Press "Enter" to skip to content

BRD Groupe Societe Generale a avut un profit cu 20,8% mai mare în primele nouă luni ale anului

Grupul BRD a prezentat vineri 3 noiembrie rezultatele financiare ale primelor trei trimestre ale anului, perioadă în care a înregistrat creșteri atât ale venitului net bancar cât și a profitului net pe fondul creșterii ratei dobânzilor dar și a volumelor creditelor.

Dar poate ce e mai demn de menționat este decizia ședinței Consiliului de Administrație reunit în 2 noiembrie de a convoca Adunarea Generală a Acționarilor pentru data de 14 decembrie 2023 ce are pe ordinea de zi acordarea de dividende speciale din rezultatul aferent anului 2022 în valoare de 0,9226 lei brut per acțiune. Reamintesc că BRD nu a acordat dividende anul acesta la recomandarea prudențială a BNR pentru instituțiile de credit de a amâna remunerarea acționarilor pe fondul creșterii puternice a dobânzilor.

Și veniturile BRD au fost mai mari cu 11,4% față de anul trecut

Veniturile Grupului BRD din primele nouă luni au crescut cu 11,4% față de aceeași perioadă a anului trecut pe fondul unei dinamici ridicate a venitului net din dobânzi de 16,5% în timp ce cheltuielile operaționale au crescut cu 9%, fiind limitate “printr-o bună disciplină” conform comunicatului băncii. În schimb, veniturile nete din comisioane au scăzut cu 2,1% pe seama scăderii veniturilor aferente activității cu cardurile și a volumului tranzacțiilor cu numerar.

Profitul net a ajuns astfel la 1,227 miliarde de lei, în creștere anuală cu 20,8%; profitul obținut este similar cu cel înregistrat în întreg anul 2022. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost de 20,9%. Raportul cost/venit al Grupului BRD a înregistrat o îmbunătățire de 1,1 puncte procentuale, până la 49,1% la finele lunii septembrie 2023, pe fondul efectului favorabil al veniturilor.

Depozitele clienților au crescut cu 9,8% față de primele nouă luni de anul trecut și au ajuns la 60,6 miliarde de lei în contextul creșterii dobânzilor cu care au fost remunerate; creșterea s-a datorat în mare măsură clienților persoane fizice ce au plasat sume în depozite la termen cu 81% mai mari în dinamică anuală.

Cotația BRD este într-un trend ascendent în ultima jumătate de an, mai pronunțat în ultimele zile pe fondul zvonurilor privind acordarea unui dividend și care s-au dovedit iată, adevărate. Mediile mobile sunt aliniate cum trebuie pentru continuarea trendului și chiar dacă prețul este în zona de supracumpărare momentan, cred că mai are loc de creștere având în vedere dividendul și rezultatele bune prezentate.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares