Press "Enter" to skip to content

TSMC se pregătește pentru 3 nanometri în 2022

În timp ce Intel ne va servi anul viitor încă o mostră de 14nm(++++++), TSMC anunță că se pregătește pentru saltul la 3 nanometri prin 2022.

Ce înseamnă acești 3nm? Nu prea multe după titlu, fiindcă nimic din procesul litografic nu va avea o dimensiune efectivă de 3 nanometri. Este totuși o micșorare considerabilă a procesului existent de 7 nanometri, ce se va baza pe EUV pentru scrijelirea tiparelor.

TSMC nu a menționat cam ce performanță va aduce acest salt, prima uzină dedicată fiind încă în construcție, dar a oferit detalii despre ce va avea de oferit tehnologia de 5nm de anul viitor. Aceasta va spori densitatea cu 80% față de prima generație a celei de 7nm(folosită la procesoarele Ryzen) și va spori frecvențele cu aproape 15%. Dar dacă se optează pentru aceleași frecvențe ca la generația trecută, atunci vom avea parte de o reducere a consumului de 30%. Ce e drept, aceste cifre se referă strict la un nucleu Cortex A72, produs de ARM, dar unul x86-64 ar putea avea parte de îmbunătățiri similare.

În cazul în care vă întrebați, procesoarele Ryzen 4000 vor fi bazate tot pe 7nm, din moment ce sunt mai aproape de a fi terminate decât sunt de momentul în care pot fi reproiectate pentru procesul de 5 nanometri.

Pe scurt, viitorul sună foarte bine, în cazul în care nu vor păți și ei ce a pățit și Intel în ultima jumătate de deceniu.

[Overclock 3D]

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares