Press "Enter" to skip to content

Richard Stallman pleacă de la FSF și de la MIT

Dacă aveți ceva cunoștințe despre originile industriei de software sau ați încercat să folosiți software open source vreodată, cu siguranță ați auzit numele Richard Stallman. Este fondatorul proiectului GNU (o parte esențială a sistemului de operare pe care îl numim astăzi pur și simplu Linux) și creator a câtorva programe ancestrale ce încă mai sunt folosite.

Printre altele, Stallman mai era și fondatorul Fundației de Software Liber, ce militează pentru răspândirea și popularizarea software-ului ce nu este limitat de DRM sau copyright, ce poate fi analizat, modificat și folosit de utilizator după bunul plac. Acesta s-a aflat la conducerea fundației încă din 1985, dar săptămâna aceasta a părăsit această poziție, precum și cea pe care o ocupa în cadrul laboratorului de AI și informatică la MIT.

Motivul retragerii sale vine ca o consecință a unor declarații recente ale lui Stallman, legate de acuzațiile că răposatului Marvin Minsky (pionier al AI-ului) ar fi comis viol în timpul în care era asociat cu miliardarul Jeffrey Epstein.

Comunicatul oficial de la FSF nu specifică un motiv, însă plecarea sa de la MIT este pusă pe seama presiunilor puse asupra instituției și asupra sa, ca urmare a neînțelegerii și scoaterii din context a declarațiilor sale.

Tot în această perioadă au fost scoase la iveală și o serie de alte declarații, mai vechi, ale lui Stallman din ultimii ani pentru care își admite acum o eroare în judecată.

[Engadget]

 

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares