Press "Enter" to skip to content

Top 10 jocuri care au creat genuri

Există multe genuri de jocuri video, de la bătrânele și omniprezentele shootere first person până la platformere și jocuri de curse, dar în fiecare caz există un anume joc, un titlu care stabilit standardele și care a pavat drumul pentru ca alții să adauge și să îmbunătățească ideea inițială. Și fix ăsta e subiectul materialului de azi: jocuri care au creat genuri întregi, care au deschis calea către noi stiluri și au revoluționat industria. Așa că, fără să o mai lungim aiurea, să trecem la top.

10. Gran Turismo

gt1

Începem cu un nume mare în lumea jocurilor cu mașini – Gran Turismo. În 1997, un studio japonez pe nume Polyphony Digital au lansat primul GT, un joc care avea să facă mult mai accesibile pentru oricine cursele serioase cu mașini. Vezi tu, pentru un om obișnuit, jocurile cu curse erau rezervate pentru arcade-uri, dar Gran Turismo a reușit să aducă emoțiile și spiritul competitiv specific genului ăsta în casele tuturor, pe primul PlayStation.

Știu că există și Need for Speed, franciză care a fost lansată cu ceva timp înaintea primului GT, dar seria NFS nu era tocmai un simulator, ci mai mult un joc cu mașini arcade ușor de jucat. Primul Gran Turismo a avut aspirații mai mari și se lua mai în serios, iar povestea seriei este una fabuloasă. Poate o abordăm într-un clip viitor, așa că spuneți în comentarii dacă ați vrea să vorbim și despre istoria Gran Turismo mai pe larg.

De la prima lansare, seria a primit nu mai puțin de șapte jocuri principale, alături de o sumedenie de alte titluri competitoare. Driveclub pe PS4 (după care încă plâng) și seria Forza Motorsport sunt primele care îmi vin în minte și, apropo, dacă vreți să vedeți un review amplu al celui mai nou Forza Motorsport care abia s-a lansat, dați-ne de știre în comentarii.

9. Pokemon

pokemon-wallpaper-preview

Cred că sunt puțini gameri pe fața Pământului care să nu fi auzit de Pokemon. Apărut inițial pe Game Boy în anul 1996, primul Pokemon cu ale sale versiuni Red and Blue a fost un hit instant, atât în Japonia cât și în Vest. Gameplay-ul simplist care se bazează pe lupte turn-based a prins la public din prima, dar părerea mea e că nu asta a fost lucrul care a făcut acest joc un asemenea succes.

În schimb, jocul avea și o componentă de colecționare, și uite așa s-a născut genul de monster-collector, în care jucătorii trebuie să adune și să antreneze Pokemoni înainte de luptă. Formula asta s-a dovedit a fi foarte bună, afirmație care este întărită de faptul că franciza este pe locul trei în topul celor mai vândute serii de jocuri din toate timpurile. În plus, o mulțime de alte titluri au fost create pe aceiași bază, iar nume precum Ni No Kuni sau Temtem sunt primele care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la jocuri inspirate din acest univers.

8. GTA 3

HD-wallpaper-gta-3-bd-mu_16x9

Înainte de Grand Theft Auto 3, peisajul jocurilor de acțiune arăta puțin diferit și toate lansările erau mai restrictive și nu aveai libertatea să faci ce vrei, cum te taie capul. Ei bine, odată cu GTA 3, care a introdus un open-world plin de lucruri de făcut și crime de comis, industria a luat aminte și acum, la 22 de ani mai târziu, aproape toate jocurile de acțiune au o lume deschisă, umplută (până la refuz în unele cazuri) cu obiective secundare de completat și conversații de purtat.

GTA 3 s-a vândut foarte bine, așa cum au făcut și succesorii săi, și este un milestone extrem de important în gaming. Doar gândiți-vă cum ar arăta jocurile de acțiune de astăzi fără elementele din GTA 3. Pe lângă seria în sine care a continuat cu lansări senzaționale precum GTA San Andreas, Vice City sau GTA 4, acum așteptăm cu sufletul la gură jocul cu numărul șase, un titlu care ne-a scăpat printre degete până acum dar despre care știm că este în producție de ceva vreme și se apropie de primetime.

Dar un gen de jocuri nu se formează doar din titlurile unui singur dezvoltator, iar Saints Row, Sleeping Dogs sau Mafia sunt doar câteva exemple de jocuri foarte bune, inspirate din capodopera celor de la Rockstar. Acum suntem surprinși când un open-world adoptă o formulă diferită de rețeta clasică iar pentru asta trebuie să îi mulțumim lui GTA 3.

7. Diablo

diablo

Dar în viață, dacă ești primul nu înseamnă că ești și cel mai bun, iar exemplul principal este Diablo. Jocul celor de la Blizzard nu a fost primul Action-RPG de pe piață, dar el a fost cel care a stabilit conceptele și a pus bazele acestui gen care este atât de popular în ziua de azi și care continuă să producă titluri noi. Zonele generate procedural, inamicii grotești și miile de piese de echipament sunt doar câteva dintre ideologiile care încă se păstrează și acum, la peste 25 de ani de la lansarea inițială.

De atunci, alte studiouri din industrie și-au încercat mâna la un joc de genul, iar Titan Quest, Torchlight sau extrem de popularul Path of Exile sunt doar câteva dintre titlurile inspirate din Diablo. În plus, Diablo 4, cel mai recent joc din serie, a fost primit cu aplauze atât de către critici, cât și de fani. Chiar dacă, fie vorba între noi, primul sezon a fost cam dezamăgitor, dar asta e o discuție pentru altă dată.

6. Dune 2

Dune-II-game-cover

Dune 2 a fost lansat în 1992 și a fost jocul care a popularizat genul RTS, sau real-time strategy. Deși nu a fost primul joc de strategie, Dune 2 a avut combinația perfectă între o franciză foarte populară printre amatorii de SF, un gameplay nemaiîntâlnit până atunci și un design grafic și audio de excepție. În joc, aveai de ales între trei case nobile din universul Dune, creat pe baza cărților lui Frank Herbert. Perspectiva era top-down, puteai construi clădiri și unități pe care le puteai controla pentru a-ți atinge obiectivele, de obicei distrugerea bazei adverse.

Foarte multe din elementele introduse de Dune 2 au fost apoi preluate de alte jocuri: conceptul de hartă a regiunii, adunarea/minarea de resurse pentru construcția de unități, technology tree (dependența disponibilității unor clădiri de construcția altora) și unitățile diferite în funcție de facțiune. Dune 2 a fost precursorul unor jocuri precum Command&Conquer, Warcraft și Starcraft, jocuri cu zeci de milioane de copii vândute în toată lumea.

5. PUBG

pubg-logo-3840-x-2160-background-d470quppfi50l3sx

Până acum am vorbit despre jocuri, și implicit genuri vechi, care au fost lansate în anii ’90 sau la începutul anilor 2000, dar acum vreau să ne uităm și la ceva mai recent. Stilul Battle Royale este unul foarte cunoscut în zilele noastre, cu nume precum Apex Legends sau Fortnite încă pe pozițiile fruntașe în topurile celor mai jucate jocuri din lume. Dar la sfârșitul anului 2017, un mic joc pe nume PlayerUnknown’s Battlegrounds a fost lansat, joc care avea să contureze peisajul din gaming pentru următorii ani buni.

Filosofia din spate e simplă: mulți jucători (între 50 și 100) sunt aruncați pe o hartă imensă cu scopul de a rămâne ultimul în viață. Și e fix acest gameplay loop care s-a dovedit a fi foarte addictive, și a inspirat multe studiouri să adapteze formula și să iasă pe piață cu diverse titluri care se bazează pe această idee. PlayerUnknown’s Battlegrounds sau PUBG a fost un hit atât de mare încât i-a determinat pe Epic Games, dezvoltatorii Fortnite, să introducă așa ceva și în jocul lor, iar ce a urmat nu e un secret pentru nimeni.

4. Metroid & Castlevania

metroid

Lansate amândouă în 1986, sunt puține jocuri pe lumea asta care să fi fost mai influente decât Metroid și Castlevania. În ele, jucătorii explorează o lume mare, interconectată de pasaje și tuneluri care nu sunt accesibile inițial. Ca să progresezi în jocurile astea trebuie să deblochezi diferite puteri înainte, cum ar fi double jump sau abilitatea de a înota sub apă, moment în care harta se deschide și poți trece la următoarea zonă.

Formula asta s-a dovedit a fi atât de populară și de bine implementată încât s-a născut un nou gen, denumit simplu Metroidvania, care are reprezentanți și astăzi. Primele jocuri care îmi vin în minte sunt Hollow Knight și Ori and the Will of the Wisps, două titluri foarte bune pe care le recomand oricui vrea să se joace un platformer actual bun.

3. Demon’s Souls

demon souls

FromSoftware și-au cimentat poziția în Hall of Fame-ul gaming-ului cu seria de jocuri Dark Souls, dar înainte de primul joc din serie a venit Demon’s Souls, prima încercare a studioului japonez de a crea un titlu greu dar corect, într-o lume fantastică plină de monștri terifianți și capcane la tot pasul. Demon’s Souls a fost un succes, Dark Souls și mai și, iar așa s-a născut genul Souls-like.

De-a lungul timpului, multe alte studiouri au încercat să captureze magia oferită de jocurile originale FromSoftware în titlurile lor, cu câteva exemple notabile fiind Nioh și recentul Lies of P. Asta pe lângă jocurile lansate chiar de studioul original, printre care se numără Bloodborne, Sekiro sau Elden Ring.

2. Donkey Kong

donkey kong

Mulți ați auzit de Mario sau Zelda, primele două poziții în topul celor mai bine vândute francize de jocuri din toate timpurile. Dar pun pariu că nu așa mulți știați că înainte de astea două, Shigeru Miyamoto, geniul din spatele Nintendo, a lucrat la un mic proiect numit Donkey Kong, un joc care avea să pună bazele genului platformer așa cum îl știm astăzi.

Ba chiar Donkey Kong este primul joc din lume care îl are drept personaj principal pe instalatorul preferat al tuturor, Mario, în misiunea sa de a salva prințesa Peach. Formula asta există și în ziua de azi, iar Nintendo continuă să inoveze spațiul ăsta, cel mai recent cu Super Mario Odyssey, iar foarte curând se va lansa Super Mario Bros. Wonder, o revenire la originile side scrolling de altădată. Genul ăsta este atât de flexibil încât în ziua de azi există mii de variațiuni pe aceeași temă, de la capodopera pe nume Celeste până la Dead Cells sau, în 3D, It Takes Two.

1. Wolfenstein 3D

wolfenstein

Genul FPS, sau first person shooter, nu necesită introducere. De la Call of Duty la Halo și de la Counter-Strike la Half-Life, un joc privit din perspectiva protagonistului în care există arme de tot felul și inamici gata să fie împușcați nu mai este un concept nou de mult, dar era în 1992, atunci când id Software lansau Wolfenstein 3D, primul joc FPS din istorie.

Mulți atribuie coroana de părinte al shooterelor first person lui DOOM și, în timp ce DOOM a fost mult mai popular chiar și decât Wolfenstein 3D, acesta a fost dezvoltat tot de id Software și a venit doar un an mai târziu, după ce bazele au fost deja clădite. În plus, Wolfenstein 3D a fost revoluționar în gaming din mai multe motive, iar componenta grafică care acum nu arată cine știe ce era extrem de inovatoare și spectaculoasă atunci.

Partea cea mai mișto este că lucrurile nu trebuiau să fie chiar așa. Inițial, dezvoltatorii voiau să facă un remake în 3D al Castle Wolfenstein, un titlu stealth de acțiune, nicidecum ce am primit în final. Dar nu cred că se plânge cineva, pentru că genul FPS a devenit unul dintre cele mai populare și mai profitabile ramuri ale gaming-ului… like ever!

Bonus: Pong

pong-wallpaper-11

Și pentru că nu aveam cum să nu includem strămoșul jocurilor video în general, așa cum le știm astăzi, ca bonus vorbim despre Pong. Pong este primul joc video din lume care a devenit popular la începutul anilor ’70, când jocurile video erau într-un stadiu incipient și nimeni nu reușise să scoată pe piață ceva care să fure ochii și atenția oamenilor. Majoritatea ideilor puse în practică de către dezvoltatorii de la acea vreme nu au prins, iar mulți nu înțelegeau cum un astfel de joc poate să fie amuzant. Aici intră Pong care, deși nu este primul joc video din lume, este primul care a arătat oamenilor că această formă de entertainment pe care o iubim atât de mult azi poate fi… well, entertaining.

La bază, Pong este foarte simplu, iar scopul principal este să pasezi de la unul la celălalt o bilă până când unul dintre jucători nu reușește să o trimită înapoi. După succesul răsunător de care Pong s-a bucurat în arcade-uri, dezvoltatorii Atari au adus jocul și pe console pentru acasă, iar ce-a urmat este era gaming-ului, așa cum o cunoaștem astăzi.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Jocuri

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from JocuriMore posts in Jocuri »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares