Press "Enter" to skip to content

NVIDIA Studio Drivers versus Game Ready Drivers – care sunt diferențele și ce ar trebui să alegi?

Dacă ai o placă video de la NVIDIA, probabil te-ai lovit de mai multe ori de alegerea între NVIDIA Studio Drivers și Game Ready Drivers. Sigur, numele lor trădează obiectivul fiecăruia dintre cele două drivere, dar mai departe de asta, ce face fiecare din ele? Sunt NVIDIA Studio Drivers atât de diferite de Game Ready Drivers? Are vreo importanță pe care îl instalezi? Hai să explorăm un pic acest subiect.

Ce sunt driverele NVIDIA Studio?

Driverele NVIDIA Studio (NSD) sunt concepute și optimizate pentru creatori de conținut, artiști, designeri și alți profesioniști care utilizează hardware NVIDIA pentru proiectele lor creative. Aceste drivere sunt testate extensiv pentru fiabilitate, performanță și stabilitate într-o gamă largă de aplicații creative, inclusiv cele de la Adobe, Autodesk, Avid, Blackmagic Design și multe altele.

Principalul focus al driverelelor NVIDIA Studio este de a oferi cea mai bună experiență posibilă pentru aplicații accelerate de GPU în fluxurile de lucru profesionale, cum ar fi editarea video, randarea 3D, fotografia și designul grafic. Plăcile video specializate de la NVIDIA, cum ar fi Quardro, RTX Ada sau similare, dispun de drivere speciale, diferite de NVIDIA Studio, dar pentru plăcile consumer, cum ar fi RTX4090, poți alege să folosești NVIDIA Studio Drivers pentru o stabilitate sporită în aplicații de streaming, editare, randare și, în unele cazuri, pentru o viteză crescută de randare.

NVIDIA Studio Driver
XSplit Broadcaster 4.5 adaugă suport pentru livestreaming AV1 pentru YouTube în cel mai nou driver NSD

În contrast, driverele NVIDIA Game Ready (GRD) sunt concepute în mod special pentru, ghici ce, gameri. Acestea sunt configurate atent pentru a oferi cea mai bună performanță posibilă în jocuri și pentru a asigura cea mai fluidă experiență pentru jocurile lansate recent. NVIDIA colaborează îndeaproape cu dezvoltatorii de jocuri pentru a optimiza aceste drivere pentru fiecare lansare majoră de jocuri, asigurându-se că utilizatorii obțin performanțe de vârf și șanse reduse de probleme tehnice.

Diferențele dintre Driverele NVIDIA Studio și Driverele Game Ready

Acum hai să ne uităm mai atent la diferențele dintre cele două tipuri de drivere, și voi începe cu cea mai importantă diferență, cel puțin pentru un gamer: frecvența actualizărilor. NVIDIA Studio Drivers sunt actualizate mai rar decât Game Ready Drivers. Prin însăși definiția lor, driverele Studio sunt testate mult mai riguros în aplicații specifice, cum ar fi Blender sau DaVinci Resolve, pentru a asigura o stabilitate cât mai mare în aceste aplicații. În contrast, Game Ready Drivers sunt actualizate „la foc continuu”, de multe ori și pentru două-trei optimizări la titluri foarte populare la momentul respectiv.

Dacă ne uităm la documentația ultimului driver NVIDIA Studio lansat (537.42), vom vedea optimizări pentru DaVinci Resolve versiunea 18.6 sau pentru Chaos Vantage. Cea mai nouă actualizare disponibilă la momentul redactării acestui articol, pentru Game Ready Drivers, 537.42, introduce NVIDIA DLSS (versiunea 3.5, cu tehnologia Ray Reconstruction) în Cyberpunk 2077 dar și în ale titluri cum ar fi Party Animals (DLSS 2), Warhaven și Witchfire (DLSS 3).

NVIDIA Game Ready Driver

Dacă ne uităm și la frecvența lansărilor, în ultimele șase luni am avut 12 actualizări pentru Game Ready Drivers și șase pentru NVIDIA Studio Drivers. Ce înseamnă asta? Că în orice moment, Game Ready Drivers storc și ultimul strop de performanță în jocuri (pentru că NVIDIA păstrează o legătură foarte strânsă cu dezvoltatorii mari de jocuri și optimizează driverele la timp să coincidă cu lansările lor). Studio Drivers nu au acest atu, însă fiind testate extensiv pentru aplicațiile video, te poți aștepta la o stabilitate mult mai mare în acestea.

Există o diferență de performanță între cele două seturi de drivere? Răspunsul scurt este nu, cu un mic asterisc. Datorită frecvenței mai mari de actualizare, driverele GR pot include niște optimizări pe care driverele Studio încă nu le-au înglobat, dar asta se aplică doar pentru acele câteva titluri care apar sau primesc actualizări importante în perioada dintre lansarea unui driver GR și lansarea unui driver Studio.

 

Cum instalez driverele NVIDIA Studio și Driverele Game Ready?

Ambele drivere pot fi instalate direct de pe site-ul NVIDIA, selectând în lista drop-down tipul de driver dorit, dupa ce ai selectat tipul plăcii tale video și sistemul de operare.

NVIDIA Studio DriversAlternativ, dacă ai instalat GeForce Experience împreună cu driverele tale actuale, poți face schimbarea de la un tip de driver la celălalt direct din interfața aplicației. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe tab-ul Drivers, apoi pe cele trei puncte dispuse vertical din dreapta ferestrei. Selectezi driver-ul dorit, dai Download și Install, aplicația instalând driver-ul automat.

NVIDIA Studio Drivers

Atât driverele NVIDIA Studio cât și cele Game Ready au propriile domenii de optimizare și focus. Deși sunt interschimbabile în cele mai multe cazuri, pentru performanță optimă în sarcini specializate, recomand să alegi driverul în concordanță cu utilizarea principală a stației de lucru.

Ce driver ar trebui să aleg pentru sistemul meu?

Alegerea dintre driverele NVIDIA Studio și Driverele Game Ready depinde de utilizarea principală a plăcii tale NVIDIA. Dacă ești un profesionist care lucrează în domenii precum editarea video, designul grafic, modelarea 3D sau fotografia, Driverele NVIDIA Studio ar trebui să fie alegerea ta. Aceste drivere asigură că GPU-ul tău NVIDIA oferă cea mai bună performanță și stabilitate posibilă pentru software-ul profesional.

În mod paradoxal, dacă ești gamer, recomandarea mea nu merge automat către Game Ready Drivers. O bună parte dintre gameri mai folosesc PC-ul și pentru alte activități legate de streaming, grafică sau editare video, ca urmare instalarea driverelor Studio are potențialul să ajute în acest sens, cu prețul obținerii unor performanțe mai scăzute în jocuri foarte noi. Dacă totuși ești gamer înrăit, joci cele mai noi titluri AAA și vrei cea mai bună experiență în acestea, driverele Game Ready sunt „the way to go”.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares