Press "Enter" to skip to content

ASUS ROG SWIFT PG35VQ: Monitor de Gaming HDR 200Hz G-SYNC – capo di tutti i capi! (review)

Când am văzut prima oară cutia bestiei, l-am întrebat pe Dan: sigur nu am mai avut acest model? Memoria mea de elefant – cel puțin când vine vorba de produse din industria IT – arareori dă fail (de ar funcționa creierul meu la fel și în alte domenii, ce frumos ar fi) și aveam un feeling că l-am mai văzut. Nu, nope, a fost un Fail, Memory Error. 

Spre iertarea mea însă, vă voi spune că de mai bine de 2 ani tot am auzit de venirea acestui monitor (anunțat prima oară la Computex 2017!), și uite așa, din când în când, a tot fost prevestit, mai ceva ca a doua venire a lui Isus. Serios, toți gamerii adevărați (și cu buzunare fără fund, căci halatul…Doamne, cât costă halatul…) au visat și au salivat la acest monitor în ultimii doi ani. Me myself included. Doar așa ca să-l văd, să-l ating, să-l admir și să mă joc pe el…căci în rest… buzunarele fără fund le-am cam pierdut – nu mai știu pe unde am lăsat blugii ăia magici.

Design și ergonomie, conectică

ROG SWIFT PG35VQ este un monitor de gaming premium, din liga best of the best. Am scos bestia de 13kg din cutie, am instalat lentilele predefinite cu temă ROG în parte inferioară a piciorului monitorului (LED-urile RGB vor proiecta pe masă desenul de pe aceste lentile – ASUS a denumit această funcție unică ROG Light Signature) și am la final, am înșurubat extrem de facil și standul elegant dar și extrem de eficient (monitorul este foarte greu și totuși, foarte stabil).

Am conectat firul de Display Port (necesar pentru refresh rate-ul foarte mare și rezoluția monitorului), i-am făcut cable managementul prin piciorul monitorului, operație repetată și pentru cablul de alimentare. 

Conectica în altă ordine de idei nu este una nemaivăzută, dar pentru majoritatea dintre noi, este suficientă: pe lângă portul DP 1.4 menționat anterior, PG35VQ mai are în dotare un port HDMI 2.0, două porturi USB 3.0 de tip A și un port USB Type B pentru conexiunea cu PC-ul.

    

Luminozitate, contrast de invidiat 

Și după ce am montat și am conectat totul, mi-am pus ochelarii de soare și am pornit monitorul.

Glumesc, fără ochelari de soare.

Deși luminozitatea panoului VA este incredibilă: 500 cd/m2 în mod SDR și poate ajunge la un peak de 1000 cd/m2 în conținut HDR. Și nivelul de negru este foarte foarte bun: doar 0.16cd/m2 la jumătate de luminozitate, adică la un brightness de 263cd/m2 și 0.27 cd/m2 black luminance maxim când luminozitatea este setată la maxim (505cd/m2 măsurat de noi). În traducere liberă, un contrast de vis, între 1660:1 și 1840:1 (2500:1 este valoarea specificată de producător). 

Panoul de 35” are un aspect de 21:9 și o curbură necesară și binevenită de 1800R. La dimensiunea asta curbura chiar nu este un moft, credeți-mă. La 24” mi se pare o prostie de marketing, la 27 este un încă un moft, dar la 34”, mai ales când vorbim de un panou ultra-wide, pentru o imersiune maximă chiar este un lucru binevenit, de ajutor.

Performanțe panou și G-SYNC Ultimate

Rezoluția panoului este de 3440 x 1440, timp de răspuns 2ms. Până aici, nimic deosebit, însă iată, unul câte unul, apar specificațiile spectaculoase, multe dintre ele unice. Să le luăm pe rând. 

512 zone FALD

Panoul dispune de 512 zone FALD (Full Array Local Dimming). Asta înseamnă că avem 512 zone distincte ce pot fi iluminate sau stinse în funcție de conținutul ce este afișat în respectiva zonă. Astfel este posibilă iluminarea zonelor luminoase și simultan se poate stinge o zonă întunecată. 

Orice panou HDR are nevoie de control iluminare/stingere pe zone, pentru a putea atinge un Dynamic Range îmbunătățit. Și cu cât sunt mai multe zone, cu atât panoul dispune de un control mai bun asupra conținutului, pentru un HDR mai fidel.

Însă din păcate nici acest panou nu a scăpat de efectul de HALO, specific tuturor panourilor cu FALD, fiind efectul aprinderii și stingerii LED-urilor din backlight. Este un trade-off. Acel negru senzațional are costul său: orice punct luminos pe ecran (precum cursorul) are un Halo mare în jur. Dacă vă supără acest lucru, puteți dezactiva Variable Backlighting și efectul de Halo dispare, dar nici contrastul nu mai e la fel.      

Rată de refresh: 200Hz!

Ei bine, la rezoluția panoului, de 3440 x 1440, 200Hz este un record absolut și o premieră după care fanii cei mai înrăiți așteaptă de mai bine de 2 ani! Bine, în afară de câteva jocuri (CS GO, Fortnite, etc), nu veți ajunge la 200fps-uri în 4K cu toate setările la maxim, dar acest monitor are fața întoarsă către viitor, și 2020 sună a fi anul în care vom fi mai aproape de realizarea acestui vis, de a trece de 100-120-144fps-uri in 4K.

G-SYNC Ultimate

Specificațiile monitorului se potrivesc ca mănușa pe certificarea NVIDIA G-SYNC Ultimate.

Panou 1000 nits? Bifat. Rezoluție înaltă și refresh rate mare? Bifat. Multi-Zone Backlight? (adică zonele FALD descrise mai sus) Bifat. Wide Color Gamut? Bifat. Panoul VA a fost îmbunătățit cu tehnologie Quantum Dot, ce extinde spațiul de culoare pe care monitorul îl poate reda.

Am măsurat 87% spațiu de culoare P3 și 82% AdobeRGB.

Nu este cel mai avansat monitor pentru prelucrat foto la nivel Printing și PRO (nici nu se dorește a fi, acolo există soluții dedicate – seria ProArt de exemplu), dar secundar, se poate face și o prelucrare foto-video. Când ai în față un panou cu aproximativ 90% P3, editările video vor fi destul de aproape de cele mai mari standarde ale industriei.

Uniformitatea culorilor la 100% luminozitate (stânga), la 83% (mijloc) și 50% luminozitate (în dreapta) - Valori foarte bune!
Uniformitatea culorilor la 100% luminozitate (stânga), la 83% (mijloc) și 50% luminozitate (în dreapta) – Valori foarte bune!

Și evident, nu în ultimul rând, pentru a fi catalogat G-SYNC Ultimate, monitorul trebuie să fie motorizat de cel mai puternic engine G-SYNC. Care este fierbinte – adică generează căldură. Ca și cele un triliard de LED-uri din zonele de iluminare FALD. Ceea ce s-a tradus prin necesitatea adăugării unui ventilator pentru o răcire eficientă. Da, din păcate răcirea activă este mai eficientă decât cea pasivă, mama ei de fizică.

Eu am auzit ventilatorul în liniștea studioului nostru, și m-a cam scos din calmul meu, dar nu vă faceți probleme, în gaming sau când veți urmări un film, nicio șansă să vă dați seama că aveți un ventilator ascuns în carcasa monitorului. 

Concluzii

Aș mai putea sta și înșira o pagină cu funcțiile ascunse în meniul OSD atât de bine pus la punct al monitorului, dar acestea le știm deja de la alte monitoare de gaming high-end marca ROG – de la sincronizarea AURA, la setările de overdrive, sau la funcțiile destinate gamerilor din meniul GamePlus (crosshair, FPS, timer, sau chiar Display Alignment dacă în portofelul acela magic fără fund ați mai găsit fonduri și pentru al doilea monitor cu care să-l aliniați).

Per total, a fost o experiență frumoasă, ne-am bucurat de gaming de cea mai bună calitate și imersiune incredibilă. 

Este tatăl și mama tuturor monitoarelor, exceptând cele BFGD, care joacă în altă ligă, așa cum am văzut și vă vom mai arăta în viitor. 

ASUS a fost pionierul acestei ligi (ca și la multe alte modele, precum PG27UQ, primul monitor 4K cu 144Hz și G-SYNC), dar industria nu stă pe loc, este o cursă necruțătoare: PG35VQ are momentan un singur competitor: ACER Predator X35 (anunțat la IFA Berlin in august 2017 și în prezent, pe rafturile magazinelor), însă AOC AGON AG353UCG a fost și el anunțat în această primăvară – acum să vedem când vede și el lumina zilei, dacă are nevoie și el de 2 ani ca și modelul de astăzi, ROG PG35VQ…însă pentru fanii ROG…așa cum a zis Connor MacLeod în Nemuritorul, ”There can be only one”…și acela este ROG Swift PG35VQ.

Dacă v-a plăcut acest review, sau din contră, vă apasă ceva și doriți să dezbatem, dacă și pe voi vă roade întrebarea de ce un monitor de vis trebuie să coste între 14000 și 16000 Lei, vă așteptăm mai jos, în secțiunea de comentarii.

Tags

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares