Press "Enter" to skip to content

Review AMD Radeon RX 5500 XT – Un RX580 adaptat la vremurile noastre

Dupa ce si-a etalat muschii bine formati in categoria de procesoare, AMD incearca sa se impuna si pe cealalta piata pe care activeaza; placile video. Astazi voi vorbi despre AMD Radeon RX 5500 XT, o placa video care ar trebui sa concureze cu seria GTX Super de la NVIDIA si care se adreseaza gamingului la rezolutie 1080p cu 60 de cadre pe secunda. Va reusi sa livreze performanta promisa?

Ce este AMD Radeon RX 5500 XT?

Unde NVIDIA are placi precum RTX 2080 si RTX 2070 in segmentul high-end si enthusiast, Radeon incearca sa ofere RX 5700 si RX 5700 XT ca propuneri de placi video puternice, care iti vor oferi rezolutii mari si frame-rate stabil. Ceea ce AMD nu a lansat insa, a fost o placa video de buget, care sa ofere noile tehnologii si imbunatatiri aduse de arhitectura RDNA, insa situatia tocmai s-a schimbat.

RX 5500 XT este o placa video de buget, care se incadreaza in tragetul de 800-1000 de lei si vine in doua variante, de 4 si de 8GB. Specificatiile demne de mentionat ar fi procesul de fabricatie pe 7nm ceea ce asigura o performanta buna in timp ce consumul si eficienta termica sunt mai mult decat decente si faptul ca suporta PCI-Express 4.0, magistrala introdusa in exclusivitate de catre AMD odata cu lansarea platformei X570 si a placilor video 5700 si 5700 XT.

Personal, sunt de parere ca varianta de 4GB nu prea isi mai are locul in piata hardware din 2019, capacitatea de memorie fiind pur si simplu prea mica pentru a mai face fata jocurilor noi care folosesc adesea si mai mult de 6GB cand setarile sunt date la Ultra.

Sapphire Pulse RX 5500 XT 4GB – Un pachet bun, dar incomplet

O sa rezerv acest paragraf pentru distributia acestei placi video. Unde NVIDIA se bucura de parteneriatul cu EVGA, Radeon a fost mereu acompaniat de cel mai de incredere partener al sau, Sapphire. Acestia produc unele dintre cele mai eficiente si complete distributii ale placilor video din tabara rosie de mai bine de 10 ani, iar astazi am ocazia sa pun mana pe editia Pulse a RX 5500 XT.

Editia Pulse de la Sapphire pe care o am in mana astazi, foloseste un sistem de racire clasic format dintr-un heatsink destul de teapan, a carui racire este dusa la extrem de doua ventilatoare montate deasupra sa. Tot acest ansamblu este incastrat intr-o carcasa care acopera atat fata placii, cat si spatele, cu un backplate personalizat, specific acestei distributii.

Cu acest sistem de racire, placa testata de mine nu a sarit niciodata peste 70 de grade Celsius in timp ce ma jucam si o tineam in 90-100% load, in acelasi timp fiind silentioasa, astfel nu am auzit-o peste galagia generata de coolerul AMD Wraith Spire.

Din pacate, comparativ cu editiile Pulse de pe o generatie mai veche sau de pe modelele high-end, nu avem nici urma de RGB pe aceasta placa. Chiar daca unii ar fi fericiti datorita acestui aspect, niciodata nu strica sa ai cateva luminite ici-colo. De luat in considerare faptul ca placa necesita un adaptor de alimentare 8-pin pentru a putea porni.

Cat de puternica este noua placa video de la AMD?

AMD Radeon RX 5500 XT este o placa video care are ca scop, livrarea de experiente de gaming placute la rezolutie FullHD. Asta inseamna ca gamingul 1080/60p nu ar trebui sa reprezinte o problema, AMD sustinand ca in titluri eSports putem vedea chiar si 90+ FPS. Am folosit aceleasi jocuri pe care le-am ales si cand am vorbit despre GTX 1660 Super si pot spune ca rezultatele sunt chiar bune.

As putea spune din start ca nu merita, sau ca RX 5500 XT este o placa video proasta, dar ar fi o minciuna. Da, nu ofera performantele placii de la NVIDIA mai sus amintite, dar nici pretul nu este acelasi si cred ca nu setarile Ultra la 1080p ar trebui sa fie scopul principal al acestei placi, ci Medium, un preset care combina calitatea vizuala cu performanta si ofera o experienta ok din orice perspectiva.

Alt aspect pe care RX 5500 XT il are drept avantaj in fata unei placi de la NVIDIA, este suportul pentru FreeSync, tehnologie pe care o gasim cu usurinta integrata in aproape fiecare monitor de gaming (si nu numai) de pe piata. Asta inseamna ca indiferent daca placa video poate livra 100FPS sau sub 60, monitorul va reusi sa sincronizeze rata sa de refresh cu framerate-ul jocului, astfel nu vei simti diferenta.

In concluzie, merita sa cumperi aceasta placa video?

Nu pot raspunde eu la aceasta intrebare, ci voi sunteti in masura sa scoateti un raspuns, in functie de ce nevoi, buget sau preferinte aveti. Radeon RX 5500 XT, cel putin din punctul meu de vedere este doar un RX 580 din 2017, care a fost actualizat la cele mai noi tehnologii aparute intre timp, iar singurele beneficii reale aduse sunt pe partea de consum si zgomot.

In aceeasi suma de bani, tabara verde ofera GeForce GTX 1650 Super 4GB, care ofera cam aceleasi specificatii, performanta fiind asemanatoare sau putin mai slaba decat placa celor de la AMD. Singura problema reala pe care o infrunta RX 5500 XT nu este insa GTX 1650 Super, ci GTX 1660 Super, placa care se situeaza la numai 250 de lei distanta ca pret in timp ce ofera o diferenta simtitoare in departamentul de performanta.

*notele acordate in acest review se impart pe trei categorii: performanta (cum se comporta produsul conform specificatiilor si dotarilor), distributie (cum s-a descurcat ACEASTA varianta a placii video din perspectiva temperaturilor, zgomotului si a aspectului si caracteristicilor extra) si valoare (sau cum numim intr-un cuvant raportul pret/performanta).

Verdict

Performanta – 7

Distributie – 8

Valoare – 7

7.3

Alegere grea!

Sapphire Pulse RX 5500 XT 4GB este o placa video de buget care va face fata celor mai noi jocuri aparute, atata timp cat rezolutia ramane la 1080p iar setarile nu trec de Medium/High. Din pacate, mi se pare un produs, fie prea scump, fie prea slab.

User Rating: 2.8 ( 1 votes)

Tags

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares