Press "Enter" to skip to content

Monitor plat versus curbat pentru gaming – ce să alegi și de ce?

Pentru un gamer, monitorul este poarta dintre cele două lumi – fereastra prin care părăsești lumea reală și preț de câteva minute / ore / zile ești liber să colinzi oricâte lumi virtuale dorești în jocurile favorite. Dar nu sunt rare cazurile în care fix ecranul este ăla neglijat în procesul de achiziție al unui sistem de gaming. Totuși ti-ai cumpărat PC-ul ăla nou la care visai de mult și pentru care ai strâns bani, iar acum trebuie să-ti iei și un monitor pentru el.

Aici încep să apară alegerile și să se instaleze starea de confuzie, iar una dintre cele mai comune întrebări pe care le-am văzut pe internet a fost, culmea, legată de formatul monitorului – adică nu tu rezoluție, nu tu rată de refresh, nu tată – plat sau curbat? Pentru mult timp asta a fost o întrebare pe care mi-am pus-o și eu, dar na’. Prin prisma jobului am testat fel și fel de ecrane și m-am prins ce și cum. Așa că m-am hotărât să vă povestesc și vouă cum stă treaba.

Și ca să facem materialul ăsta și mai interesant, am ales să testez face-to-face două monitoare similare ca specificații, doar că unul plat și unul curbat. În colțul din stânga, cu o curbură de 1000R, avem Odyssey G7 de la Samsung. În colțul din dreapta, cu un ecran perfect drept și un sistem audio cu subwoofer integrat, avem BenQ EX270QM.

Competitorii noștri împart câteva specificații, iar la comun avem cam așa:

  • Diagonala de 27 de inch;
  • Picior care permite ajustarea monitorului în mai multe poziții;
  • Luminozitate maximă de 600 nits cu HDR;
  • Rată de reîmprospătare a ecranului de 240Hz;
  • Suport NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync Premium Pro;
  • Funcții extra dedicate gamingului: crosshair virtual, Black Equalizer, low input lag, etc.

Diferențele între cele două încep să apară când ne uităm la detalii – spre exemplu, Odyssey G7 are panou VA, în timp ce modelul de la BenQ vine cu un panou IPS. Asta duce la o diferență între calitatea imaginilor, însă pentru un gamer asta contează mai puțin – chiar și-așa, EX270QM are un oarece avantaj la o privire rapidă. Următoarea diferență, și cea mai mare de altfel, este formatul ecranului.

Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7

Samsung Odyssey G7 are o curbură 1000R, ceea ce-l scoate în evidență printre monitoarele cu diagonală de 27” și ecran curbat. De ce? Păi, în mod normal un monitor d-ăsta vine cu o curbură 1800R, adică raza cercului din care este “tăiat” ecranul este mai mare. Și cu cât mai mică curbura asta, cu atât mai îndoit este panoul în sine. Asta poate să fie și de bine, da’ și de rău. Pe de-o parte ai o curbură care îți acoperă tot field-of-view-ul privirii, dar pe de altă parte trebuie să stai cam aproape de ecran. De la distanță, imaginea începe să fie puțin distrosionată.

Pe partea cealaltă, BenQ EX270QM nu este curbat, oferind o imagine foarte clară și acurată indiferent de unghiul din care îl privești. Însă are și un dezavantaj, prin prisma faptului că dacă te duci prea aproape cu privirea, va trebui să îți miști ochii, ori chiar capul ca să îi vezi colțurile – dar sincer, dacă ajungi să faci asta la diagonala de 27, clar stai mult prea aproape de ecran.

Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7

Ecran plat vs. curbat – Avantaje și dezavantaje

Fiecare format vine cu puncte pro și contra, așa că în următoarele rânduri o să vă prezint părerea mea după vreo două săptămâni în care am tot folosit cele două monitoare. Samsung-ul îl am pe birou la studio, iar BenQ-ul l-am dus acasă și l-am conectat la sistemul personal. Înainte să întrebați, da, mă joc la muncă… ca metodă de cercetare, da? :))

O să încep cu monitorul cu care sunt cel mai familiar: Samsung Odyssey G7. Îl folosesc de vreun an și ceva ca ecran principal pentru sistemul de la studio (platforma de teste din recenzii) și pot spune că m-am familiarizat cu el și-l cunosc că-n palmă. Însă nu voi vorbi prea mult despre specificații, cât despre partea asta de gaming pe un ecran curbat. Și voi începe direct cu ceea ce mi se pare cel mai important lucru… ce joc: Counter-Strike Global Offensive, Apex Legends, FIFA 23, Forza Horizon 5 plus ce mai vine pe la review.

Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7

Iar cu un focus mare pe shootere, curbura panoului a devenit iritantă destul de repede. Când te joci, creierul tău traduce imaginile pe care le vede într-un cadru 3D care te ajută la orientarea în spațiu. Problema apare atunci când imaginea este distorsionată de… nu știu… un ecran strâmb?! Pentru mine a fost un deal-breaker, iar în gaming competitiv nu cred că m-aș vedea folosind un ecran curbat prea des. În schimb, mi-a plăcut să mă joc pe el Forza Horizon 5, mai ales cu camera din bordul mașinii, pentru că – pauză de cacofonie – curbura se mulează pe spectrul tău vizual la fel ca și interiorul unei mășini.

Oke, toate bune. Am ajuns acasă dup-o zi la studio și tre’ să mă bag să mă mai joc câte ceva; recent m-am reapucat de BioShock Infinite, pe care nu-l jucasem pe PC până acum și m-a prins super tare. Dar pe lângă faptul că jocul în sine este excelent, m-a fascinat super tare și modul în care arată acesta pe BenQ EX270QM.

Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7

Bine, ecranul plat este la el acasă în shootere și în jocuri precum, nu știu, FIFA. Și aici mi s-a părut un avantaj să am ecranul drept pentru că poți urmări mult mai ușor marcajele de pe verdeață și nu îți rupe perspectiva. În plus, majoritatea gamerilor sunt obișnuiți cu monitoarele „tradiționale„, așa că adopția unui ecran curbat va fi destul de greoaie pentru mulți.

BenQ MOBIUZ EX270QM (micro-review)

Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7

Panou IPS, deci culori bombă. Rata de refresh de 240Hz, deci se mișcă al naibii de fluid. Și mai pui la socoteală și că m-am jucat pe o placă video AMD Radeon RX 7900 XTX cu FreeSync Premium Pro activ… deci zero screen tearing cu HDR activ la 240Hz. Și indiferent de câte chestii testez, tot mă mai minunez câteodată de una-alta – gen asta. Și dacă tot am dat-o într-un aproape review, hai să vă mai povestesc rapid și alte chestii despre acest monitor de la BenQ.

Chiar dacă producătorul deține Zowie, sub acest brand produc chestii dedicate pasionaților de eSports, adică încă vând monitoare TN în 2023 – să fie la ei acolo. Pentru cei care se respectă și vor ca jocurile să arate și bine, nu doar să se miște bine, ai MOBIUZ. Se ajustează în fel și chip, vine cu o mulțime de funcții dedicate gamerilor, iar cireașa de pe tort este sistemul audio surprinzător de bun pentru un monitor – acesta din urmă este format din două boxe și un woofer micuț, iar calitatea audio este mai mult decât decentă.

Cât de grea este trecerea la un ecran curbat?

Și dacă tot am deschis subiectul ăsta, să vorbim puțin despre cât de ușor, sau greu, te adaptezi la un monitor cu ecranul curbat. Personal, am mai folosit astfel de ecrane până la Samsung Odyssey G7-le de la studio, însă niciunul nu a stat mai mult de o lună la mine. Iar în această perioadă este destul de greu să îți faci o idee, mai ales despre un produs despre care nu știi exact cum se comportă în utilizare normală.

Așa că mi-am dat interesul să-l pun la treaba în cât mai multe moduri am putut. Și pe lângă jocurile despre care am vorbit deja, am intrat puțin și-n sfera asta de muncă. Doar deh, e la birou. Iar aici, ei bine, s-a simțit cea mai mare schimbare. Vedeți voi, pe lângă texte, videouri și ce mai fac pe-aici, în sarcinile mele mai intră și diverse chestii în Photoshop – ba un feature image, ba un thumbnail pentru YT, pozele pentru recenzii, etc.

Odată cu trecerea la ecranul curbat m-am găsit de foarte multe ori în poziția în care folosesc rigla din Photoshop pentru că îmi este foarte greu să-mi dau seama dacă obiectele de pe ecran sunt așezate corect. Ori dacă am făcut o poză puțin strâmbă și încerc s-o îndrept, la fel, trag câteva rigle pe ecran ca să mă asigur că totul este pe poziție. Este un workaround bun, iar dacă vă găsiți în poziția mea vă încurajez să faceți la fel.

Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7

Cât despre gaming, sunt anumite aspecte care îmi lipsesc când ajung acasă. Unul dintre ele este senzația pe care ți-o oferă un monitor curbat în jocuri racing. În plus, am realizat că titluri precum The Witcher 3 și Read Dead Redemption 2 arată foarte bine pe ecranele curbate – cu atât mai mult cu cât faci trecerea spre monitoare ultra-wide. Și iac-am ajuns și la cel mai mare avantaj al monitoarelor curbate. Odată ce faci trecerea spre un monitor cu aspect ultrawide sau super ultrawide (21:9, 32:9) , este aproape imposibil să-l folosești dacă ecranul nu are o curbură. Adică da, vezi pe el, nu e de parcă nu îți afișează imagini, dar la ăsta este foarte greu să vezi dintr-o margine în alta.

Cel mai bun exemplu recent vine tot de la Samsung, cu modelul Odyssey G8. Nu voi intra în detalii pentru că avem un review dedicat acestui produs, însă vă spun pe scurt că mi s-a părut următorul pas al evoluției în categoria de monitoare de gaming. Absolut superb, așa pot descrie modelul ăsta, iar experiența de gaming la rezoluție ultra-wide cu o curbură pronunțată se simte complet diferit de orice altceva am încercat până acum. Adică bordul ăla de mașină e și mai realist, iar în Counter-Strike poți să vezi Long A pe Dust 2 de la un capăt la altul.

Deci, plat sau curbat?

Răspunsul la această întrebare este foarte cazual. Zic asta pentru că este foarte important să știi ce te joci. Dacă ești pasionat de jocuri competitive, cu accent pe FPS-uri și jocuri sportive, un ecran curbat te-ar putea încurca destul de mult. Și asta doar așa, după și dacă te obișnuiești, pentru că mulți oameni pur și simplu nu se pot adapta acestei schimbări.

Este complet normal, pentru că primești un task extra pentru creier, care nu doar că trebuie să își creeze o imagine 3D a ceea ce vede, ci trebuie să și îndrepte liniile care se mulează pe curbura monitorului. Nu știu cât de mult sens are ce vă spun acum și trebuie să testați pe viu ca să înțelegeți, dar cam așa pot descrie experiența cu un monitor curbat. Iar la finalul zilei, unele dintre cele mai bune modele de pe piață sunt plate. Este o formula tried and tested care funcționează bine-mersi de ani de zile și asta nu se va schimba.

Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7Monitor plat vs. curbat - BenQ EX270QM si Samsung Odyssey G7

În schimb, dacă ești ok cu schimbările și vrei să încerci ceva inedit, un ecran curbat îți poate schimba modul în care privești anumite jocuri. Dar hai să vă dau și cu recomandările și câteva puncte pro și contra pentru care merită (sau nu) să cumperi un monitor curbat sau plat. Încep cu partea ușoară – dacă vrei să mergi la sigur, îți iei un ecran plat și ești asigurat. Iar aici am recomandări, întrucât am tot testat. Evident o să pun pe listă BenQ EX270QM, un monitor de-a dreptul superb cu rezoluție 1440p la 240Hz, motion blur redus și o mulțime de setări game-centric, plus o construcție foarte robustă cu un stand ajustabil și arătos.

Tot pe lista de recomandări pot include cu mare drag și BenQ EX2780Q, un model mai vechi, pre-MOBIUZ, care are însă ADN-ul seriei în el: același sistem audio, cam același design, ecran IPS la 144Hz cu rezoluție 1440p și suport G-Sync, FreeSync, AMA, etc.

Dacă vrei un monitor curbat, treaba este ceva mai complicată – în primul rând trebuie să ții cont de curbură. Majoritatea monitoarelor cu ecran curbat ieftine vin cu o curbură 1000R, pe care de multe ori nu o vei observa; în sensul în care da, e cool and all la început, după care devine doar o obișnuință. Ceva similar am simțit cu marginile alea rotunjite de la ecranul telefonului, știți, de mai vedeai un buton, o notificare, ceva. Interesantă chestie, devine plictisitoare rapid. Așa că recomandarea mea este să îți cumperi un monitor curbat doar în cazul în care este ca Odyssey-ul de față, curbat serios, dar îți asumi anumitele limitări, ori dacă e super lat.

Și cu asta cred c-am încheiat. Restul de specificații, funcții extra, rezoluții și nebunii sunt aspecte care țin de fiecare client în parte. Degeaba m-apuc eu să recomand monitoare de 2.000 de euro dacă tu ai nevoie doar de ceva care vede bine, care se mișcă decent și care are acolo o curbură de amorul artei. Dar ca regulă generală, review-urile tre’ să-ți fie parteneri de nădejde și nu trebuie să-ți lipsească nici răbdarea. Și ca să nu ziceți că nu fac și o recomandare de monitor curbat la preț decent, o să vă dau ceva ce am văzut la un prieten și pe care l-am folosit și eu mai mult de câteva ore: ASUS Gaming TUF VG34VQEL1A. Îl găsiți pe la 2.100 de lei, are diagonală de 34″, rată de reîmprospătare de 100Hz și un panou decent. Și sincer, mi se pare un no-brainer pentru cineva care joacă în special single-playere pentru poveste și experiențe vizuale… iar cu așa ecran, o să vezi jocurile diferit.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Jocuri

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from JocuriMore posts in Jocuri »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares