Press "Enter" to skip to content

Review ASUS TUF Gaming VG27A – Gaming ca la mama lui

ASUS ne-a incantat de-a lungul ultimilor ani cu produse de gaming care mai de care mai faine. Fie ca este vorba de componente de PC, laptopuri sau accesorii, catalogul de produse al companiei a reusit sa multumeasca si cele mai pretentioase gusturi iar serii precum Republic of Gamers au devenit branduri in toata regula. Este cazul si cu The Ultimate Force, iar astazi voi vorbi despre unul dintre primele monitoare din lume care poarta acest nume, ASUS TUF Gaming VG27A.

Se ridica la nivelul asteptarilor?

ASUS TUF Gaming VG27A este un monitor foarte bine dotat astfel vorbim despre un ecran cu o diagonala de 27″ cu o rezolutie 2560x1440p. Acest format, cel putin din perspectiva mea, este „the golden spot” cand vine vorba de monitoare de gaming, fiind destul de mare cat sa vezi totul bine, dar destul de mic incat sa nu trebuiasca sa iti misti capul pentru a-i acoperi intreaga suprafata cu vederea. Acest display de 27″ se bucura de un panou IPS, care ofera o calitate mare a culorii iar rata de refresh de 165Hz nu face decat sa fluidizeze si mai mult imaginea pentru a obtine o experienta foarte relaxanta de utilizare.

Daca pana acum suna bine, nu pot sa nu vorbesc si despre tehnologiile pe care ASUS le-a inclus in TUF Gaming VG27A si anume HDR10 si G-Sync. Daca gama de culori oferita de un panou IPS cu o rata de refresh de 165Hz suna bine, tehnologiile acestea vin in completare, astfel HDR10 imbunatateste si mai mult contrastul culorilor si face intunericul mai negru, iar scenariile luminate mai vii, in timp ce G-Sync elimina tearing-ul provocat de variatia framerate-ului pe care si placi precum RTX 2080Ti ar avea probleme sa-l genereze in titluri AAA.

Calitatea Constructiei si Aspect

Trebuie sa spun: ASUS TUF Gaming VG27A este un monitor al naibii de solid. Urasc monitoarele care se balangane in momentul in care tastezi mai riguros sau misti biroul din varii motive, astfel acest monitor a fost o incantare pentru mine. Alaturi si de faptul ca sunt un nanau de doi metri fara ceva, faptul ca acelasi picior solid imi permite si ajustarea pe inaltime si a unghiului ecranului, reprezinta un mare plus pentru mine. Dar nu trebuie privita ca o parere personala, deoarece, fie ca stiati sau nu, monitorul este unul dintre factorii care influenteaza cel mai mult nivelul de confort la birou, astfel un monitor fix, va atrage odata cu acesta si modificarea pozitiei utilizatorului, nu vice-versa.

Pe partea de aspect, comparativ cu alte monitoare, ASUS TUF Gaming VG27A va fi una dintre piesele de rezistenta de pe biroul oricarui gamer, astfel designul modern dar ergonomic creeaza un monitor aratos si impunator. Un lucru care mi-a placut mult, este marginea ecranului. Pentru setup-ul de acasa, folosesc un Zowie XL2730, care chiar daca este un monitor foarte bun pentru jocuri, are o rama ceva cam groasa pentru gusturile mele, in timp ce in piata exista deja modele aproape borderless. ASUS-ul de fata insa, chiar daca are inca acea rama, o incorporeaza atat de subtil incat sunt de parere ca ar arata destul de rau fara ea.

Ce nu mi-a placut foarte mult insa, este controlul monitorului. Monitorul personal, mai sus amintit, are o telecomanda pe mini-USB care faciliteaza navigarea foarte usoara prin meniuri. In cazul modelului TUF butoanele sunt insa, pe partea din spatele monitorului, lucru care pentru mine a fost mereu destul de dificil si incomod.

Meniu si Conectivitate

Ca tot vorbeam de butoanele amplasate cam aiurea, haideti sa discutam putin si despre meniul lui TUF Gaming VG27A. Si aici avem parte de tot felul de caracteristici „smechere” printre care si un crosshair virtual care poate fi centrat ca sa poti trage in CSGO cu AWP-ul fara sa mai arunci un ochi prin luneta. Imi aminteste de vremea in care baietii prin cartier vorbeau despre cum calculau centrul ecranului si puneau un punct mic cu un varf de marker. Pe langa acest „feature” care mai de graba inseamna un avantaj cam unfair pentru adversarii pe care ii vei intalni, monitorul mai are si functii precum afisarea numarului de cadre pe secunda, ajustarea monitorului in cazul in care este parte a unui setup multi-display si multe alte nebunii pe care n-am stiut sa le folosesc 🙂 De asemenea, ai parte si de moduri de afisaj prestabilite in functie de tipul de joc pe care il joci.

Cand vine vorba de conectivitate, ASUS se lauda ca a pus pe TUF Gaming VG27A tot ce trebuie pentru o „conectivitate bogata” dar tot ce am gasit au fost doua porturi HDMI 2.0 si un DisplayPort 1.2 ceea ce nu este nici macar pe aproape de grozav. Macar un port USB ar fi fost bine-venit.

E bun sau nu?

Neajunsurile acestui monitor nu il fac sa fie cu nimic mai slab, doar ca este vorba de elemente „quality of life” care ar fi fost mai mult decat bine-venite, mai ales ca nu cred ca ar fi marit costul de productie destul cat sa mai conteze, in special cand vorbim, totusi, de un monitor de peste 500 de euro.

ASUS TUF Gaming VG27A este, intr-adevar, un monitor foarte potent care ofera cele mai noi si mai tari tehnologii bucurosului care il va cumpara, dar este si o solutie future-proof de care te vei bucura multi ani dupa achizitie. IPS, 1440p, 165Hz, G-Sync si HDR10; ce sa mai? Un monitor cu adevarat high-end. Acum ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi sa stabilim daca isi merita banii sau nu.

Verdict

Performanta – 9

Constructie – 9

Dotari – 7

8.3

ASUS TUF Gaming VG27A este un monitor high-end, plin de tehnologii de ultima generatie, dar cu un pret pe masura.


User Rating:
4.68
( 2 votes)



Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares