Press "Enter" to skip to content

Huawei a inceput sa vanda laptopuri cu Linux

In ziua de astazi, unele dintre cele mai bune laptopuri vin cu Linux pre-instalat. Mai exact, cu Deepin, o distributie de Linux foarte frumoasa si stabila, care la fel ca si Huawei, este dezvoltata in China. Daca masura asta vine ca un raspuns pentru razboiul marfurilor dintre China si Statele Unite sau nu, este un pas inainte spre migrarea pe Linux, pe care firme OEM mari precum Dell si Lenovo l-au facut.

Cum vin si cu vesti bune, dar si cu vesti mai putin bune, sa punem raul inainte zic si sa vorbim despre faptul ca laptop-urile cu Linux de la Huawei sunt momentan disponibile doar in China. Modelele cu Deepin sunt Huawei MateBook X Pro, Huawei MateBook 13 si Huawei MateBook 14 si se pare ca nu exista optiuni de configurare, fiind limitat la o singura varianta din fiecare.

Cat despre partile pozitive, Huawei a renuntat la butonul traditional de Windows in favoarea unei taste simple pe care scrie doar Start. Asa cum v-ati astepta, cele trei modele costa mai putin decat versiunile cu Windows, diferenta fiind cam cat o licenta pentru sistemul de operare, adica 300 CNY sau pe o limba mai apropiata de a noastra, in jur de 42 de dolari.

Cat despre Deepin, originile sale chinezesti tind sa aprinda controverse in comunitatea Linux, dar aceasta distributie este complet Open Source iar codul sursa este disponibil pe GitHub. Ignoram acum peisajul si motivele politice si trebuie sa spun ca Deepin este una dintre cele mai interesante distributii de Linux pe care le-am vazut si este disponibila si in limba engleza.

Natura open-source a sistemului de operare inseamna insa si faptul ca Huawei are voie sa aduca orice fel de modificari. Una dintre acestea ar fi adaugarea caracteristicii de Cloud Sync care iti permite sa sincronizezi diverse dispozitive prin cloud.

De asemenea, merita mentionat si lucrul evident. Laptop-urile Huawei pot sa ruleze orice distributie de Linux perfect, nu doar Deepin. Poate fi acesta un precursor al unei miscari globale prin care Huawei sa includa Linux ca sistem de operare prestabilit pe toate laptop-urile sale? Sau poate acestia incearca sa ne obisnuiasca cu iesirea din bula de confort, anume Windows 10, pentru a adopta Harmony OS. Sunt chestiuni la care nu am inca raspunsuri, dar va fi interesant sa vedem cum evolueaza lucrurile.

Forbes

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares