Press "Enter" to skip to content

Alienware M17 R5 AMD: atac surpriză din Zona 51! (review)

Recunosc, am admirat mereu laptop-urile Alienware. Au acel „quelque chose” – acel ceva, imposibil de descris în doar câteva cuvinte… uitați-vă o secundă la acest Alienware M17 R5 AMD: într-un ocean de laptop-uri – dominate de nume grele precum ASUS ROG, Lenovo Legion, Razer Blade, Acer Predator, MSI Titan și multe altele – destinate gaming-ului, productivității, și în general, oricărui task greu (editare video 4K chiar și în deplasări), Alienware apare mereu să fure privirile, și de ce nu, inimile pasionaților de hardware pur!

Ați ghicit, sunt acel gen de tech geek ce nu dau înapoi de laptop-uri voluminoase, grele, cu gabarit mult depășit precum acest Alienware Area 51m. În toți acești ani în care mă joc cu laptop-uri, a rămas o constantă universală, fie că le place producătorilor să admită sau nu: trebuie să luați în considerare laptop-urile mari de 17”, grele și mai groase, dacă vreți cu adevărat performanță fără să vă dea zgomotul afară din casă, sau să se încingă laptop-ul până nu mai puteți să-l suporțați, sau, mai rău – să intre în throttling când vă e lumea mai dragă, și să simțiți cum cineva face mișto de investiția voastră într-o configurație hardware de top care tocmai a eșuat lamentabil.

Alienware M17 R5 AMDAlienware M17 R5 AMD

Da, dacă sunteți în căutarea unui laptop miraculos de puternic, într-o carcasă miraculos de subțire și tot acest pachet sub un miraculos două kile, am o veste nu tocmai bună pentru voi – acest laptop nu este pentru voi. 🙂

Dar dacă vreți un laptop bun la orice, practic, care să vă înlocuiască desktop-ul de gaming, citiți mai departe, pentru că avem un rar exemplar de Alienware care vă face cu ochiul din Zona 51!

Specificații

Procesor AMD Ryzen 7 6800H (20 MB de memorie cache, 8 nuclee, până la 4,70 GHz)
Placă video Placă grafică AMD Radeon RX6700M, cu 10 GB de memorie GDDR6
Afișaj Afișaj de 17,3 inchi, cu rezoluție 2K, 2560 x 1.440, 165 Hz, antireflex, netactil, 99 % DCI-P3, 300 niți, unghi larg de vizualizare, nivel redus de lumină albastră
Memorie 32 GB, 2 x 16 GB, DDR5, 4800 MHz, dual-channel
SSD Unitate SSD de 1 TB, M.2 2280, PCIe NVMe din a 4-a generație, x4
Conectică 2 porturi USB 3.2 Type-A Gen1
1 port USB 3.2 Type-A  Gen1, cu tehnologie PowerShare
1 port USB 3.2 Type-C Gen 2, cu DisplayPort
1 jack audio (combo căști / microfon)
1 port de ieșire HDMI 2.1
1 port Ethernet RJ45 2.5Gbit/s
1 port adaptor de alimentare
Tastatură Tastatură Alienware mSeries cu iluminare AlienFX, tastatura mecanică Cherry MX
Baterie Baterie litiu-ion cu 6 elemente, 97 Wh
Dimensiuni Înălțime (față): 14,6 mm
Înălțime (spate): 22,6 mm
Lățime: 397 mm
Adâncime: 299 mm
Greutate: 3,3 kg

Alienware M17 R5 AMD – Design, ergonomie, construcție

Cei de la Dell au înțeles că undeva mai există utilizatori care mai împărtășesc aceste idei și sunt dispuși să renunțe la mobilitate în favoarea performanței. Vorbim de un M1A2 Abrams al laptop-urilor. Da, nu îl voi recomanda celor care-și aruncă în rucsac laptop-ul zilnic sau în vacanțe, în deplasări frecvente. Dar asta nu înseamnă că nu e un desktop replacement modern, care te scapă de toate firele de pe birou. De ce ai mai avea un PC (chiar și unul de tip mini-PC), dacă acest M17 R5 preia cu brio toate task-urile grele?

Da, are o adâncime mare. 30 cm. Cum traduc eu asta? În interior avem o placă de bază mare, cu loc generos pentru procesor, placa grafică, VRM-uri, loc pentru două SSD-uri, răcire la care nu s-a făcut niciun milimetru rabat. Plus o baterie mare și generoasă. A, și încă ceva, foarte important – șasiul acestui laptop nu va sufla aerul încins din interior la baza ecranului, așa cum ați văzut la multe laptop-uri. Gurile de evacuare sunt astfel ”desenate” încât să scoată cât mai departe posibil jetul fierbinte ce vine de la componentele cheie (CPU, GPU, VRM, etc)

Toată construcția este …ca de tanc. Super Robust. Deși laptop-ul are 3,3kg (wow, da), când deschizi ecranul cu o singură mână și nu pui o mână pe palmrest, vei avea surpriza să vezi că partea inferioară se ridică de pe masă! Asta da balama solidă! 🙂 Și că tot vorbeam de ecran, acesta se deschide la 140 grade, suficient pentru orice situație, din punctul meu de vedere.

Alienware M17 R5 AMDAlienware M17 R5 AMD

Zona din jurul tastaturii este cauciucată, și prinde foarte-foarte puțin amprentele. Touchpad-ul în schimb…le adună și în locul palm-restului.

Design-ul Legend 2.0 face parte din unicitatea unui Alienware, indiferent pe ce culoare puneți mâna (deși modelul de față este un ”Dark Side of the Moon”, eu sunt fan 100% al culorii ”Lunar Light”). Și nu doar marginile rotunjite, ori pattern-ul de tip fagure de pe șasiu aproape obsesiv fac unic un Alienware – modelul de tip fagure este lait model – pe fantele de admisie superioare, de la baza ecranului (și unde sunt ascunși și speakerii) sau fantele de admisie inferioare (de pe burta laptop-ului) sau cele de evacuare, din spate. Legend 2.0 înseamnă și o iluminare finuță. Dar de mare efect – Alien Head pe capacul laptop-ului și butonul de Oprire/Pornire, și acel inel unic, ce înconjoară zona de conectică din spatele laptop-ului (”Stadium” se numește zona iluminată, și seamănă cu o temă din lumea filmului Tron – mai ales pe ”default blue”).

Tastatura este un alt miracol tehnologic, ce duce construcția și ergonomia la un alt nivel. O tastatură mecanică am mai întâlnit pe un ASUS ROG Strix, dar cum se simte acest Cherry MX integrat de Alienware M17 R5 este mult peste modelul ASUS. Și este și mai puțin deranjant la scris, mai puțin clicky.

Păcat că Alienware a pus totul pentru gameri și mai puțin pentru developeri, creatori etc – de exemplu, aș fi pus o tastatură full, lipsa NumPad-ului chiar este puțin ciudată, având în vedere cât spațiu (irosit) a rămas în stânga și dreapta tastaturii.

Alienware M17 R5 AMD – Ecran 2K, 165Hz cu AMD FreeSync

Aici se vede că inginerii de la Alienware s-au focusat mai mult pe gameri și mai puțin pe creatorii de conținut, editori video, fotografi. Să vă explic.

Rată de refresh? Mare, mai ales dacă luăm în calcul rezoluția de 2560 x 1440: 165 Hz.

Contrast? Bun: 1120:1, ce vine dintr-o luminozitate medie, de 357cd/m2 dar un nivel de negru bun, de 0.32cd/m2.

Uniformitate luminozitate? De top! Deviație de 5-6% am mai văzut doar pe ecrane de 14-15”. Culori foarte bune, bune și pentru pretențioși ce prelucrează poze la nivel amator: 100% SRGB, 89% Adobe RGB, 100% DCI-P3.

Și atunci, unde e problema, de ce nu îl recomand și profesioniștilor? Aici avem aproape un paradox, dar nu chiar. Deși avem un Delta E mediu extrem de bun după calibrare, mult sub 1, uniformitate culorilor este modestă, chiar foarte modestă:

Ca și o concluzie, dacă nu aveți operații critice ce țin de uniformitatea culorilor pe întreaga matrice a panoului, acest display BOE nu va dezamăgi. Mai ales nu în gaming!

Alienware M17 R5 AMD – Conectică

Deși nu par impresionante prin număr, porturile lui Alienware M17 R5 AMD în schimb punctează la viteză, la calitate. Încep cu portul USB 3.2 Type-C Gen 2, cu DisplayPort de pe spatele laptop-ului (4). Acesta este ideal și pentru rack-uri Thunderbolt datorită vitezei interfeței superioare. Vecin cu acest port USB e portul HDMI 2.1 (5)pentru monitoare externe rapide. Și vorbind de viteze mari, pe stânga laptop-ului avem portul LAN superspeed, un Ethernet RJ45 de 2.5Gbit/s (7).

Alienware M17 R5 AMD - conectică de topAlienware M17 R5 AMD - conectică de top
Alienware M17 R5 AMD – conectică de top

Pe lângă aceste porturi high-speed, mai avem și câteva mai ”tradiționale”: două porturi USB 3.2 Type-A Gen1 pe partea laterală dreapta (1,2) (pentru maus, stick-uri USB, dongle-uri USB, etc). Și nu în ultimul rând, tot în spate, un al treilea port USB 3.2 Type-A  Gen1 (3), dar acesta vine și cu tehnologie PowerShare.

Alienware M17 R5 AMD – Performanțe, Răcire, Temperaturi, zgomot

Și ajungem la partea cea mai așteptată și cea mai interesantă.

Alienware M17 R5 AMD - CPU + GPU Info by HWInfoAlienware M17 R5 AMD - CPU + GPU Info by HWInfo
Alienware M17 R5 AMD – CPU + GPU Info by HWInfo

În primul rând, să vedem performanțele procesorului AMD Ryzen 7 6800H.

Cinebench Single Core Multi Core
R15 245 2402
R20 602 5668
R23 1533 14374

Procesorul acesta este un mic miracol tehnologic, credeți-mă pe cuvânt. El se jură că are un TDP de 45W dar l-am prins cu aproape 100W în gură. 🙂

Am atasat toate cele șase rapoarte, din R15, R20 și R23, atât și rezultatele Single Core, cât și Multi-Core obținute de cele 16 fire de execuție ale celor 8 nuclee, pentru a putea compara aceste rezultate cu alte procesoare.

Nici nu știu ce m-a impresionat mai mult: faptul că procesorul urcă la un TDP de 90-100W și ACOLO STĂ în toate testele, de exemplu în toate cele 15 instanțe de Cinebench R15 rulate instanță imediat după cealaltă. Sau faptul că în tot acest timp procesorul NU INTRĂ în THROTTLING?

Alienware M17 R5 AMD - Cinebench torture test - no throttling!!! Chiar și cu un procesor ce avea un TDP aproape de 100W!Alienware M17 R5 AMD - Cinebench torture test - no throttling!!! Chiar și cu un procesor ce avea un TDP aproape de 100W!
Alienware M17 R5 AMD – Cinebench torture test – no throttling!!! Chiar și cu un procesor ce avea un TDP aproape de 100W!

Dacă vă uitați cu atenție la captura de imagine, veți observa așa:

Când îți spune PCMark 10 că Alienware M17 R5 AMD este în top 90%+ dintre toate laptop-urile din baza sa de date, (”Better than 97%” în PCMark 10, respectiv ”Better than 93%” în PCMark 10 Extended) nu e o stare extraordinară pentru ego-ul tău? 🙂

În jocuri, evident, procesorul este mult mai puțin stresat, astfel nedepășind 80C, iar placa video 6700M 80-90C.

Dar hai să mergem mai departe. Să vedem ce zice 3DMark:

3DMark Score
TimeSpy (total) 10408
TimeSpy (GPU – Graphics) 10334
TimeSpy (CPU) 10853
Alienware M17 R5 AMD - 3DMark. Nu-i deloc rău, pentru configurația noastră de față.Alienware M17 R5 AMD - 3DMark. Nu-i deloc rău, pentru configurația noastră de față.
Alienware M17 R5 AMD – 3DMark. Nu-i deloc rău, pentru configurația noastră de față.

Nu-i rău, nu-i rău pentru un AMD Radeon RX 6700M. nu-i așa?

Și sincer, testând cu jocuri destul de pretențioase, am văzut un laptop care mănâncă 2K pe pâine, iar la Full HD? Joc de gleznă, își făcea doar încălzirea! Și asta cu toate setările la maxim, fără RT.

Games 1920 x 1080 (FullHD) 2560 x 1440 (2K)
Metro Exodus (ultra, no RT) 74 57
Borderland 3 (ultra) 82 62
Chernobylite (ultra) 105 76
Cyberpunk 2077 (ultra, no RT) 72 44
Guardians of the Galaxy (ultra, no RT) 104 61
Watch Dogs: Legion (ultra, no RT) 76 55
Alienware M17 R5 AMD - jocuri de top, rulate în Full HD și 2K cu toate setările pe Ultra. fără RT.Alienware M17 R5 AMD - jocuri de top, rulate în Full HD și 2K cu toate setările pe Ultra. fără RT.
Alienware M17 R5 AMD – jocuri de top, rulate în Full HD și 2K cu toate setările pe Ultra. fără RT.

Setările din Alienware Command Center legate de răcire / zgomot au fost lăsate pe profilul Thermal Performance, Thermal Full Speed nu e ceva ce ți-ai putea dori în mod normal.

Acum că am văzut temperaturile interne, cum stăm la exterior, unde le putem resimți (sau nu)?

Primele două imagini termice se referă la zona tastaturii:

Să vedem gurile de evacuare laterale respectiv fantele din spate:

Partea inferioară a lui Alienware M17 R5 AMD este destul de rece în cea mai mare parte a timpului. Dar asta nu înseamnă că în gaming laptop-ul poate fi folosit altundeva decât pe birou sau un notebook stand:

Unde vedeți 60C, acolo practic camera a văzut prin hexagoane heatpipe-urile, să nu vă speriați. Dar da, 45-50C sunt la ordinea zilei spre acele zone, 35-40C puțin mai aproape de baterie si evident, rece în zona bateriei.

Alienware M17 R5 AMD – Autonomia bateriei

Știu că este aproape irelevant, nu vorbim de un laptop pe care să-l puneți pe tăvița din fața voastră pe scaunul de avion (nici nu va încăpea), dar laptop-ul vine cu o baterie babană, de 97Wh, ceea ce merită menționat.

Alienware M17 R5 AMD - testul de autonomie e foarte promițătorAlienware M17 R5 AMD - testul de autonomie e foarte promițător
Alienware M17 R5 AMD – testul de autonomie e foarte promițător

Și da. Autonomia asta este practic o veșnicie pentru un laptop de gaming cu un procesor atât de flămând. Da, evident că am dat ecranul la 50% (mai exact aprox 145cd/m2 cu ajutorul SpyderX Elite-ului nostru cu aplicația DisplayCal), da, am ales setarea de salvare a bateriei, ecranul a fost setat la 60Hz.

Aș mai adăuga ceva: trecerea de la o placă video la alta (cea integrată) se face aproape fără probleme.  Au fost situații când nu a fost chiar atât de smooth precum mi-as fi dorit-o, în testul PCMark Battery – Video test a și făcut ceva figuri, nu am reușit să terminăm testele din acest motiv.

Alienware M17 R5 AMDAlienware M17 R5 AMD

Practic ecranul ”îngheață” câteva secunde când se trece de la o placă video la alta, ai senzația că laptop-ul s-a blocat, dar totul continuă ulterior. Ia un pic de timp să te obișnuiești.

Concluzii

Alienware M17 R5 AMD este pentru unii și nu este pentru alții. Cei always on the go, cei care cântăresc din priviri fiecare kilogram, fiecare lucru pe care îl înmagazinează în rucsac, clar nu sunt în targetul acestui monstru. Însă noul model Full AMD al celor de la Alienware va face liniștit toate treburile pe care i le puteți da, de la coding, editare video, randare și jocuri, firește.

Laptop-ul este făcut să reziste la taskuri lungi sau sesiuni de gaming lungi, fără ca sistemul de răcire să arunce prosopul, fără ca procesorul să intre în throttling. Și asta nu e orice.

Iar dacă Alien Head-ul acela vă face cu ochiul…nu veți regreta să pășiți în zona interzisă: Area 51.

Iată și clipul de pe Zonă despre Alienware M17 R5 AMD:

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Tehnologie

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from TehnologieMore posts in Tehnologie »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares