Press "Enter" to skip to content

Intel și Toshiba pregătesc memorie PLC de stocare

Prețul SSD-urilor continuă să scadă, iar progresul tehnologic promis de Intel și Toshiba promite să continue această tendință.

Cele două companii au dezvăluit memoria NAND de tipul PLC, Penta-Level Cell. Asta înseamnă că o celulă de memorie poate să conțină cinci biți. Pentru ceva context, prima generație, SLC, putea să conțină doar un singur bit per celulă, ceea ce îi oferea o capacitate de stocare foarte mică și un cost masiv pentru a scoate un produs chiar util. Apoi a venit MLC, cu doi biți per celulă, TLC cu trei biți, QLC cu patru biți, și acum PLC, cu cinci biți.

Având o capacitate mai mare, vă puteți aștepta ca această tehnologie să ofere acces la SSD-uri mult mai încăpătoare ca până acum, chiar și față de QLC-ul relativ recent sosit pe piață. Totuși, vine și cu o serie de mici dezavantaje. Bine, nu tocmai mici, ci imense. Îngrămădirea la un loc a unui număr atât de mare de biți necesită voltaje precise și timp suplimentar pentru citirea și scrierea lor individuală, lucru ce se traduce în viteze cu mult, mult, terifiant de mici pentru utilizarea memoriei. Intel și Toshiba nu au oferit încă detalii despre vitezele efective, dar nu pare de parcă va fi tocmai grozav.

Spre exemplu, un SSD QLC de 1TB poate avea o viteză de maxim 80MB/s la scriere. Mai lent ca un HDD. Motiv pentru care pe lângă acel QLC mai este de obicei și un cache de câțiva GB de memorie SLC foarte rapidă. Dar pentru PLC, acel cache va trebui să fie foarte mare, sau memoria să vină în SSD-uri de capacități ridicole, încât să se poată folosi foarte multă paralelizare pentru scriere/citire simultană ce ar putea compensa pentru vitezele mici. PLC ar avea totuși avantajul costului, acele capacități ridicole fiind mai accesibile pentru publicul larg. Cel puțin ar trebui să aibă avantajul prețului, în teorie, pentru că în practică deocamdată QLC încă nu a scăzut cu mult sub TLC-ul cu mult superior la nivel de performanță Deși, la cât de lentă va fi memoria, mai probabil va fi ceva destinat stocării pe termen lung, sau unde viteza de acces nu este la fel de importantă cum este capacitatea de stocare.

Nu au fost anunțate produse efective ce se vor folosi de PLV deocamdată.

În cazul în care vă întrebați dacă nu cumva lucrurile într-o direcție greșită cu SSD-urile, din moment ce un potențial HLC ar fi cam la fel de lent ca un FDD în acest ritm, nu vă înșelați. Motiv pentru care avem și 3D Xpoint, care deocamdată încă este foarte, foarte scump, dar are nivele de performanță și anduranță mai apropiate de RAM decât de NAND.

[Ars Technica]

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares