Press "Enter" to skip to content

NVIDIA este la un pas să depășească Apple, călare pe valul AI

După ce a depășit-o pe Saudi Aramco, NVIDIA este acum a treia companie din lume ca valoare de piață, scrie Reuters. Acțiunile NVIDIA și-au continuat creșterea în ultimele săptămâni, iar acum capitalizarea de piață a companiei este ”aproape” s-o depășească pe cea a Apple, ale cărei acțiuni se află pe un trend descendent de la sfârșitul lunii februarie.

Ce a determinat creșterea NVIDIA

La fel de important este că cele mai mari trei companii din lume după capitalizarea bursieră sunt acum din domeniul tehnologiei. Gigantul de software și cloud computing, Microsoft, conduce cursa cu o capitalizare de piață de 3,018 trilioane de dolari, urmat de gigantul de electronice de larg consum Apple, cu o valoare de 2,636 trilioane de dolari. NVIDIA este pe locul 3, cu o capitalizare de 2,188 trilioane de dolari, potrivit CompaniesMarketCap. Șapte companii din Top 10, după capitalizarea pieței, sunt companii de tehnologie.

NVIDIA-in-top-companii-dupa-valoarea-de-piata
grafic CompaniesMarketCap

O creștere uluitoare a acțiunilor companiei a fost adusă de inteligența artificială și a dus evaluarea acesteia de la 1 trilion de dolari, la peste 2 trilioane de dolari în doar nouă luni, depășind Amazon, Alphabet și Saudi Aramco. Microsoft și NVIDIA au beneficiat enorm de pe urma creșterii inteligenței artificiale și a popularității ChatGPT, de la OpenAI. Serviciul de cloud Azure al Microsoft găzduiește proiectele OpenAI (inclusiv ChatGPT), în timp ce acestea sunt rulate pe hardware-ul NVIDIA. Sute de alte companii de inteligență artificială utilizează procesoarele grafice Ampere și Hopper ale companiei, motiv pentru care aceasta domină aproximativ 80% din piața de procesoare AI.

O altă companie care a beneficiat de creșterea AI-ului este Meta Platforms, care a înregistrat câștiguri de 46,6% în acest an, scrie Reuters.

De cealaltă parte, Apple a întâmpinat provocări din cauza scăderii vânzărilor de iPhone-uri, pierzându-și poziția de cea mai valoroasă companie din lume în fața Microsoft. Agenția de știri mai arată că NVIDIA a depășind Tesla și a devenit compania cu cele mai tranzacționate acțiuni pe Wall Street. Totuși, Potrivit Bloomberg, vineri, 8 martie, acțiunile NVIDIA au înregistrat o scădere semnificativă de 5,6%, cea mai mare din ultimele nouă luni.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares