Press "Enter" to skip to content

Review MSI B450 Tomahawk Max – O placa de baza echilibrata

Cea de-a treia generatie de procesoare Ryzen de la AMD a lovit ca un fulger in industria IT si a reusit sa dovedeasca ca nu trebuie neaparat sa arunci sume imense de bani pentru performante foarte bune. Pe aceeasi premisa a mers si MSI, iar astazi voi vorbi despre MSI B450 Tomahawk Max, o placa de baza mid-range, care ofera toate dotarile de care ai nevoie la un pret accesibil.

Am folosit aceasta placa pentru un build de buget fara compromis pe care l-am asamblat in cadrul unui video de pe canalul nostru de YouTube. Cum am notat si atunci, vorbim de un model foarte bine dotat, care indeplineste atat de micile mofturi pe care utilizatorul le asteapta de la un produs de ultima generatie, cat si functiile de baza pe care poate nu le mai folosesc atat de multi oameni.

Design modern, neutru si usor de combinat

Anul 2019 este perioada in care un PC nu mai este doar bun, ci si frumos. Suntem in plina „criza” a luminitelor RGB, gasim pe piata extensii de cabluri de toate culorile si componente care au, care mai de care, un aspect cat mai diferit, fie mai agresiv, fie minimalist. In momentul in care iti creezi o configuratie, trebuie automat sa tii cont si de modul in care va arata, ca pana la urma este jucaria si investitia ta.

MSI B450 Tomahawk Max este o placa de baza care nu are neaparat un aspect WOW! care sa iasa in fata drept piesa de rezistenta a configuratiei tale, preferand in schimb sa ramana elementul subtil pe care doar un ochi atent il va observa. Avem parte de un PCB negru, cu diferite variatii de gri si alb. Pe suprafata acestuia, mai precis in zona VRM-ului si a southbridge-ului, radiatoarele care asigura atat un aspect fain, dar si o racire eficienta, sunt vopsite in negru si stilizate cu alb, purtand pe ele logo-urile specifice modelului.

Alimentare solida, posibilitati de OC si componente de calitate

Vreau sa vorbesc si despre ce stie sa faca aceasta MSI B450 Tomahawk Max din prisma performantei, astfel avem parte de o placa de baza care vine dotata cu 4+2 faze de alimentare si foloseste componente de cea mai inalta calitate pe etajul de alimentare pentru a livra cat mai eficient curentul catre procesor. Asta inseamna si ca vei putea face overclock procesorului folosind aceasta placa fara a avea dificultati. Si ca veni vorba de procesor, site-ul MSI spune ca cel mai cel procesor suportat de aceasta placa este AMD Ryzen 9 3900X, chiar daca nu as recomanda nimic sub o placa X570 sanatoasa pentru un monstru ca acela.

Nu o sa mai trec prin lucrurile evidente si sa vorbesc despre faptul ca are patru sloturi de RAM si un socket de procesor. Am sa mentionez in schimb cate ceva despre conectivitatea pe care MSI B450 Tomahawk Max o pune la dispozitia utilizatorului, astfel poti conecta pana la sase unitati de stocare prin intermediul porturilor SATA III. Alaturi de acestea gasim si un M.2 (M-Key), iar daca toate HDD/SSD-urile pe care le-ai conectat pe placa nu-ti ajung, cele sase USB-uri, dintre care unul Type-C, sunt gata sa fie populate.

De asemenea, placa vine echipata cu doua porturi PCI-Express, un 3.0 x16 care este intarit metalic pentru a sustine greutatea placilor video moderne si unul 2.0 x4 care permite chiar si conectarea unei placi secundare cu suport AMD Crossfire 2-way. Pentru placi de expansiune (retea, sunet, etc.) MSI B450 Tomahawk Max ofera trei porturi PCI Express x1 care ajuta la extinderea facilitatilor pe viitor.

Caracteristici extra, software si alti balauri

MSI B450 Tomahawk Max ofera tot felul de tehnologii pentru gameri; pana la urma trebuie sa impaci si capra si varza. Printre acestea, se lauda cu o placa de retea si una de sunet care ofera „in-game advantages”, dar in ce masura difera acestea de orice alta placa audio 7.1 integrata sau o alta placa de retea de 1Gbps, nu sunt eu in masura sa va zic. Alaturi de sunet si retea de gaming, placa ofera si suport pentru MSI Mystic Light. Acesta este un software care iti permite sa controlezi iluminarea RGB a placii de baza si sa folosesti mai multe efecte pentru aceasta, iar pe langa asta, un port JRGB iti permite sa conectezi benzi de LED-uri sau ventilatoare pe care mai apoi sa le controlezi din acelasi software.

Ganduri de incheiere

MSI B450 Tomahawk Max este o placa standard, daca as putea sa o numesc asa, care indeplineste functii de baza, ofera niste caracteristici extra precum iluminarea RGB si suportul software pentru aceasta, dar nu aduce nimic revolutionar in piata. O solutie buna pentru un PC de buget cu posibilitati de upgrade pe viitor, aceasta placa pare a fi alegerea cea mai buna pentru categoria sa de pret.

Verdict

Performanta – 7

Dotari – 8

Raport Pret/Calitate – 8

7.7

O alegere buna

MSI B450 Tomahawk Max este o placa de baza pentru generatia a treia de procesoare Ryzen si nu numai, care ofera un raport calitate/pret destul de bun si ofera dotarile necesare unui sistem modern, fie el de gaming sau nu.


User Rating:

Be the first one !



Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares