Press "Enter" to skip to content

ROG Zephyrus M16 – RTX 4090 și AniMe Matrix într-un șasiu portabil

Specia de laptopuri de gaming de top este una tare interesantă, deoarece aici se vede măiestria producătorilor. Este greu tare să îndeși componente de top precum un procesor Intel Core i9 13900H și o placă grafică Nvidia RTX 4090 într-un șasiu care este suficient de mic încât să încapă cu ușurință într-un ghiozdan, fără să îți rupă spatele.

Trebuie puse în balanță lucruri precum temperaturi, performanță și portabilitate în așa fel încât produsul final să fie atât practic, cât și extrem de rapid. Iar un laptop care se încadrează perfect în această descriere este ROG Zephyrus M16, cea mai nouă încercare a producătorului de a convinge un gamer pretențios că formatul portabil este mai mult decât capabil. Reușește să facă asta? Well, rămâneți cu mine în minutele ce urmează ca să aflăm.

Gaming la superlativ

Și vreau să încep cu principalul scop al acestui laptop: gaming-ul. Dar înainte să trecem prin benchmark-uri și rezultate, hai să trecem rapid prin revistă ce componente se ascund în acest șasiu subțire și ușor. Ei bine, un Intel Core i9 13900H se ocupă de tot ce ține de procesare, în timp ce RTX 4090 este piesa de rezistență pentru orice gamer care se respectă.

ROG Zephyrus M16ROG Zephyrus M16

Configurația asta babană este acompaniată și de 32GB RAM DDR5 la 4.800MHz și un SSD foarte rapid de 2TB. Deci se vede din capul locului că acest laptop este unul construit pentru joacă la cele mai înalte detalii, ceea ce era de așteptat ținând cont de preț, pe care o să vi-l spun ceva mai târziu. Până atunci, hai să trecem prin niște teste din câteva jocuri.

Joc Setări Rezultat
Cyberpunk 2077 Ultra 63
Ultra Ray tracing + DLSS Balanced 55
Ultra Ray tracing + DLSS Balanced + Frame Generation 84
Shadow of the Tomb Raider Ultra 117
Ultra Ray Tracing fără DLSS 82
Ultra Ray Tracing cu DLSS 118
Forza Horizon 5 Extreme 82
Extreme Ray tracing 77

 

În primă instanță, am ales să joc Cyberpunk 2077, un joc care a fost foarte prost optimizat la lansare, și în continuare rămâne un titlu care îți pune în genunchi mai orice configurație de pe piață, dacă dai setările la maxim. Toate testele au fost făcute la rezoluția de 2560×1600. Așadar, cu totul în blană și fără Ray tracing am obținut 63 fps, ceea ce este mai mult decât jucabil. Cu toate efectele pornite dar și cu DLSS pe balanced am scos 55, iar Frame Generation a venit să salveze ziua, astfel am ajuns la 84 fps cu ultra ray tracing. Nu e rău deloc.

Shadow of the Tomb Raider este următorul, iar un scor de de 118 cu ray tracing și DLSS este foarte bun. Dacă alegi să nu activezi ray tracing sacrifici ceva performanță, dar jocul tot merge cu puțin peste 80 fps, iar pe acest panou cu G-Sync la 240Hz, orice e o plăcere. Forza Horizon 5 este un titlu foarte bine optimizat, și asta se vede din rezultate. Cu absolut toate setările activate am obținut 77 fps la rezoluția nativă, deci fără DLSS. Să mai zic și că s-a văzut fenomenal?

Benchmark Setări Rezultat
Speedway 3991
Port Royal 5838
3D Mark TimeSpy 14162
SuperPosition 4K Optimized 11264
Single-Core 1992
Cinebench R23 Multi-Core 18471

În continuare, am rulat câteva benchmark-uri din suita 3DMark unde ROG Zephyrus M16 s-a descurcat fantastic. După testul Speedway am văzut un rezultat de 3991 de puncte, în Port Royal am scos 5838 de puncte iar în TimeSpy nu mai puțin de 14162 de puncte. Aceste rezultate se apropie periculos de mult de RTX 4070 de desktop, ceea ce nu e rău deloc. În SuperPosition situația se păstrează, iar cele 11264 puncte reprezintă un rezultat respectabil.

După ce am trecut placa video RTX 4090 cu care acest ROG Zephyrus M16 vine echipat prin rundele de foc, am zis că e firesc să îmi îndrept atenția și asupra procesorului. Așa se face că în Cinebench R23, al nostru Core i9-13900H a obținut 1992 de puncte în Single-Core, un rezultat doar foarte puțin în spatele modelului 13900K, versiunea de desktop pe care acest procesor este bazat.

Situația se schimbă puțin în testul Multi-Core, unde 13900H a scos 18471 de puncte, substanțial mai puțin decât fratele pentru desktop. Diferența aici o face TDP-ul mai mic, vorbim de 115W versus 275W cât am înregistrat noi atunci când am testat 13900K. Cu toate astea, trebuie să raportez faptul că răcirea s-a descurcat decent și, deși procesorul a intrat în throttle ajungând la 105 grade, frecvența a urcat cu ușurință până la 5,4GHz, valoarea pe care cei de la Intel o promit pentru acest procesor.

ROG Zephyrus M16ROG Zephyrus M16

Iar asta mă aduce perfect la sistemul de răcire, care este ceva cu adevărat special. Trei ventilatoare asigură fluxul de aer în șasiul subțire de doar 20mm iar un heatsink imens ocupă o bună bucată din partea de sus a laptopului iar pentru procesor, cei de la ROG au ales să folosească metal lichid în locul pastei termoconductoare obișnuite. În plus, am remarcat și faptul că ROG Zephyrus M16 este destul de silențios, chiar și atunci când rulam teste sintetice și jocuri. O pereche de căști peste urechi și zgomotul chiar nu e o problemă.

Și laptopul ăsta chiar scoate căldură. În testele noastre sintetice și de gaming, procesorul a ajuns la 105 grade, dar după scurt timp s-a stabilizat pe la 95. Frecvențele puțin au scăzut și ele, dar este normal și de așteptat de la un astfel de procesor baban. Placa video s-a descurcat mult mai bine, însă. Sistemul de răcire a reușit să țină sub control un RTX 4090 cu TDP de 145W iar temperaturile nu au urcat peste 80 de grade, deci nu avem urmă de thermal throttle.

ROG Zephyrus M16ROG Zephyrus M16

Am observat și ceva care nu prea mi-a plăcut când vine vorba de răcire. Gura de evacuare pentru aerul cald este amplasată fix în fața ecranului. Asta înseamnă că, în timp, există posibilitatea ca tot acel aer cald care iese din sistemul de răcire să avarieze ecranul. S-a mai întâmplat în trecut la alte modele, și chiar dacă producătorii spun că nu mai este o problemă, tot mi-ar fi plăcut să văd altceva.

Dar la ce bun să ai o configurație extraordinar de puternică și de rapidă, dacă ecranul pe care te joci este mediocru? Ei bine, cei de la ROG s-au gândit la asta iar panoul de pe Zephyrus M16 este foarte bun. Vorbim despre un ecran de 16 inch superb, Mini-LED 10-bit, tactat la 240Hz și timp de răspuns 3ms, cu niște margini foarte înguste și cu o strălucire maximă de 1.100 de niți atunci când modul HDR este activat.

Pe muchia de sus regăsim și o cameră web bună, la rezoluție 1080p și cu suport pentru deblocare facială prin Windows Hello. Suprafața ecranului este mată, ceea ce ajută la combaterea reflexiilor, dar acest tratament face ca unghiurile de vizualizare să fie ceva mai proaste. Nimic prea grav, dar eu zic că merită menționat.

Dar nu dai o căruță de bani pe un laptop ca să te uiți la el dintr-o parte, iar experiența vizuală atunci când îl folosești este altceva. Culorile sunt foarte bine calibrate iar cei de la ROG se laudă cu o acoperire de 100% a spectrului DCI-P3 și certificare de la Pantone, și tind să îi cred.

Chiar dacă avem în față un laptop dedicat pentru gaming, ecranul ăsta frumos îl face decent și pentru task-uri profesionale, cum ar fi editare foto sau video. Negrul, deși mai slab ca la un panou OLED, este mult peste orice IPS de pe piață iar contrastul este și el foarte bun. Bineînțeles că standarde precum Dolby Vision, G-Sync și HDR sunt prezente din plin.

ROG Zephyrus M16ROG Zephyrus M16

Un alt lucru care întărește afirmația cum că acest laptop este bun și la productivitate este aspect ratio-ul ecranului, care este de 16:10. Asta e un aspect pe care, în trecut, îl regăseam doar pe modelele destinate profesioniștilor, dar în timp acest standard a început să fie adoptat și de producătorii de dispozitive pentru gaming, și pe bună dreptate. Atunci când ai nevoie să lucrezi cu Excel-uri mari, spațiul extra ajută mult, iar majoritatea jocurilor suportă acest aspect ratio oricum.

Dar piesa de rezistență este, fără îndoială, sistemul AniMe Matrix de pe spatele ecranului. Practic, pe o bună parte din carcasă există niște led-uri mici care, cu ajutorul software-ului Armoury Crate, poate afișa tot felul de animații, text, informații precum nivelul bateriei și mail-urile necitite sau chiar și mici jocuri. Spre exemplu, ne-am distrat mult în birou cu un minigame de păcănele peste care am dat prin meniuri. Așa că, dacă ți-ai dat toți banii pe laptopul ăsta și nu ți-au rămas să mergi și la cazino, poți sta liniștit. 😀

Acest AniMe Matrix este și soluția celor de la ROG de a-și diferenția modelele din line-up. Dacă vrei să ai și tu pe laptopul tău așa ceva, trebuie să îți cumperi un model Zephyrus. Dacă nu îți prea pasă de asta, te poți orienta liniștit către un model Strix. Dar dacă ai face asta, ai renunța la unul dintre cele mai amuzante inițiatoare de conversație din câte sunt pe un laptop.

ROG Zephyrus M16ROG Zephyrus M16

Dacă tot ne-am îndreptat atenția către capacul laptopului, hai să vorbim rapid și despre construcție. Deși ecranul flambează destul de mult atunci când tragi de el, mi-a plăcut să nu aud sunete ciudate ca și cum s-ar rupe. Din punct de vedere structural stăm bine și atunci când ne uităm la zona tastaturii. Am apăsat destul de sănătos pe taste și, deși am simțit cum șasiul se îndoaie puțin, nu am întâmpinat nici o problemă în utilizare normală. Și balamaua se simte solidă, deci nu trebuie să ai grijă atunci când îl deschizi sau îl închizi.

Hai să discutăm puțin și despre tastatură, care mi-a plăcut mult. Distanța pe care trebuie să o parcurgi atunci când apeși pe un buton nu este prea mare, ceea ce i-ar putea deranja pe unii gameri obișnuiți cu switch-uri mecanice roșii, dar fiecare apăsare a fost cât se poate de sharp și de responsive. În funcție de ce tastaturi ai mai folosit în trecut, s-ar putea să te încurce puțin layout-ul, ținând cont că vorbim despre o configurație de taste făcută după standardul din Statele Unite (cu enter scurt) dar te poți obișnui fără probleme.

ROG Zephyrus M16ROG Zephyrus M16

Trackpad-ul a fost altă surpriză plăcută. Pe lângă dimensiunea mare, suprafața este bine diferențiată de restul șasiului, ceea ce e un plus pe care îl observi atunci când folosești laptopul în întuneric. Suportă și multi-touch, iar toate input-urile pe care i le-am dat au fost înregistrate corect. Butoanele în sine sunt amplasate sub trackpad, în partea de jos, și sunt suficient de clicky și precise.

Selecția de porturi este altă zonă unde ROG Zephyrus M16 îi poate satisface și pe cei mai pretențioși. Pe partea stângă regăsim un Thunderbolt 4 cu suport pentru DisplayPort 1.4 pe placa grafică integrată, un USB 3.2 Type-A, un HDMI 2.1 și un jack combo. Pe dreapta este portul USB-C 3.2 cu G-Sync care merge cu placa video dedicată, un alt Type-A și un cititor de card microSD. Spre deosebire de generația trecută, am mai pierdut portul de net, dar asta se poate rezolva ușor cu un adaptor.

Despre sistemul de difuzoare am numai cuvinte de laudă. Cele 6 difuzoare (4 x woofer și 2x tweeter) asigură faptul că laptopul se aude suficient de tare, iar calitatea sunetului în sine este respectabilă. Bass-ul este o idee absent dar cu siguranță am auzit și mai rău și spun cu plăcere că experiența atunci când vine vorba de muzică este ce trebuie iar în jocuri situația stă la fel de bine.

Bateria de 90Wh este mare și asigură cam 10 ore de redare video la 1080p. În testul PCMark Work 10, ROG Zephyrus M16 reușește undeva la 7 ore, deci puțin sub un program complet la serviciu, și asta cu setările de economisire a bateriei din Windows pe Balanced. Dacă se întâmplă să rămâi fără baterie atunci când lucrezi pe el sau te uiți la filme, încărcătorul de 240W din cutie încarcă acumulatorul până la 50% în 30 de minute.

Concluzie și preț

La 3.500 de dolari, ROG Zephyrus M16 (2023) face parte dintr-o categorie de laptopuri care nu-și prea permit să greșească. Partea bună e că nu prea o face. Performanțele sunt foarte bune, șasiul este substanțial mai mic decât la ROG Scar 18 cu care împărtășește procesorul și placa video iar design-ul cu acest panou interesant pe spate este cireașa de pe tort.

ROG Zephyrus M16ROG Zephyrus M16

Singura problemă serioasă la care pot să mă gândesc este gura de aerisire pentru aerul cald, dar asta nu este în niciun caz un motiv întemeiat să nu îți cumperi un astfel de laptop. Toate dotările extra cum ar fi sistemul de difuzoare bun, camera cu Windows Hello și bateria bunicică fac din ROG Zephyrus M16 o propunere foarte interesantă pentru un gamer pretențios cu spațiu limitat în ghiozdan.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Jocuri

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from JocuriMore posts in Jocuri »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares