Press "Enter" to skip to content

Acer Aspire 5 – Office și entertainment pentru toată familia

Am trecut de la cele mai performante laptop-uri de gaming la cele mai potrivite laptop-uri și notebook-uri pentru business, școală și entertainment, în recenziile noastre și acum am găsit, notebook-ul pe care-l cred tocmai potrivit pentru familie, fie că e vorba de cei mici sau cei mari, fie că e vorba pentru muncă sau distracție.

În general când zicem “notebook” ne așteptăm la portabilitate, greutate și dimensiuni reduse și specificații cât să ne facă experiența de utilizare cât mai plăcută. Un astfel de notebook este și Acer Aspire 5 (A514-52G), pe care l-am avut în teste o perioadă și care s-a transformat obiectul personal de lucru și entertaiment al meu.

Pachet

Din prima trebuie să vă spun că produsul în cauză este unul dedicat segmentului entry de utilizatori, deci ne așteptăm, pe lângă specificații medii ca performanță și la un preț accesibil. Așadar, cutia, de dimensiuni reduse și fără lux de amănunte pe ea, conține notebook-ul și alimentatorul său, foarte ușoare și de dimensiuni reduse de asemenea.

Aspect

Pentru început, la capitolul aspect, Aspire 5 este exact la ce te aștepți, cum am spus și la introducere, este simplu, mic (363x248mm), subțire (18mm) și ușor (1.80kg) și are o culoare un fel de negru-petrol – o culoare interesantă.

Cu o carcasă din plastic tare, pe capac avem, pe mijloc, sigla Acer argintie – singurul element diferit de restul aspectului întregului notebook, iar în partea de sus avem două piciorușe subțiri de cauciuc pentru că display-ul se deschide până la 180 de grade.

Dedesubt avem alte două piciorușe de cauciuc, mai măricele și unul lung aproape pe toată latura unde vine balamaua display-ului. În partea de sus avem un grilaj pentru aerisirea componentelor interne, iar în partea de jos, în stânga și în dreapta sunt două difuzoare stereo.

Pe latura lungă din față nu avem niciun element, iar pe cea din spate avem radiatoare de-a lungul întregii porțiuni, poziționate în spatele balamalei display-ului. Pe latura din dreapta avem Kesington Lock-ul, LED-uri de stare HDD și baterie, un port USB 2.0 și jack pentru căști cu microfon. Pe latura din dreapta sunt prezente portul pentru alimentare, port Gigabit Ethernet, HDMI, 2x porturi USB 3.0, din care unul cu suport pentru încărcare și un port USB-C.

Odată deschis capacul, avem un display de 15.6″, în partea de sus cu cameră HD și microfon, iar în partea de jos avem sigla Acer argintie. Pe laturile de jos și sus avem câte 2x piciorușe lungi și subțiri de cauciuc, iar pe cele laterale avem câte un picioruș de cauciuc.

Pe partea de interacțiune avem o tastatură QUERTY fără Numpad și fără iluminare, iar dedesubt un TouchPad destul de încăpător.

Per total la capitolul aspect Acer Aspire 5 pare destul de standard în stil, dar culoarea interesantă îl face totuși un pic mai atrăgător.

Tehnic

Din punct de vedere tehnic Acer Aspire 5 include un display LCD Full HD, un procesor Intel Core i3-8145U @ 2.10Ghz, o placă grafică Intel UHD Graphics 620 și 4GB RAM. Memoria de stocare internă este SSD cu o capacitate de 128GB pe care este instalat Windows 10 Home.

La conectivitate avem Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac și Bluetooth 5, iar bateria Lithium Ion este de 4800mWh cu o autonomie, conform producătorului, de 11 ore.

Ca deobicei, pentru a afla mai multe detalii despre aspectul tehnic am pus la treabă HWiNFO și CPU-Z:

Specificațiile par să fie OK pentru office și entertainment, iar alături de aspect și construcție pare, de asemenea OK, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. Haideți să vedem!

Teste

În primul rând pot să declar că la capitolul portabilitate, Acer Aspire 5 stă foarte bine datorită dimensiunilor și a greutății reduse, dar și a capacității bateriei și conectivității Wi-Fi/LAN rapide.

Display-ul este, cred, veriga cea mai slabă a acestui sistem, cu toate că are o luminozitate bună și culorile se văd destul de intens, din păcate unghiurile de vizibilitate sunt foarte restrânse, iar în bătaia luminii puternice a soarelui începi să ai probleme să distingi ceva pe ecran.

La capitolul conectivitate am fost satisfăcut de puterea semnalului Wi-Fi la o distanță măricică față de router, iar transferul prin LAN, respectiv streaming-ul, funcționează decent.

Tastatura este plăcută de lucrat cu ea, dar chiar se simte lipsa iluminării, pe timp de noapte, butoanele fiind negre, sunt greu de distins. De asemenea, butonul de Power îl poți apăsa deseori din greșeală atunci când faci ceva în Office, de exemplu, și nu e tocmai OK. Nu sunt OK nici tastele de direcție care sunt exagerat de mici și subțiri, dar măcar experiența de tastat este una plăcută, iar distanța dintre taste a ajutat foarte mult în acest caz.

TouchPad-ul își face treaba, iar dacă încerci să conectezi alte device-uri via Bluetooth, detectarea și conectarea se face destul de rapid. Experiența audio via cele două boxe stereo este la un nivel decent, la fel și cea în cazul utilizării unor căști.

Poți rula fără probleme conținut HD via YouTube și Netflix, dar și joculețe mai puțin pretențioase la resurse, pe care le găsești prin magazinul Microsoft. De asemenea am testat și Diablo-ul și Warcraft-urile clasice de pe GOG.com și experiența de gaming a fost mai mult decât acceptabilă.

Bateria, pusă în mod Battery Save, la o utilizare normală a ținut aproximativ 4 ore jumătate, ceea ce este excelent, iar în cazul de utilizare strict de Office și Social Media sau browsing, bateria ține și mai mult. În schimb dacă îl folosești la streaming sau jocuri, timpul începe să scadă.

Am făcut și un test cu PCMARK10 să vedem ce scor scoate:

L-am pus, de asemenea și pe mâna fetiței mele care s-a jucat în Paint sau joculețe simple, a folosit conferința video cu colege și a exersat să scrie. De asemenea, a urmărit clipuri video pe YouTube și a ascultat muzică și faptul că notebook-ul este ușor și bateria a ținut acceptabil de mult, sunt avantaje care contează. Per total cred că Acer Aspire 5 poate fi folosit, fără probleme și de cei mici sau elevi.

Concluzie

Acer Aspire 5, conform testelor, aspectului și al performanțelor tehnice, este bun atât pentru office și entertaiment pentru cei mari și elevi, cât și pentru cei mici, asta mulțumită capacității bateriei, faptului că are dimensiuni și greutate reduse, dar și un aspect drăguț mulțumită varietăților de culori (modelul este disponibil în mai multe culori).

Avantaj mai reprezintă și numărul mare de modele, de diferite specificații și calități ale materialelor folosite, dintre care poți alege și bineînțeles, prețul accesibil. Nu lipsesc însă și câteva inconveniențe, cum ar fi calitatea display-ului și lipsa iluminării tastaturii, dar nu afectează prea mult experiența de utilizare, în cazul utilizării pe timp de noapte putând să folosești o lampă LED alimentată pe USB.

Da. Acer Aspire 5 poate fi numit un notebook pentru întreaga familie, acesta fiind capabil să satisfacă cererea tututor membrilor familiei. Mobil, simpatic și practic, modelul de față poate fi foarte bine un gadget de nelipsit în familie, de la care să nu ai pretenții foarte mari, dar pe care te poți baza atunci când vrei să lucrezi, să-ți faci temele, sau să browsezi pe net sau social media.

Articol preluat de pe movienews.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares