Press "Enter" to skip to content

Planurile Microsoft de a cumpăra Activision Blizzard au fost blocate de o autoritate din Marea Britanie

Atunci când vorbim despre achiziții în industria de gaming, cele 68.7 miliarde de dolari pe care Microsoft vrea să le cheltuie pe achiziția Activision Blizzard reprezintă un record absolut – doar că planurile gigantului tech s-ar putea încheia în scurt timp, după ce o autoritate importantă din Marea Britanie s-a opus tranzacției. Motivul invocat este pericolul pe care-l reprezintă această achiziție pentru piața de cloud gaming.

Deși inițial au primit undă verde, cei de la Microsoft s-au trezit blocați peste noapte de către CMA (Competition and Markets Authority). Această autoritate este un soi de Consiliul Concurenței de la noi și scopul ei este de a păstra un echilibru competitiv între companiile din piață. Vestea a venit prin intermediul unui comunicat de presă lansat de CMA, în care aceștia susțin că gigantul tech ar putea face toate jocurile Activision Blizzard exclusive pe platformele sale, adică Xbox și serviciul de Cloud Gaming aferent.

Pe partea de cloud gaming, decizia noastră este diferită. Microsoft are deja avantaje puternice în această piață. Deține Windows, care este de departe cel mai popular sistem de operare pentru PC, și sistemul pe care funcționează cele mai multe jocuri; are o infrastructură cloud deja dezvoltată și sisteme precum Azure și Xcloud; și are și o bază solidă în zona de gaming prin intermediul Xbox și a portofoliului de jocuri asociate. Niciun alt operator de servicii de gaming în cloud nu are această combinație de avantaje. Unele dintre aceste puncte tari sunt deja vizibile în cota de piață cuprinsă între 60-70% pe care o deține Microsoft atunci când vorbim despre cloud gaming în UK.

Jocurile Activision precum Call of Duty, Overwatch și World of Warcraft sunt printre cele mai populare titluri disponibile pe console și pe PC. Considerăm că jocurile acestea vor fi importante pentru viitorul serviciilor de cloud gaming din viitor. Deși Activision nu și-a publicat jocurile pe nicio platformă de cloud gaming, dovezile arată că are motive puternice s-o facă, în special atunci când ne uităm la estimările de creștere financiară ale gamingului în cloud. Am ajuns la concluzia că, fără această achiziție, jocurile Activision vor ajunge în cataloagele serviciilor de cloud gaming din UK în viitorul apropiat.

Call of DutyCall of Duty

Decizia CMA are o motivație puternică, însă nu prea corectă din punct de vedere „gameristic”

Declarația continuă cu o altă concluzie legată de modul în care Microsoft și-ar uni catalogul deja existent de jocuri cu portofoliul celor de la Activision. Asta, cel puțin în ochii celor de la CMA, ar fi o mișcare care ar duce la monopol în piața de cloud gaming din UK. În realitate însă, pare că avem de-a face și cu o decizie luată de oameni care nu prea înțeleg jocurile video. Zic asta pentru că s-a discutat serios despre aducerea World of Warcraft în cloud, chestie pe care nu o văd întâmplându-se vreodată.

În plus, s-a discutat și despre jocuri precum Call of Duty și Overwatch, care din nou, ar deveni exclusive pentru Xbox și Xcloud – dar realitatea este că ambele jocuri sunt în declin, iar ultimele schimbări aduse francizelor au determinat fanii din toată lumea să înceapă să le ignore. Overwatch 2 nu a avut impactul la care sperau dezvoltatorii, iar Call of Duty începe să piardă jucători, deși produce mai mulți bani ca niciodată. Și chiar dacă momentan pare că franciza este în siguranță, ceva îmi spune mie că nu vom mai auzi de ea mulți ani de-acum înainte.

Desigur, decizia a fost contestată în instanța de către Microsoft, iar reprezentanți din partea Activision Blizzard au discutat și ei despre acest subiect. Pare că toată lumea implicată își dorește ca această tranzacție să se încheie cu bine, și strict din perspectiva unui gamer, cred că ar fi mai bine pentru toți cei implicați. Părintele Xbox are o reputație bună în industria jocurilor video, în timp ce creatorii lui World of Warcraft și Call of Duty navighează vremuri tulburi, iar o alăturare de acest fel ar putea fi benefică pentru ambele tabere, dar și pentru gameri.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares