Press "Enter" to skip to content

Un Ryzen 9 3900 de 65W își face apariția

Dacă tot nu găsiți un Ryzen 9 3900X pe piață, și tot vreți un procesor bunicel cu 12 nuclee, ați putea avea parte de  încă o soluție.

Conform informațiilor trimise de Biostar pentru certificare către Comisia Eurasiană de Comerț, vom avea parte cândva în viitorul nu foarte îndepărtat de un procesor numit Ryzen 9 3900. Acesta va avea tot 12 nuclee precum varianta cu X în coadă, lansată deja, dar are un TDP de numai 65W. Cum este posibil așa ceva? Simplu, cei 40W absenți se explică prin frecvența de bază mult mai mică a procesorului.

Acesta ar urma să funcționeze la doar 3.1GHz ca standard, iar în modul boost ar putea ajunge (dar încă nu este sigur) la 4.2GHz. Cu siguranță asta va însemna că va avea un nivel de performanță observabil mai mic decât procesorul 3900X. Dar cu ceva overclock, fie automat, fie manual, este posibil să se recupereze o parte din performanța pierdută.

Existența acestui procesor nu este tocmai o surpriză. AMD a tot avut ceva dificultăți cu a regla procesoarele existente în așa fel încât să atingă frecvențele de boost de pe cutie, ceva ce încă nu se întâmplă cu 3900X. Cu siguranță sunt o grămadă de unități ce nu au reușit să se ridice la nivelul de eficiență necesar pentru a putea menține frecvențele dorite, acesta fiind și motivul șoptit prin industrie pentru care Ryzen 9 3950X a fost amânat. Așa că surplusul de nuclee lente pot transformate în procesoare pur și simplu mai lente.

Ca standard, procesoarele Ryzen curente au o combinație de nuclee rapide, la care procesul de producție de la TSMC a avut un randament bun, și nuclee mai lente, ce nu erau tocmai perfecte. Combinația funcționează în mod normal fără dificultăți, atât timp cât Windows 10 nu încearcă să facă prioritare nucleele lente, ceva ce ocazional s-a mai întâmplat.

O dată de lansare pentru procesorul Ryzen 9 3900 nu este cunoscută, dar probabil vom afla mai multe despre el direct de la AMD, în luna noiembrie.

[Anandtech]

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares