Press "Enter" to skip to content

LG OLED Flex este un adevărat transformer printre televizoare (review)

Cred că până în punctul ăsta ați observat cu toții că subiectul legat de evoluția industriei de gaming este foarte discutat în ultima vreme. Și trebuie să recunosc, nu încetează să mă fascineze și parcă toate schimbările recente mi-au reaprins pofta de joacă cum n-o mai făcuse nimic de mult timp. Iar în ultimii doi-trei ani, două chestii par că și-au lăsat amprenta puternic asupra industriei: adopția tehnologiei de Ray Tracing la scară largă și gamingul la peste 60FPS.

Chestiile astea două au avut un succes atât de răsunător pe PC încât și-au făcut încetul cu încetul apariția și pe console. Și acum, la doi ani de la apariția PlayStation 5 și Xbox Series X nu mai privim chestiile astea ca pe ceva nou și WOW, exclusive doar pentru cei care își permit să arunce mii de euroi pe un sistem puternic. Acum sunt features de pe console de 500 de euro. Iar asta… asta înseamnă evoluție. Și în timp ce se întâmplă toate astea și jocurile devin fotorealiste până în punctul în care pe alocuri este greu să le distingi de realitate, uităm să acordăm destule merite altor produse cel puțin la fel de importante.

Sunt curios cât de fotorealist ar mai arăta jocurile astea dacă ar fi rulate pe un monitor LCD vechi. Și așa ajungem la ecranele moderne. Când fidelitatea vizuală a imaginilor este atât de mare, ai nevoie și de ceva care să le redea în toată splendoarea lor. După ce a dăinuit ani de zile și a tronat piață fără drept de apel, tehnologia LED a făcut în sfârșit loc noilor jucători. Noua fiță printre televizoare și monitoare este tehnologia OLED. Am tot vorbit despre ea, am tot testat televizoare și monitoare care o înglobează și de fiecare dată am fost fascinat de ce poate să facă.

LG OLED FlexLG OLED FlexSă v-o zic p-aia dreaptă, iubesc C2-ul și mi se pare că este unul dintre cele mai tari chestii pe care le-am testat. În același timp însă, mi-e greu să îi găsesc o explicație: adică este un OLED, ok, are toate specificațiile unui TV modern, doar că diagonala de 42 de inch nu este nimic spectaculos; nu pentru un televizor. Iar privit drept monitor e și mai dubios pentru că este oleacă cam exagerat de mare. Și la o dimensiune atât de mare, chiar dacă îl ții ca monitor pe birou, o să fie greu de urmărit din cauza diagonalei. Doar de-ar fi scos și LG unul curbat… uh, păi ăsta este LG OLED Flex, adică răspunsul producătorului la plângerea mea la adresa C2-ului de 42”. Au luat cel mai șmecheros panou pe care l-au găsit, și-au dat seama cum să-l îndoaie fără să-l rupă și… l-au împrumutat ălora de la Corsair care au lansat XENEON Flex.

Publicul nu a reacționat rău deloc atunci când a văzut monitorul cu mânere de la Corsair, așa că mișcarea naturală a celor de la LG a fost să își încerce și ei mâna la un astfel de model. Și să nu credeți că au împrumutat tema ălora și-au modificat-o puțin. Cei de la LG au înțeles de ce avem de fapt nevoie și n-au făcut din Flex un simplu monitor care se îndoaie și atât; au creat un adevărat media center care nu doar că servește drept ecran pentru consolă sau PC, ci este și televizor, dar și un sistem de sine stătător. Da, este mare, da, este scump, da, vă povestesc care e treaba cu el pentru că așa ceva n-am mai văzut până acum și cred că merită să aruncăm o privire mai în detaliu la nebunia asta.

Specificații și construcție – Televizor sau monitor?

În fața noastră avem noul LG OLED Flex care, cel puțin din spusele producătorului, se încadrează drept televizor. Dar față de alte astfel de produse, ăsta nu arată a TV. Specificațiile nu prea sunt de televizor. Nici măcar caracteristicile extra nu sunt chestii pe care te-ai aștepta să le vezi pe un produs la care în mod normal te-ai uita la știri și fotbal. Și cu toate astea are conector RF pentru cablu de televiziune și telecomandă de smart TV. Așa că nu o să pun la îndoială expertiza celor de la LG și o să-i zic și eu tot televizor.

Unul cu panoul OLED de 42” cu rezoluție 4K și rată de reîmprospătare a ecranului de 120Hz. Și ca să înțelegeți de ce îl compar cu C2-ul de 42, o să vă dau și restul de specificații:

Specificații generale

Tipul panoului OLED, G-Sync, FreeSync Premium
Rezoluție 4K (3840 x 2160)
Diagonală (inch) 42
Diagonală (cm) 105
Rată de refresh 120Hz
HDR Cinema HDR (Dolby Vision, HDR10 Pro, HLG)
Smart TV Da
Sistem de operare WebOS
Procesor a9 Gen5 4K

Audio

Ieșire sunet (RMS) 40W
Difuzoare 2x 10W
Subwoofer 20W
Sistem de boxe 2.2
Surround OLED Surround
Suport sunet Dolby Dolby Atmos

Conectivitate

HDMI 4x HDMI 2.1
USB 3 (lateral)
Ieșire de căști Da (lateral)
LAN RJ-45 Da (lateral)
Wireless Wi-Fi 802.11ac
Bluetooth Bluetooth 5.0

Pentru cei căre vedeți tabelul, o să vă spun un mic secret. Nici măcar n-a trebuit să stau să-l scriu încă o dată; l-am luat cu copy-paste din recenzia lui C2 de 42” pentru că este fix același panou. Astfel avem și pe OLED Flex suport pentru modul Cinema HDR, adică un pachet de tehnologii și formate de imagine care include cam așa: Dolby Vision, HDR10, HLG și Dynamic Tone Mapping Pro. Vine și cu Filmmaker Mode pentru pasionații de filme și are și Dolby Vision IQ care ajustează luminozitatea ecranului în funcție de lumina ambientală.

LG OLED FlexLG OLED Flex

Dintre chestiile de mai devreme simt nevoia să vă explic și ce face Dynamic Tone Mapping Pro-ul ăla. Pe scurt, vorbim despre un algoritm care analizează imaginea și modifică umbrele și tonurile de culoare pentru a scoate în evidență anumite zone, cum ar fi o față umană într-un scenariu întunecat.

Panoul OLED de pe acest televizor este o adevărată bijuterie, iar restul produsului nu face decât să se ridice la nivelul acestuia. Unde specificațiile pe zona de imagine sună foarte bine, trebuie să și auzim sunetul cumva. Și la fel ca și în cazul lui C2, LG OLED Flex vine cu un sistem audio 2.2 cu o putere de 40W, suport pentru Dolby Atmos și o mulțime de codecuri audio printre care regăsim și AC4, AC3, apt-X, ori clasicul MP3.

Dar haideți să vorbim despre elefantul din încăpere… LG OLED Flex vine cu un suport ca de monitor care include și sistemul responsabil de curbura ecranului. Funcționează destul de simplu: pe spatele ecranului sunt atașate două brațe metalice care țin panoul sub tensiune. Brațele acestea sunt acționate de un motoraș, care odată activat le mișcă în interior/exterior, după caz, astfel ecranul poate sta fie plat, fie curbat până la valoarea de 900R. Sau oriunde între astea două valori, în funcție de preferințe.

LG OLED FlexLG OLED Flex

Și după cum puteți vedea suportul ăsta nu face doar atât. Permite ajustarea pe înălțime a televizorului, dar și înclinarea ecranului. Astea din urmă sunt acționate manual. Singurul care este ajustat fără intervenția fizică a utilizatorului este ecranul, iar asta este o îmbunătățire comparativ cu Xeneon Flex de la Corsair pe care trebuie să-l îndoi chiar tu dacă îl vrei mai curbat. Asta elimina puțin din anxietatea aia pe care o știți cu toții, atunci când creierul îți spune că în mod normal n-ar trebui să tragi de chestia aia că se poate rupe.

Asta nu este tot ce adăpostește suportul ăsta. Avem ajustări de toate felurile, îndoiri și îndreptări, dar bucata asta masivă de plastic și metal adăpostește și restul televizorului. Boxele tot în el sunt înghesuite, chiar în zona din fațăȘi tot aici regăsim și conectivitatea care include cam așa: 4x HDMI 2.1 dintre care unul vine cu suport eARC, un jack pentru căști, un port optic pentru audio, port RF pentru televiziune prin cablu, trei USB-uri și un RJ-45 pentru conexiune la internet prin cablu. LG OLED Flex știe și ce-s alea conexiuni fără fir așa că avem Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.0. Dar o să vorbim despre toate astea ceva mai târziu; până atunci vreau să discutăm despre ecran și ce știe să facă.

Tot pe partea asta de interacțiune cu alte dispozitive, LG OLED Flex are și porturi USB. Cu ajutorul ăstora poți conecta mouse și tastatură care merg atât pe interfața televizorului, cât și pe un PC direct. Ai un buton care se ocupă de comutarea între modul PC și TV, iar odată selectat un mod, perifericele vor fi dezactivate în celălalt. Astfel poți lucra pe calculator, iar la final îl închizi și te bagi să te joci cu același mouse și tastatură pe GeForce Now direct pe televizor. Trebuie să apeși un singur buton și gata, deci fără schimbat de cabluri și alte nebunii.

Și ultima chestie pe care vreau s-o menționez în discuția asta despre construcție este includerea a două benzi luminoase pe spatele suportului. Acestea au cinci moduri de funcționare: sincronizare cu sunetul, sincronizare cu imaginile de pe ecran (adică un soi de Ambilight) și încă vreo trei efecte. Și ar fi fost foarte tare includerea acestor benzi dacă chiar s-ar fi văzut, dar iluminarea este atât de slabă încât mi se pare c-ar fi mers ceva mai tare chiar și noaptea, când nu am altă sursă de lumină aprinsă în afară de ecran.

Ecranul este același de pe LG C2 cu diagonală de 42”

Când am vorbit despre LG C2 am lăudat panoul OLED Evo pe care îl folosea acesta. Este același și aici, astfel avem un alt “telemonitor” cu un panou flagship al producătorului. L-am lăudat atunci, îl laud și acum și trebuie să subliniez că toate tipurile de conținut pe care ți le poți imagina vor arăta extrem de bine pe OLED Flex. Și ai și toate chestiile astea extra precum Dolby Vision și HDR-ul care aduce și mai multă valoare imaginii.

Imaginile la rezoluție nativă arată excelent, iar cu ajutorul procesorului a9 din cea de-a cincea generație de la LG te vei bucura de imagini foarte clare chiar și atunci când sursa video transmite la rezoluții mai mici gen FullHD. Procesorul se ocupă de tot ce înseamnă upscaling și face asta cu ajutorul inteligenței artificiale. Pentru cei familiari cu DLSS de la NVIDIA, este circa aceeași metodă de upscale.

Am testat niște conținut 720p, iar cu upscale arată mult mai bine. Asta este o funcție vitală pentru un televizor cu o rezoluție nativă 4K. Pe măsură ce urcă rezoluția sursei, urcă și calitatea imaginii finale, astfel de la 1080p în sus îți va fi destul de greu să distingi diferențele față de o sursă care rulează nativ la 4K. Diferențele devin evidente abia când te apropii mult de el, dar în utilizarea normală nu prea se observă.

LG OLED FlexLG OLED Flex

Dacă tot am adus NVIDIA în discuție, haideți să vorbim despre capabilitățile de gaming ale acestui panou. LG OLED Flex nu este vândut drept TV smart sau alte nebunii d-astea. Pagina producătorului evidențiază caracteristicile de gaming, iar părinții plăcilor video RTX și-au oferit expertiza și aici, astfel ecranul este G-Sync Compatible. După cum am spus și mai devreme în discuția despre specificații, compatibilitatea se extinde și asupra tehnologiei FreeSync Premium Pro de la AMD. Deci nu contează ce placă video ai, tehnolgia de sincronizare adaptivă este acolo… bine cu excepția celor de la Intel, dar acolo este altă mâncare de pește despre care vom vorbi când vom avea șansa.

Tot pe zona de gaming producătorul a inclus și funcția Game Optimizer. Aceasta vine sub forma unui meniu care include setările cele mai comune pentru jocuri. Poți activa funcția OLED Motion care optimizează calitatea imaginilor din jocuri fast-paced, ai și o setare care reduce lumina albastră și alta numită Dark Room Mode pentru când te joci în condiții slabe de iluminare. Pe partea de răspuns avem o funcție care previne input lag-ul și vine cu două setări: Standard și Boost. Și chiar dacă alegerea logică ar fi setarea Boost, aceasta este bună doar atunci când te joci la 60FPS pe consolă. Pentru cei care vor folosi LG OLED Flex pentru gaming pe PC la 120Hz, setarea Standard este cea pe care trebuie s-o folosiți pentru a evita input lag-ul. Mai poți modifica setările imaginilor în modul de gaming și setările de sunet, dar astea sunt comune pe la toate televizoarele și monitoarele moderne.

Cât despre input lag-ul în sine nu cred că cineva se va putea plânge de acesta. La fel ca și panoul de pe C2, ecranul folosit pe Flex are un input lag de 13 milisecunde. Odată activat Game Optimizer, această latență scade la numai 5 milisecunde și devine practic isesizabila. Iar această valoare foarte mică se pupă numai bine cu rata de refresh de 120Hz și toate jocurile pe care le-am testat au rulat extrem de fluid. Sunt puține televizoare care mi-au lăsat o impresie atât de bună pe zona de gaming, iar LG OLED Flex este unul dintre cele mai bune pe care le-am testat până acum.

Funcția de îndoire a ecranului își face și ea simțită prezența pe gaming. M-am jucat tot felul de tilturi, de la Spider-Man Miles Morales până la Counter-Strike și Forza Horizon 5. În shootere mi s-a părut natural să țin monitorul drept ca să nu îmi dea peste cap perspectiva și să nu devină un dezavantaj. În schimb în Forza l-am curbat la maxim pentru a prinde în câmpul vizual tot ecranul, astfel m-a ajutat la localizarea în spațiu a mașinii. Indiferent de jocul ales, versatilitatea lui LG OLED Flex s-a dovedit a fi un atu de care o să mă lipsesc cu greu odată ce-l voi returna.

LG OLED FlexLG OLED Flex

După gaming am trecut la conținut media și am dat drumul la un serial pe HBO Max. Ecranul l-am îndreptat și fix ca-n reclama de pe site, l-am cocoțat în vârful standului, l-am înclinat spre mine și m-am făcut confortabil în scaun. Și noroc că mi-a sunat telefonul și mi-am amintit că sunt la serviciu că se pierdea o zi de muncă pe “testare”. După aceea am dat drumul și la câteva videouri pe YouTube, am mai văzut și un desen animat pe Netflix și per total, experiența de vizionare de filme și seriale a fost fix ce mă așteptăm. Modul Filmmaker face o diferența măricică cu HDR-ul activ, dar pentru un confort sporit a trebuit să fug puțin de ecran, așa că m-am dat mai în spate înainte de a-mi rupe privirea în două din cauza luminozității puternice.

Sistemul audio este decent și elimină nevoia unui soundbar

Unde s-a văzut bine, LG Flex a sunat cel puțin la fel de bine. Nu știu dacă este poziționarea boxelor, ori faptul c-or mai fi văzut ceva extra tuning, însă comparativ de LG C2, sistemul de față este sesizabil mai clar. Și indiferent de volumul la care te afli, nu o să simți nicio urmă de distorsie. Iar cum televizorul ăsta va sta mai de grabă pe un birou decât în mijlocul unei camere de zi, mi se pare că aspectul ăsta nu trebuie trecut cu vederea.

LG OLED FlexLG OLED Flex

Boxele de pe Flex se aud tare, astfel elimină nevoia unui soundbar și la distanță de un metru față de ecran, volumul 25 / 100 este deja deranjant pentru urechi. Așa că imaginați-vă cum behăie matahala asta când este la volum maxim. În filme și seriale vocile sunt separate bine de restul cadrului și ies în evidență, în timp ce în jocuri ai parte de un sunet spațiat foarte corect. Motorul mașinii în Forza Horizon 5 este foarte clar, auzi fiecare schimbare de tonalitate, fiecare puff de turbină și schimbare de viteză, iar în Counter-Strike vei localiza imediat poziția unui adversar bazat pe sunetul pașilor.

Activarea tehnologiei Dolby Atmos aduce un plus de profunzime în sunet și în muzică separă frecvențele mai bine. Am testat câteva genuri muzicale de la heavy metal la pop, iar în mai toate bass-ul a fost destul de accentuat, dar nu foarte deranjant. Sună puțin a Beats, știți, cu joasele scoase în evidență puternic. Doar că nu se simte artificial, ci mai de grabă cred că se datorează și faptului că boxele în sine sunt băgate undeva după ecran, în special când acesta este în poziția cea mai de jos pe suport.

LG OLED FlexLG OLED Flex

Altă chestie care a mers mai departe de pe LG C2 pe acest televizor este funcția de simulare a sunetului. Configurația boxelor este de tip 2.2, însă cu niște trucuri software televizorul încearcă să te păcălească cu un 7.1.2 virtual. Nu sună rău, nu sună fenomenal; este fix la mijloc între o tehnologie pe care unii o vor folosi, iar alții o vor dezactiva cu prima ocazie. Așadar, vorbim despre ceva cazual.

LG OLED Flex este frumos, deștept…

Fiind un televizor inteligent la bază, era și normal ca LG Flex să aibă un soi de sistem de operare. Iar aici intervine webOS, o interfață cu care sunt deja obișnuit de pe celelalte modele ale producătorului pe care le-am testat în trecut. Nu a suferit modificări majore de ultima dată când am văzut-o și în afară de câteva setări de optimizare, nici nu cred că avea nevoie de mare lucru în plus.

O să găsești în magazinul de aplicații tot ce ai nevoie pe partea de streaming: Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon Prime, Spotify, etc. În plus îți poți configura un soi de widget-uri care îți oferă informații despre vreme, ultimele noutăți din fotbal și tot felul de chestioare d-astea utile. Bine, oferta a fost limitată pe versiunea de televizor pe care am primit-o la test, dar pare că este un sample blocat pe regiunea de Coreea de Sud așa că nu oglindește experiența finală. Chiar și-așa, meniurile oferă ceva libertate de personalizare și interfața asta se poate dovedi utilă dacă o configurezi cum trebuie.

LG OLED FlexLG OLED Flex

Dar nu în interfața asta stă inteligența software a lui LG Flex. Aceasta se ascunde în micile detalii și în funcțiile extra. Cea mai utilă mi s-a părut cea de Picture-in-Picture unde poți fie să îți legi două HDMI-uri la PC și să ai două ecrane împărțite pe cei 42” ai televizorului, fie să te uiți la meciul favorit de la Cupa Mondială în timp ce scrii review-ul ăsta… hai că deja dau din casă. Și ca să fie cu adevărat smart, întreaga interfață poate fi acționată și prin intermediul vocii. Asistentul vocal de la Google este acționat prin intermediul microfonului inclus în monitor.

Alte branduri precum Philips au ales să includă microfonul în telecomandă astfel nu trebuie să urli la televizor dacă ești la distanță, însă nici abordarea asta nu e rea ținând cont de formatul lui LG Flex și scenariile de utilizare recomandate de producătorul coreean. Și dacă tot am vorbit despre telecomandă, interfața webOS poate fi parcursă și din săgeți, ca oricare altă interfață, dar și cu un cursor controlat de mișcarea telecomenzii. E puțin cam imprecis și are tendința să piardă centrul de calibrare, dar o scuturi puțin și-și revine.

… și inabordabil.

Ăsta nu a fost primul meu contact cu LG Flex. Prima dată am făcut cunoștință cu monitorul ăsta la IFA în Berlin, când am fost împreună cu toată brigada pe la standul producătorului. Dar pe-atunci nu am apucat să mă joc cu el cine știe ce și nu într-un scenariu 1:1 ca acum. Dar încă de pe-atunci m-am întrebat care ar fi scopul unui astfel de ecran. Adică da, e cool și tot, dar chiar avem nevoie de ecrane îndoibile pe PC?! Iar răspunsul cred că este destul de evident: nu.

Da, da, este super tare că poți să curbezi ecranul în funcție de activitatea ta, dar după două zile de utilizare l-am dus la 50% curbură și acolo a cam înțepenit. Și nu că s-ar fi stricat sau ceva, dar mi se pare o valoare destul de bună care oferă un balans perfect între diagonală mare și ușurința în utilizare. Nu e drept, așa că nu vei alerga cu privirea după el, dar nu e nici destul de curbat cât să fie deranjant.

LG OLED FlexLG OLED Flex

Cât despre produsul ca întreg, nu știu ce să spun. Este un LG C2 neo cu un panou OLED fenomenal la 120Hz și înglobează toate bunătățile modelului cu care l-am tot comparat. Are în plus suportul ajustabil, boxele care sună ceva mai bine, două-trei funcționalități extra și cam atât… iar prețul pentru un LG OLED Flex este de 2.500$, ăsta redus de la 3.000. Iar la banii ăștia este greu de recomandat peste un C2 de 42” care din perspectiva performanței este fix același televizor.

Plus că monitorul ăsta mai are două probleme mari sub forma tot-amintitului Corsair XENEON Flex și al noului Samsung Odyssey Ark. Primu’ este un îndoibil d-ăsta ultra-wide care are ceva mai mult sens, dar este acționat manual și pare extrem de fragil. Al doilea este un gata-îndoit de la Samsung care e și mai mare, e ceva mai util cu mai multe funcții și costă tot pe acolo. Avantajul ăstuia ar fi treaba cu televizorul, dar cred că până în punctul ăsta ați și uitat că puteți băga și cablu de televiziune în el și nu știu dacă vor fi prea mulți care să cumpere așa ceva pentru Românii au Talent sau Asia Express.

În suma asta de 2.500 de dolari nu plătești doar produsul. Adică sunt sigur că sistemul ăla mecanic de pe spate costă, sunt convins că nu e ieftin de fabricat și chiar ai o mulțime de caracteristici extra care să echilibreze balanța. Dar plătești și taxa de exclusivitate, că astea clar n-or să fie prea multe, o mai dai și p-aia de early adopter că na’, ești printre primii care pun mâna pe un OLED îndoibil în cazul în care trendul ăsta va prinde și când le pui în balanță înțelegi un lucru: LG OLED Flex nu e creat ca să vândă cantități, ci e mai de grabă o încordare de mușchi prin care producătorul vrea să stabilească un nou etalon… asta așa, în cazul în care vor și alții să lanseze monitoare care se îndoaie.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Tehnologie

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from TehnologieMore posts in Tehnologie »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares