Press "Enter" to skip to content

Mai crește prețul petrolului după aprecierea de 30% din ultimele două luni?

Prețul petrolului a cunoscut o apreciere destul de serioasă în ultimele două luni de zile, perioadă marcată de o cerere uriașă – contraofensiva Ucrainei în războiul cu Rusia, campania de recoltare în agricultură, creșterea uriașă a traficului aerian datorită vacanțelor, și de o ofertă redusă – Arabia Saudită și Rusia au extins reducerile de producție și în trimestrul al patrulea.

Un preț al petrolului (WTI) în creștere aduce fiori băncilor centrale în lupta cu inflația ce coborâse la niveluri mai acceptabile după vârfurile din vara lui 2022, dar este într-o ușoară creștere în ultimele două luni; așadar, întrebarea care se ridică zilele acestea este unde se va opri din apreciere această materie primă încă destul de necesară.

Arabia Saudită și-a redus producția în ultimele șase luni cu peste 2 milioane de barili pe zi căutând să susțină prețul în primăvară odată cu cererea tot mai scăzută din partea Chinei. Nevoile crescute de combustibil, mai ales de motorină, necesare în lunile de vară în campaniile agricole dar și în războiul din Ucraina în condițiile în care rafinăriile specializate sunt cu producția la maxim, au ridicat iarăși prețul motorinei mult peste prețul benzinei.

Este posibil să avem o majorare a producției petrolului din partea țărilor mai mici

Dar la prețul actual am putea avea o majorare a ofertei din partea țărilor cu producție mai mică și, în această cheie trebuie să privim relațiile dintre SUA și Iran, relații care par să se dezghețe în urma schimbului de prizonieri de zilele trecute și a acceptului americanilor de a permite eliberarea a 6 miliarde de dolari obținuți de Iran din vânzarea de petrol de la băncile care au înghețat aceste fonduri.

Iranul este țara cu cea de-a treia rezervă mondială de țiței după Venezuela și Arabia Saudită și totodată, în relații nu prea prietenoase cu aceasta din urmă, așadar acest acord este posibil să aducă în viitor și livrări mai mari ale petrolului din Iran pe scena globală, cu efect de scădere a prețului.

Ședința de azi a FED, dar mai ales comentariile referitoare la menținerea unui nivel ridicat al dobânzii pe termen lung este de natură să ducă la aprecierea dolarului, ce va duce la rândui la o scădere a prețului petrolului.

Din punct de vedere tehnic, cotația petrolului a ieșit din canalul în care a evoluat în ultimele zece luni și a început să formeze un trend pozitiv linia de trend descendentă multianuală și media de 200 de zile. Zilele acestea este posibil să avem o ușoară corecție spre nivelul de 85 de dolari, dar cred că trendul ascendent mai are putere să ducă cotația peste 100 de dolari. Stocurile sunt scăzute relativ la media istorică, vine și iarna și se acumulează cantități importante, economia chineză dă semne de viață, așadar faceți plinul acum.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares