Press "Enter" to skip to content

Cântec de lebădă pentru Fondul Proprietatea: creștere de peste 40% în ultimele două luni

Fondul Proprietatea (FP) nu se mai oprește din creștere în ultimul timp, asta după o perioadă de mai mult de un an de zile a bătut pasul pe loc în așteptarea ofertei de vânzare a acțiunilor Hidroelectrica din portofoliu. Iar asta în condițiile în care, în tot acest timp, discountul față de VUAN a fost mai mare decât de obicei, fără vreun motiv întemeiat.

Legenda spune că lebedele cântă foarte frumos chiar înainte de a muri. În fabula „Lebăda și gâsca” scrisă de Esop, un bogătaș a cumpărat o gâscă și o lebădă pentru a mânca-o pe prima și de a-i asculta cântecul celei de-a doua. Când bucătarul, întuneric fiind, a încurcat cele două păsări și a luat lebăda pentru a o găti, aceasta, simțind aproprierea morții a început să cânte și, astfel, s-a salvat.

Cum Fondul Proprietatea și-a vândut perla coroanei în vară, celelalte participații mai mici au devenit oarecum irelevante, iar Fondul nu mai are amploare, prin urmare mulți investitori așteptându-se ca acesta să se dizolve într-un timp mai mult sau mai puțin îndepărtat. Iar decizia Fondului de a începe o ofertă publică de răscumpărare a venit să întărească această idee.

Anunțul de ofertă publică apărut în 26 octombrie a dus la aprecierea cu aproximativ 20% a prețului ce se stabilise oarecum în zona lui 0,4 lei per acțiune după acordarea dividendelor în urma vânzării Hidroelectrica. Tot în aceeași zi, Fondul Proprietatea publicase și Valoarea Unitară a Activului Net – 0,6447 lei per acțiune, ceea ce însemna că acțiunea se tranzacționa la un discount de aproximativ 40%, mult sub media istorică; așadar, în mod clar acțiunea era subevaluată, unul dintre motive fiind reînnoirea mandatului de administrator pentru Franklin Templeton doar pentru o perioadă de un an de zile, începând cu 1 aprilie 2024.

Discountul cu care Fondul Proprietatea se tranzacționează la 0,54 lei per acțiune este de doar 15%

Anunțul de vineri de creștere a numărului de acțiuni ce intenționează a fi răscumpărate de Fondul Proprietatea până la 1,67 miliarde de acțiune, ceea ce reprezintă 29,5% din numărul total de acțiuni emise și vărsate, a mai săltat cotația cu 5,93% la finalul zilei de vineri. Discountul față de activul net este acum la 15%, iar potențialul de creștere al acțiunii este cam terminat: acțiunile rămase în portofoliu (având în minte experiența cu Hidroelectrica) pot fi vândute la un preț mai mic decât cel cuprins în scripte.

Așadar, ca să folosesc alt proverb celebru, chiar dacă lebăda este mai mare și mai grasă decât o gâscă, nu aș da gâsca din mână pe lebăda de pe lac…

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares