Press "Enter" to skip to content

Nvidia lucrează la un cip pentru PC bazat pe tehnologia Arm

Nvidia (NVDA) cât și AMD au început, se pare, să dezvolte unități centrale de procesare ce folosesc tehnologia Arm pe care să ruleze sistemul de operare Windows al celor de la Microsoft, conform Reuters, iar primele cip-uri ar trebui să apară în 2025. Astfel, cele două companii se alătură Qualcomm care produce cipuri pentru laptopuri bazate pe tehnologia Arm încă din 2016.

Dezvoltatorii de software au cheltuit miliarde de dolari de-a lungul anilor scriind cod pentru Windows ce rulează pe arhitectura x86 a Intel și AMD. Eforturile producătorilor vin după ce cipurile Apple bazate pe tehnologia Arm au oferit Mac-urilor o durată mai mare de utilizare a bateriei și o performanță mai rapidă, în condițiile unui consum mai mic de energie.

Iar asta a atras invidia Microsoft, care la rându-i a apelat la Qualcomm în 2016 pentru producția unui cip capabil să ruleze Windows pe un procesor bazat pe tehnologia Arm. Acordul de exclusivitate între cele două companii încetează în 2024 atunci când ar trebui să vedem și produsul finit. Prima tabletă a Microsoft – Surface, utiliza procesorul Tegra al Nvidia bazat pe tehnologia Arm, însă acesta nu a avut un succes prea mare de piață, chiar dacă Lenovo, Asus, Samsung sau Dell au încercat să le popularizeze. Iar Nvidia s-a axat apoi pe procesoare grafice.

Niciuna dintre părți nu a oferit niciun comentariu presei în urma acestor zvonuri.

Dezvoltarea de cipuri bazate pe tehnologia Arm de către Nvidia și AMD pun o presiune uriașă pe Intel, al cărui Meteor Lake CPU va fi disponibil începând cu luna decembrie. De altfel, în urma apariției știrii, acțiunea Nvidia s-a apreciat cu aproape 4% în ședința de tranzacționare de ieri, în timp ce cotația Intel s-a depreciat cu 3%.

Nvidia vine cu rezultatele financiare ale trimestrului al treilea abia pe 21 noiembrie, iar estimările companiei sunt uriașe; tocmai datorită acestor așteptări ridicate și din partea investitorilor, cotația se menține într-o zonă unde multiplii sunt clar supraevaluați. Revenirea de ieri de la zona de suport de la 410 dolari per acțiune e de bun augur, iar odată cu temperarea temerilor legate de conflictul din Orientul Mijlociu, tot posibilul să avem o apreciere în următoarele zile cu încă 10%.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares