Press "Enter" to skip to content

De ce este UWB mai bun decât Bluetooth. Pe ce telefoane este suportat?

UWB, sau Ultra-wideband, este o tehnologie wireless care poate complementa sau chiar înlocui cândva actualul standard Bluetooth.

Dezvoltat inițial din nevoia de a oferi o soluție precisă și puțin costisitoare pentru localizarea dispozitivelor inteligente aflate în imediata apropiere (ex. smart tag-uri, căști wireless, telefoane mobile), standardul UWB funcționează de fapt ca o versiune evoluată a protocolului Bluetooth LE (low-energy), încadrarea la o bandă de frecvențe superioară permițând de 20 de ori mai multă lățime de bandă pentru comunicarea cu dispozitivele suportate.

UWB are avantaje majore față de Bluetooth, deoarece funcționează la o frecvență mai mare – de la 3,1 GHz la 10,6 GHz, iar comunicarea „în rafală” permite reducerea la minimum a timpului în care conexiunea radio este folosită în mod efectiv, limitând astfel consumul de energie. De asemenea, utilizează canale mai largi, de 500MHz, pentru a transmite date (Bluetooth este de obicei limitat la 20MHz), oferind o mult mai bună flexibilitate între maximizarea vitezelor de transfer și economisirea bateriei.

Dar sunt și dezavantaje. Deoarece UWB este un standard în curs de dezvoltare, lista dispozitivelor suportate este destul de scurtă, doar telefoane-flagship de la Apple, Google și Samsung oferind această capabilitate. Iar dacă te gândești la căști wireless și alte gadgeturi cu suport UWB, oferta este încă săracă și limitată la dispozitive din gama premium.

Lista telefoanelor compatibile:

 

Apple iPhone 11
iPhone 12
iPhone 13
iPhone 14
iPhone 15
Google Pixel 6
Pixel 7
Pixel 8
Pixel Fold
Pixel Tablet
Samsung Galaxy S23+
Galaxy S23 Ultra
Galaxy S24

Și producătorii de autoturisme adoptă standardul UWB ca o soluție modernă pentru cartele de acces și sincronizarea cu telefonul mobil, BMW, Audi, Ford și alții adăugând compatibilitate UWB pe cele mai recente modele din gamă.

De asemenea, smart tag-urile SmartTag+ de la Samsung suportă UWB, permițând localizarea obiectelor la care sunt atașate cu o precizie de câțiva centimetri. Am mai putea adăuga și căștile Galaxy Buds Pro 2 și Pixel Buds Pro, standardul Ultra-Wideband permițând asocierea mai ușoară cu telefoanele suportate.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares