Press "Enter" to skip to content

Super Mario RPG – perfect pentru nostalgici (review)

Nintendo au o reputație bună atunci când vine vorba de jocurile first party, iar acum e vremea să vorbim despre Super Mario RPG, cel mai nou joc care îl are în rol principal pe instalatorul favorit al tuturor. Și începem cu povestea, dar n-o să zăbovim prea mult asupra ei pentru că este exact ceea ce te aștepți.

La începutul jocului, Bowser o răpește pe prințesa Peach iar misiunea lui Mario este să o salveze. Sună familiar? Ei bine, oricine a mai jucat un joc cu Mario… sau zece, a mai auzit premisa asta în trecut, iar asta nu e un lucru rău deloc. Stilul ăsta caracteristic a consacrat seria și mă bucur că fiecare joc din universul Mario a păstrat într-o oarecare măsură tradiția de-a lungul timpului.

Super Mario RPG

Dar ce se întâmplă în timpul bătăliei cu Bowser este cu adevărat interesant. De nicăieri, o sabie distruge castelul răufăcătorului și aruncă pe toată lumea în direcții complet diferite. De acolo, scopul lui Mario era simplu: să o recupereze pe Peach teafără și nevătămată. Pe parcursul aventurii te vei întâlni cu tot felul de personaje cu multe lucruri mișto de spus, iar prietenii pe care îi aduni pe drum te vor ajuta să duci quest-ul la capăt.

De menționat este că Super Mario RPG este, de fapt, un remake al jocului cu același nume lansat în 1996 pe SNES, dezvoltat de Square și publicat de Nintendo. Mi se pare interesant că Super Mario RPG de pe SNES a fost ultimul titlu cu Mario de pe vechea consolă înainte de lansarea N64 mai târziu în același an, iar acum avem un remake al jocului pe Switch. Coincidență? Nu cred.

Super Mario RPG

Revenind la oile noastre, gameplay-ul este unul dintre punctele forte ale jocului. Combat-ul turn based este destul de simplu la început și nu devine mult prea complex pe parcurs, ceea ce e un lucru bun ținând cont că, pe lângă adulții nostalgici după original, mulți copii vor primi acest joc drept cadou de Crăciun, cum se întâmplă la orice titlu Mario.

Super Mario RPG

Multe dintre bătălii se termină în câteva lovituri și, cu excepția boșilor care sunt ingenioși și bine gândiți, nu vei avea probleme prea mari de dificultate. All in all, un gamer obișnuit se poate uita la 12-15 ore de joacă, ceea ce nu e atât de mult dacă iei în considerare faptul că jocul costă 60 de euro. Dar orele alea petrecute vor fi de cea mai bună calitate, iar un joc care poartă numele lui Mario nu avea cum să fie ieftin anyway, că doar vorbim despre Nintendo.

Și la capitolul grafică stăm bine. Jocul rulează la 60fps, ceea ce a fost surprinzător și bine primit în același timp. În plus, texturile și efectele arată foarte bine iar dezvoltatorii au reușit să păstreze look-ul originalului, lucru pe care nu pot decât să îl aplaud. Lumile pe care le vizitezi sunt variate și pline de lucuri mișto de văzut și nu m-am lovit de lag sau glitch-uri pe tot parcursul testării, deci încă o bilă albă pentru optimizare.

Super Mario RPG

Nu putem să încheiem fără să discutăm despre sunet și muzică deoarece ăsta este unul dintre capitolele cele mai importante și vitale experienței. Întreaga coloană sonoră a jocului original din ’96 a fost refăcută de același compozitor care a lucrat atunci la Super Mario RPG pentru SNES, ceea ce este foarte tare. Vei auzi multe piese familiare din repertoriul Mario, regândite pentru anul 2023, și dacă ești nostalgic după ea, versiunea originală a soundtrack-ului este încă disponibilă grație unei setări.

Ca să încheiem socoteala cu jocul trebuie să răspundem la veșnica și eterna întrebare: merită Super Mario RPG timpul tău? Dacă ești nostalgic după titlul original și vrei să te joci o interpretare modernă, dar suprinzător de fidelă materialului sursă, atunci jocul ăsta e o variantă foarte bună. E o idee cam scurt pentru prețul său, dar toate orele pe care le vei petrece în el vor fi pline de momente mișto, conversații plăcute și boși interesanți. Cum imediat vin sărbătorile, jocul este un cadou bun și pentru un gamer mai tânăr, care cu siguranță nu era născut în ’96 când a apărut originalul, grație dificultății mai mici, lucru care face jocul mai abordabil.

Super Mario RPG

Și acum a venit rândul vostru să îmi spuneți în comentarii: Ce vreți să vedeți de la Switch 2? Care credeți că sunt aspectele la care Nintendo ar trebui să pluseze serios cu noua consolă? În plus, ce părere aveți de actualul Switch? Aveți unul? Vă place? Sau ați reușit să stați departe până acum? Și încă una și termin, cum vi se pare Super Mario RPG?

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares