Press "Enter" to skip to content

Fabrica Tesla din Germania, sabotată de ”cei mai proști ecoteroriști”

Fabrica Tesla din Germania a fost oprită marți dimineața, 5 martie, după ce un incendiu suspect a izbucnit la un stâlp de înaltă tensiune din apropiere, afectând alimentarea cu electricitate a uzinei și a regiunii. Incendiul nu a afectat clădirea, dar a cauzat întreruperea alimentării cu energie electrică atât la fabrică, cât și pentru cei aproximativ 60.000 de locuitori din zonă.

Cine e responsabil și ce urmează pentru fabrica Tesla

O purtătoare de cuvânt a producătorului auto american a confirmat pentru mass-media germană că producția a fost oprită și toți angajații au fost evacuați. Aproximativ 12.500 de persoane lucrează la fabrică, potrivit Tesla, dar nu toți erau prezenți în momentul întreruperii alimentării cu energie.

Până în după-amiaza aceleași zile, energia electrică a fost restabilită în cea mai mare parte a regiunii, a declarat furnizorul local de electricitate Edis. Doar Tesla și un depozit din apropiere au rămas fără curent. Ziarul german Handelsblatt, citând o scrisoare internă de la liderii fabricii către angajații Tesla, a spus că uzina va rămâne offline până la sfârșitul săptămânii, dar pana de curent va dura până pe 17 martie, potrivit Reuters. Adică fabrica va fi lipsită de curent timp de 13 zile.

Fabrica Tesla de lângă Berlin Germania captură YouTube
Fabrica Tesla de lângă Berlin Germania. captură YouTube

La câteva ore după descoperirea incendiului, un grup care se autointitulează Vulkangruppe a publicat o scrisoare deschisă pe un site utilizat frecvent de activiștii de stânga, revendicând responsabilitatea pentru atac.

Autoritățile au spus că investigatorii de la Biroul de Investigații Criminale al statului BrandenBurg au început o anchetă. „Dacă primele constatări sunt confirmate, acesta este un atac perfid asupra infrastructurii noastre electrice”, a spus Michael Stübgen, ministrul de interne al Brandenburgului și înalt oficial de securitate. „Acest lucru va avea consecințe.”

Elon Musk, directorul executiv al Tesla, a scris pe X, platforma de socializare pe care o deține, că atacatorii sunt „fie cei mai proști eco-teroriști de pe Pământ”, fie „marionetele celor care nu au obiective bune de mediu.”

Directorul fabricii, Andre Thierig, a estimat pierderea economică pentru Tesla cauzată de oprirea producției și accelerarea ulterioară la „sute de milioane” de euro, deoarece blochează producția a aproximativ 1.000 de vehicule zilnic.

De săptămâna trecută, mai multe zeci de protestatari stau în cabane și platforme construite în copacii unei zone împădurite de lângă fabrica Tesla. Tinerii vor să oprească compania americană să transforme pădurea în zonă de acces feroviar, depozite și facilități educaționale. Totuși, grupul implicat în protestul pentru pădure s-a distanțat de atacul care a lăsat fabrica fără curent.

Luna trecută, 65% dintre alegătorii din Grünheide, comunitatea care înconjoară fabrica, au votat împotriva planurilor de extindere ale Tesla. Votul a fost neobligatoriu, dar oficialii locali au spus că vor respecta decizia și vor încerca să găsească o soluție de compromis.

Cei care susțin protejarea mediului au spus că se tem că autoritățile locale și statale, care au lucrat pentru a atrage Tesla în această zonă, în 2022, și au sărbătorit beneficiile economice pe care le-a adus regiunii, vor trece peste dorințele cetățenilor.

Fabrica de asamblare Tesla din Grünheide este singura a companiei în Europa. Are capacitatea de a construi aproximativ 500.000 de mașini pe an, dar compania ar dori să dubleze cifra și să atingă un milion de mașini pe an.

 

 

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares