Press "Enter" to skip to content

SSD-urile contrafăcute au ajuns și pe la noi. Cum să vă feriți de ele?

Probabil cu toții știți stick-urile alea USB de câțiva TB la câțiva lei, pe care le conectezi la PC și ai de fapt vreo 50GB de spațiu, la viteză foarte mică. Ce nu știam, este că moda asta s-a întins mai departe și la SSD-uri, astfel pe net au apărut niște SSD-uri Samsung 980 EVO 4TB contrafăcute. Unul ca ăsta costă vreo 40 de euro, dar nu îți trebuie mult ca să-ți dai seama că este fake. Spre exemplu, modelul 980 EVO nu există, acest SSD fiind disponibil în două variante: 980 și 980 PRO.

Alt semn clar care arată că SSD-ul nu este ceea ce pretinde, este cheia de conectare. SSD-urile Samsung 980 folosesc interfață NVMe PCIe, numai că versiunea chinezească vine cu un conector M.2 SATA. Asta înseamnă că cea mai mare viteză la care te poți aștepta de la el este cea oferită de standardul SATA-III, adică 600 MB/s. Ca și termen de comparație, versiunea standard a lui 980 atinge viteze de scriere de până la 3 GB/s.

Der8auer SSD-uri false Samsung Seagate OLX
Sursă foto: Der8auer

Conform ambalajului, vitezele de citire și scriere ar trebui să fie 560 MB/s, respectiv 530 MB/s, însă un YouTuber tech foarte cunoscut a vrut să vadă dacă măcar asta este real la acest SSD. Der8auer a cumpărat o astfel de jucărie, alături de alte trei oferte la fel de irezistibile, și le-a testat cu ajutorul CrystalDiskMark. Softul de bench și Windows-ul au văzut un mediu de stocare de 4TB (3815 GB), dar odată ce a încercat să verifice adevărata capacitate a SSD-ului, Der8auer s-a lovit de un zid.

După aceea au început testele, iar o tură de CrystalDiskMark mai târziu am aflat ce știe să facă un SSD Samsung de 4TB la 40 de euro. Viteza de citire este cea mai mare de obicei, iar aici a obținut 36.25 MB/s, iar viteza de scriere este de numai 0.84 MB/s, rezultate jignitor de mici comparativ cu cei 500 și ceva de MB/s promovați de cutia produsului. Și la fel de „genuine” sunt și celelalte trei SSD-uri:

  • un SSD extern de la Seagate cu capacitate de 64TB;
  • un alt SSD extern, tot de la Seagate, de această dată cu capacitate de stocare de 128TB;
  • un Samsung 980 PRO de 4TB pe care producătorul nu l-a anunțat încă.
Der8auer SSD-uri false Samsung Seagate
Sursă foto: Der8auer

Atenție la ce cumpărați de pe OLX și magazinele similare

Am zis să intru pe OLX să arunc un ochi rapid, cine știe, poate au apărut mizeriile astea și pe la noi. Și ce să vezi, că la nici cinci minute de căutat, am dat peste un anunț interesant. Cineva vinde „memorie externă SSD” în diferite variante de stocare, cu capacități care pleacă de la 500GB și urcă până la 128TB. Prețurile cresc și ele gradual, de la 100 de lei pentru versiunea de 500GB, pâââână la 428 de lei pentru toți cei 128TB de stocare.

Desigur, interfața este USB 3.1 Type-C când o zbura porcul, la fel cum și viteza aia de 520 MB/s este la fel de reală ca și teoria pământului plat. Dacă nu este evident, avem în față un alt SSD care este de fapt un card SD băgat într-o carapace metalică, iar capacitățile imense sunt de fapt un miraj tehnic, creat să păcălească utilizatorii. Acestea fiind spuse, atenție mare la ce, și de unde cumpărați.

Der8auer SSD-uri false Samsung Seagate OLX

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares