Press "Enter" to skip to content

Apple taie actualizările aplicațiilor terțe pe iPhone-urile care ies din spațiul UE

Apple a anunțat ieri, 7 martie, o nouă măsură aplicată doar utilizatorilor din Uniunea Europeană, și anume că taie actualizările aplicațiilor terțe după 30 de zile, dacă călătoresc sau se mută în altă zonă a lumii. O procedură de divizare, ca nu cumva aceștia să beneficieze de avantajele oferite europenilor.

Pe măsură ce Actul Piețelor Digitale (DMA) al Uniunii Europene intră în vigoare, utilizatorii de iPhone din UE au acum posibilitatea de a instala piețe alternative de aplicații, o noutate care oferă o opțiune în plus față de App Store-ul tradițional. Aceste piețe alternative permit instalarea altor aplicații pe iPhone direct de pe site-urile lor web, promițând o procedură de verificare pentru a asigura standardele de integritate ale platformei, deși revizuirea aplicațiilor rămâne la discreția fiecărei piețe în parte.

Cu toate acestea, utilizarea piețelor alternative vine cu anumite limitări. Anumite funcții, precum achizițiile în aplicație gestionate de sistemul privat și securizat al App Store, nu vor funcționa conform așteptărilor. De asemenea, caracteristici precum Screen Time, controlul parental și Spotlight vor continua să funcționeze, menținând standardele Apple în materie de securitate, confidențialitate și siguranță.

Ce spune Apple despre piețele alternative și aplicațiile terțe

  • Piețele alternative nu sunt create sau gestionate de Apple, ceea ce limitează asistența pe care Apple o poate oferi utilizatorilor în cazul problemelor cu aplicațiile descărcate din afara App Store. Politicile piețelor alternative privind verificarea conținutului, suportul și rambursările pot diferi de cele ale App Store. Din acest motiv, utilizatorii ar putea întâmpina dificultăți legate de funcționarea pieței sau a aplicațiilor descărcate, probleme de confidențialitate și securitate sau întrebări legate de achiziții și plăți.
  • Instalarea piețelor alternative este permisă în UE pentru utilizatorii cu iOS 17.4, cu condiția ca regiunea Apple ID să fie setată pe una din țările UE și să se afle fizic în UE. Eligibilitatea dispozitivului pentru piețele alternative este determinată folosind procesarea pe dispozitiv, fără ca locația dispozitivului să fie colectată de Apple pentru a păstra confidențialitatea utilizatorilor.
  • Utilizatorii ar trebui să fie conștienți de posibilitatea ca aplicațiile descărcate dintr-o piață alternativă să înceteze să funcționeze dacă piața își încheie operațiunile sau dacă piața este ștearsă de pe iPhone. În plus, reinstalarea unei aplicații dintr-o altă piață alternativă ar putea implica pierderea datelor asociate aplicației și posibila necesitate de a plăti din nou pentru aplicație sau pentru achizițiile efectuate în cadrul acesteia.
  • Pentru cei care preferă siguranța și standardele impuse de Apple, App Store rămâne opțiunea recomandată, oferind suport pentru descărcările de aplicații, achizițiile în aplicație și partajarea achizițiilor prin Family Sharing. În plus, setările de control parental pe dispozitiv pot preveni instalarea piețelor alternative de aplicații, menținând astfel un nivel înalt de protecție pentru iPhone și pentru utilizatorii săi.

Să exemplificăm măsura Apple, ce se întâmplă în viața reală

Practic, dacă cineva din SUA cumpără un iPhone, aflat în vizită în Europa, și instalează aplicații terțe din piețe alternative, nu va mai putea primi actualizări pentru acestea o dată ce se întoarce acasă sau călătorește în altă regiune. La fel, un european care pleacă în SUA sau în altă parte din lume va pierde, după 30 de zile, posibilitatea de a primi actualizări pentru aplicațiile terțe descărcate din piețe alternative. Va putea folosi în continuare acele aplicații, dar neactualizate pot fi periculoase, într-o anumită măsură, pentru securitate.

Țările și regiunile unde funcționează actualizările aplicațiilor terțe

Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Insulele Åland, Franța, Guyana Franceză, Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Sfântul Martin, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia (inclusiv Azore și Madeira), România, Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv Insulele Canare), Suedia.

Măsura este o nouă etapă în lupta dintre compania din Cupertino și Uniunea Europeană, pentru a păstra controlul asupra ecosistemului Apple. Confruntarea aceasta pe interpretarea legislației devine plictisitoare, dar fiind sume considerabile la mijloc cred că ”lupta” e departe de a fi încheiată.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares