in jocuri mai solicitante ar trebui sa se descurce onorabil.

Trebuie mentionat faptul ca in toate scenariile de utilizare la care a fost supus, modelul de fata nu a intampinat probleme legate de racire sau zgomot, dar cu un TDP de 25W (la 2.3Ghz) al procesorului si 25W pentru placa video nu ar trebui sa fiu surprins.

Concluzie

ASUS ZenBook UX434F este un notebook foarte interesant, care incearca sa introduca lumii o noua tehnologie, transformand vechiul touchpad intr-o unealta multi-functionala. Din pacate, va mai dura ceva timp pana cand oamenii se vor obisnui cu acesta, iar personal, am uitat de multe ori ca este acolo, iar principalul lui scop era sa comut intre melodii cand lucram pe notebook. Se vede clar ca s-a dorit calitate si performanta si sunt de parere ca ASUS a reusit sa bifeze ambele categorii cu succes.

In acest moment, modelul din acest articol nu este inca comercializat, pe piata fiind momentan modelele mai vechi care folosesc procesoare din generatia a 8-a de la Intel, insa daca ar fi sa il compar cu un model anterior, pretul platit pentru noul UX434F ar trebui sa fie undeva in zona 5000-6000 de lei, ceea ce este decent pentru dotarile oferite.

Verdict

Performanta – 8

Aspect – 9

Dotari – 9

Raport Calitate/Pret – 8

8.5

Super!

ASUS ZenBook UX434F a fost un notebook pe care l-am folosit cu placere si l-am gasit util in multe situatii. Este mic, usor si puternic, trei calitati care il fac foarte versatil.


User Rating:
4.85
( 19 votes)



Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares