Press "Enter" to skip to content

Intel a închis vineri la plus 9% – pot rezultatele bune să salveze piața?

Cotația Intel (INTC) a crescut puternic vineri în urma prezentării unor rezultate financiare peste așteptări pentru trimestrul al treilea, dar mai ales pe seama prognozelor bune pentru finalul de an pentru PC-uri bazate pe inteligența artificială și pentru industria de cloud. Precum Microsoft sau Amazon, care văd o continuare a creșterii veniturilor și în trimestrul al patrulea, și Intel este optimist, odată cu lansarea primului său procesor optim optimizat pentru AI, Intel Core Ultra.

Veniturile companiei au fost de 14,2 miliarde de dolari, în scădere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar peste așteptările pieței de 13,6 miliarde de dolari. În ceea ce privește profiturile, acestea au avut o scădere și mai mare, de 31%, înregistrând cel de-al optulea trimestru consecutiv de scădere a profiturilor: 310 milioane de dolari profit net, 41 de cenți per acțiune, de asemenea peste estimările pieței de 22 de cenți, conform FactSet.

Intel CES 2022

Intel a fost lovit puternic de încetinirea pieței de PC-uri după boom-ul din pandemie, când mai toți producătorii s-au grăbit să producă în exces pentru a satisface cererea puternică de PC-uri și laptop-uri. Stocurile s-au redus treptat în ultimele luni, iar rezultatele Intel mai bune decât așteptările dau speranțe că acestea s-au normalizat. Livrările totale de PC-uri au scăzut cu 7,6% în primele nouă luni ale anului, potrivit datelor IDC, care se așteaptă chiar la o creștere pentru anul 2024.

Intel estimează un trimestru pozitiv pentru finalul de an

Pentru trimestrul curent, compania previzionează venituri de 15,1 miliarde de dolari și un câștig de 44 de cenți per acțiune, estimând că piața globală de PC-uri va continua să își revină spre 270 de milioane de unități vândute la finalul anului, urmând ca pe termen lung să atingă cota de 300 de milioane de unități odată cu sosirea primelor PC-uri optimizate pentru inteligența artificială.

Primul său astfel de procesor Intel Core Ultra va fi lansat pe 14 decembrie conform declarațiilor CEO-ului Patrick Gelsinger, care se așteaptă ca această tehnologie să fie un „punct de inflexiune” pentru PC-uri. Intel nu performează bine pe acest segment, vânzările către centrele de date și cele legate de inteligența artificială scăzând cu 10% în trimestrul al treilea la 3,8 miliarde de dolari.

Compania ar putea fi afectată de reizbucnirea tensiunilor între Israel și palestinienii din Fâșia Gaza, una dintre cele mai avansate fabrici ale sale fiind în această țară; în conferința cu analiștii, CEO-ul companiei a ținut să liniștească temerile și a afirmat că operațiunile se derulează normal, inclusiv extinderea prevăzută.

Cotația Intel (INTC) a închis vineri în creștere cu 9,29% în urma acestor rezultate și previziuni, revenind ca la carte din media de 200 de zile și din linia de trend pozitiv a anului. La închiderea de 35,54 dolari per acțiune, cotația este acum la nivelul mediei de 50 de zile, dar este necesar ca întreg sentimentul pieței să își revină pentru continuarea aprecierii pe termen mediu.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares