Press "Enter" to skip to content

GeForce NOW – Impresii despre versiunea finală

Aflat de 7 ani în versiune beta și testare la NVIDIA, serviciul de streaming de jocuri GeForce NOW a ajuns, în sfârșit, la versiunea finală și este disponibilă și în România.

Ce este GeForce NOW?

GeForce NOW este un serviciu de streaming de gaming in-cloud, cu o librărie de mii de jocuri, care funcționează, pentru început, cu două tipuri de abonamente: Gratuit – cu gameplay limitat la o oră și fără suport RTX și Founders – care costă 5.49 euro pe lună, timp de un an (ofertă limitată) cu acces prioritar, gameplay extins (până la 6 ore) și RTX ON.

Compatibilitate

GeForce NOW se poate instala gratuit pe PC, Mac OS, NVIDIA Shield și Android și are acoperire în Europa (inclusiv România), Statele Unite și Asia în mai multe zone.

Cum funcționează?

GeForce NOW are suport pentru librăriile de jocuri online Steam, Uplay și Epic Games și până ieri Activision-Blizzard (o să discutăm mai jos și despre asta), ceea ce înseamnă că dacă deți un joc din acele librării îl poți juca prin GeForce NOW fără să fie nevoie să instalezi jocul pe PC/Laptop-ul personal și le poți rula la rezoluția maximă Full HD @60 fps pe PC (dacă suportă jocul respectiv), iar pe dispozitivele mobile (Android) rulează, în mare parte, numai dacă aveți atașate via Bluetooth, tastatură și/sau mouse.

Ce specificații de sistem am nevoie pentru a putea folosi GeForce NOW?

Pentru a putea folosi la parametri normali GeForce NOW, ai nevoie de o viteză capabilă de transfer de 15Mbps pentru a putea rula jocurile la rezoluția 720p @ 60fps și de 25Mbps pentru 1080p @ 60fps. Bineînțeles, aveți nevoie și de o tastatură și mouse, iar un gamepad ar fi excelent. Pentru MAC aveți aici specificate pe ce device-uri a fost testat de NVIDIA GeForce NOW și totul a rulat bine; pentru PC aveți nevoie de specificațiile minime care constau în procesor dual core x86-64 CPU @ 2.0GHz, 4GB RAM și placă grafică NVIDIA GeForce 600/AMD Radeon HD 3000/Intel HD Graphics 2000.

Aplicația GeForce NOW

Aplicația GeForce NOW pentru PC/Laptop și cea pentru Android sunt cele pe care le-am testat noi și sunt asemănătoare, se descarcă și se instalează rapid și trebuie să vă faceți și să vă logați cu un cont NVIDIA.

Odată ce ați făcut acești pași și după ce ați optat pentru unul dintre abonamente (Gratuit sau Founder) pe PC/Laptop puteți merge la profil unde veți fi redirectat pe site pentru a face modificări la nume, parolă și de afla și alte informații, iar de la opțiuni puteți afla tipul de abonament pe care-l aveți, puteți bifa să fiți anunțată care este starea conexiunii tale și puteți testa conexiunea în funcție de localizare. În cazul nostru, România, severul s-a localizat automat pe EU Central 3. Puteți, de asemenea, seta câțiva parametri pentru calitatea streaming-ului, în funcție de nevoile personale. Există și o bifă pentru a putea utiliza Discord pe care este necesar să-l aveți instalat.

În aplicația Android, setările sunt asemănătoare, la opțiuni putând vedea tipul de abonament, testa rețeaua și localiza serverul și comuta câteva aspecte la calitatea stream-ului. De asemenea, acolo există și o bifă în caz că vrei să te joci atunci când ești conectat la rețeaua mobilă de internet.

Pe prima pagină, sub un mare slider cu jocurile recomandate, avem librăria de jocuri și jocurile promovate, iar sus avem o bară de căutare pentru jocuri care vor fi afișate, unele dintre ele cu un mic logo Steam, cele de Steam și simple cele de Uplay și Epic Games. O apăsare pe joc îl adaugă automat în librărie unde vor fi afișate mai multe detalii despre joc și imagini. Apăsarea butonului de Play va duce la fereastra de logare pentru serviciul de unde este jocul unde va trebui să introduci utilizatorul și parola serviciului respectiv, apoi se va încărca jocul. Notă: În cazul Steam, să nu vă speriați dacă apare mesajul, din aplicație, să dați să instaleze jocul pe PC că nu se va întâmpla acest lucru. Apăsați cu încredere pe butonul de instalare și va trece imediat prin a vă informa că jocul e gata instalat și de jucat.

Odată ajuns în joc, în cazul abonamentului Founder, vei putea bifa RTX, dacă jocul are suport și vei putea seta rezoluția Full HD @ 60fps și setările grafice la maximul capabil, iar salvările le veți găsi fără probleme după ce reveniți în joc.

Teste

Vă spuneam la început ceva și de Blizzard-Activision care era disponibil atunci când am instalat aplicația și am testat Diablo III și StarCraft II care au funcționat impecabil, dar la numai câteva zile după instalare jocurile acestora au dispărut din baza de date GeForce NOW, iar reprezentanții NVIDIA au declarat că vor încerca să le aducă înapoi. Suportul Battle.net, din nefericire, nu este singurul al căror jocuri nu pot fi accesate, nici titlurile Capcom, EA, Konami, Remedy, Rockstar sau Square Enix nu se regăsesc în GeForce NOW, dar cine știe, poate pe viitor NVIDIA va reuși să cadă la un acord și cu aceștia.

Revenind la testare, am găsit câteva titluri atât de pe Steam, cât și de pe Uplay și Epic Games să le instalez și să le testez și la fiecare dintre ele, totul a decurs fără nicio problemă. Când și când, apărea o notificare legată de o conexiune mai puțin eficientă, dar în jocuri nu s-a simțit nicio diferență. Toate jocurile testate au rulat la Full HD @ 60fps cu toate setările grafice la maximul de calitate și nu am întâlnit frame drops, feeze-uri sau alte artefacte grafice sau probleme de conexiune/streaming.

Este un pic iritant, să zic așa, ca de fiecare dată când dai Play la un joc să fie nevoie să te conectezi la magazinul de unde ai cumpărat jocul și cred că ar fi fost mai ușor (dacă este posibil) să existe în aplicație o opțiune să te poți loga pe fiecare dintre cele trei și să rămână așa.

(Un fel de) Concluzie

Din nefericire nu sunt prea multe jocuri cu suport RTX, dar sunt în creștere, pentru că prin GeForce NOW ai șansa să joci titlurile cele mai noi cu opțiuni grafice maxime fără a fi nevoie să dai foarte mulți bani pe o placă grafică pentru PC-ul tău, pentru a putea beneficia de ele. Pentru 5.49 euro pe lună poți avea jocurile preferate la un dublu-click de mouse pe pictograma jocului fără să fie nevoie să pierzi timp la instalarea lui sau să-ți faci griji de spațiul pe HDD/SDD ocupat respectiv capacitățile grafice. Posibilitatea de a testa acest serviciu gratuit mi se pare foarte potrivit și la îndemâna tuturor pentru a se convinge de GeForce NOW și la o adicălea, dacă ești doar un gamer casual nu ai nevoie de sesiuni de gaming mai mari de o oră, deci este perfect. Tu decizi.

Știu că nu este singurul serviciu de acest fel prezent pe piață și nu am să-l compar, dar pot spune clar că gaming-ul in-cloud nu mai este motiv de ridicat din sprânceană și este o certitudine și acum, după ce am testat GeForce NOW, pot să declar că sunt convins și că acesta este viitorul în gaming. Bineînțeles, vom afla cum se va comporta acest serviciu în timp și în momentele când serverele vor fi solicitate și dacă producătorii/distribuitorii menționați vor găsi în serviciul NVIDIA un alt motiv pentru a oferi posibilitatea clienților săi să le achiziționeze jocurile. La urma urmelor nimeni nu are nimic de pierdut ci din contră, toată lumea iese pe plus. Un alt avantaj al acest serviciu este acel RTX ON care aduce o tehnologie nouă care înfrumusețează și mai mult aspectul grafic și-l apropie și mai mult de realitate.

Așadar, curaj și vă invit să încercați GeForce NOW gratuit și dacă sunteți impresionați puteți opta pentru Founder, iar eu vă aștept aici la comentarii, să discutăm mai multe.

Articol preluat de pe movienews.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares