Press "Enter" to skip to content

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat în 2022 o creștere de 25,7%, cea mai mare din 2014

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească susținut, raportând în 2022 o cifră de afaceri de 332 milioane de dolari, bazată pe cea mai mare creștere înregistrată de la an la an din 2014 încoace. Cifra reprezintă o creștere de peste 25% față de anul precedent și este de peste 3 ori mai mare decât cea înregistrată în 2014. Datele sunt oferite de studiul anual realizat de RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România). Studiul reconfirmă și tendința pozitivă a evoluției numărului de angajați din industria creativă, în studiourile românești lucrând în prezent în jur de 6.800 de specialiști.

Această creștere va continua și în 2023, 68% din cele 222 studiouri active pe plaiurile mioritice reconfirmând continuarea angajărilor și în anul curent, 26% din studiouri fiind deschise și la ideea de a derula programe de internship. În jur de 60% din totalul noilor angajări din acest an au fost pentru poziții de junior. Conform aceluiași studiu, formatul de muncă hibrid este preferat de 42% dintre firme, doar 21% optând pentru modelul de muncă de la birou.

Infografic_RGDA_Industria de game development din Romania-2022

Anul trecut a crescut și numărul de jocuri dezvoltate cu participarea studiourilor din țara noastră. Printre cele mai notabile jocuri se numără FIFA 23 (Electronic Arts) și Metal Hellsinger (Funcom). Totodată, Assassin’s Creed Mirage (Ubisoft) și EA Sports FC 24 (Electronic Arts) erau în dezvolare în 2022 și au fost lansate în această toamnă. Dintre jocurile dezvoltate de studiourile independente românești care s-au bucurat de succes internațional se pot aminti Trinity Fusion (Angry Mob Games), Wild Things: Animal Adventures (Amber Studio), Bear and Breakfast (Gummy Cat) și Last Days of Lazarus (Darkania Works, GrimTalin).

Industria locală continuă să se bucure de un interes considerabil din partea dezvoltatorilor internaționali, dar și din partea investitorilor. În 2022, studioul românesc Metagame a fost preluat de Fortis, iar Amber a reușit să atragă o investiție de 20 de milioane de dolari din partea fondului de investiții Emona Capital.

În 2022, industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat cea mai semnificativă creștere din istorie. Cifra de afaceri s-a triplat în decursul celor 9 ani de când putem vorbi despre o prezență constantă în România, reprezentând un factor crucial al interesului manifestat de investitori și companiile multinaționale față de sectorul local. Această creștere susținută a productivității industriei și evoluția pozitivă a ratei de angajare confirmă potențialul nostru de a deveni un hub regional. Cătălin Butnariu, președinte RGDA

Cele mai importante 10 companii românești în 2022 după cifra de afaceri sunt Electronic Arts România, Ubisoft România, Amber Studio, Gameloft România, Green Horse Games, Playtika, Quantic Lab, Super Hippo Games/Nutaku, eRepublik și Whyttest. Studiul a fost anunțat în premieră la Dev.Play, conferința dezvoltatorilor de jocuri video din România și Europa de Est, ce are loc pe 9-10 octombrie la București.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares