Press "Enter" to skip to content

Librem 5 este acum disponibil și cam scump

Dacă ați cumpărat până acum vreun telefon mobil, în special un smartphone, probabil ați sesizat anumite trăsături comune ale acestora. Tind să fie destul de limitate în ceea ce privește lucrurile pe care le poți face cu ele ca standard. Spre exemplu, nu le poți scoate bateria multora, ca standard. Nici nu poți decide ce sistem de operare să folosești, sau ca acesta să nu trimită în mod constant telemetrie înapoi acasă.

Motiv pentru care acum câțiva ani Purism a propus un telefon cu software și hardware transparent, cerând o grămadă de bani într-o campanie proprie de finanțare publică și strângând peste 2 milioane de dolari. Iar acum, telefonul Librem 5 este gata. Primele produse sunt acum gata și se vor îndrepta către cei care le-au făcut precomandă, și cei care vor încerce telefonul. Acestea nu sunt tocmai variante complet finale, fiind anunțată deja o revizie viitoare ce va repara câteva din neajunsurile primei serii, cum ar fi butoane cu finisaj nefinalizat.

Vor mai urma câteva revizii pe parcursul următorului an, inclusiv una de la sfârșitul anului viitor ce va trece la un procesor pe 14 nanometri.

Poate că vă întrebați ce fel de procesor are acum, din moment ce va trece la 14 nanometri. Eh, are unul cu patru nuclee A53 făcut pe 28 de nanometri, intenționat mai mult pentru sectorul auto. De ce? Pentru că este un design ce nu include cutii negre sau surprize ce ar putea pune în pericol securitatea utilizatorului.  Dar, din păcate, înseamnă că este un procesor destul de slab, iar ecranul său de 5.7 inch are o rezoluție de doar 1440×720. Librem 5 mai dispune de 3GB de RAM și 32GB de stocare, ceva ce nu e tocmai grozav la un dispozitiv cu un preț de 700 de dolari.

Dar în acel preț mai este inclusă abilitatea de a dezactiva oricând conectivitate de comunicare mobilă, cea Wi-Fi, camera, microfonul, GPS-ul, cam totul. Este în esență un telefon ce nu te urmărește dacă îi spui să nu o facă, nu o poate face la nivel de hardware. Și din moment ce este construit mai mult ca un laptop îngrămădit într-o carcasă de telefon, are componente ce cam pot fi înlocuite, nu doar bateria, dar și plăcile de Wi-Fi și LTE.

Librem 5 are și un sistem de operare bazat pe Debian, numit PureOS, ce are o certificare din partea FSF-ului, însemnând că nu conține surprize, nu are spyware, nu are adware, nu are bloatware, este complet deschis, vizibil, transparent și în esență Linux, dar merge cu un touch-screen.

Așa că nu este vorba de un telefon cu hardware performant, nou, sau cu vreo funcție software care să facă pisica să stea în coadă, dar dacă nu vrei să fii folosit ca o unealtă de marketing de compania care ți-a vândut telefonul, sau care a făcut sistemul de operare, poate acei 700 de dolari(+ transport, + taxe de import) ar merita… poate. Personal, nu văd rostul unui telefon mai scump de 150 de dolari, și la cât de mult ne forează multe dintre ele după date, chiar ar putea să coste atât. Librem 5 măcar are o scuză.

[Ars Technica]

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares