Press "Enter" to skip to content

Societe Generale scade cu peste 10% în urma prezentării planului strategic pentru următorii trei ani

Societe Generale, banca mamă a BRD, a prezentat astăzi planul strategic pentru următorii trei ani odată cu preluarea mandatului de către noul CEO Slawomir Krupa; acesta vine după șefia de 15 ani a lui Francois Oudea și a declarat că are ambiția de a face din grupul SocGen o bancă „robustă și durabilă” având în vedere că banca a rămas în ultimii ani în urma marelui său rival BNP Paribas dar și a competitorilor europeni.

Cea de-a treia bancă franceză după capitalizarea bursieră – aproximativ 20 de miliarde de euro, Societe Generale (GLE) vizează obținerea unei rentabilități a ratei capitalului propriu tangibil (ROTE) între 9% și 10% la finalul lui 2026 prin îmbunătățirea profitabilității și a reducerii cheltuielilor. La finele lui Q2, acest indicator avea o valoare de 5,6%.

Societe Generale vizează o creștere medie anuală a veniturilor între 0 și 2%

De asemenea, Societe Generale vizează un nivel al capitalurilor proprii CET1 de 13%, coeficient ce indică soliditatea financiară a unei bănci ținând cont de cerințele de solvabilitate sporite  conform noului cadru Basel IV, un raport cost/venituri sub 60% și o creștere medie anuală a veniturilor între 0 și 2%. Se prevede și o rată de distribuire între 40% și 50% din venitul net declarat acționarilor sub formă de dividende și răscumpărări în următorii trei ani.

În urma prezentării acestui plan, cotația Societe Generale scade cu aproximativ 10% la ora redactării acestui articol: toate obiectivele prezentate nu aduc îmbunătățiri solide față de situația actuală, comunicatul de presă fiind însă plin de cuvinte motivaționale, care nu sunt iată pe placul investitorilor, aceștia dorind să vadă mai multe fapte și mai puține vorbe după o perioadă de plină de probleme a băncii.

Dacă la începutul anilor 2000 era pe picior de egalitate cu BNP Paribas, Societe Generale a trecut printr-o perioadă tumultoasă în ultimii douăzeci de ani, marcată de investiții în bănci din țări nesigure, pierderi financiare uriașe la începutul crizei din 2008 – vezi cazul Kerviel sau exitul destul de costisitor de anul trecut din Rusia.

În România, după preluarea BRD în decembrie 1998, banca a cunoscut o creștere explozivă, devenind principalul competitor al liderului BCR ajungând la o cotă de piață de aproximativ 16% în 2008, însă, odată cu criza financiară și cu creșterea concurenței, banca a intrat pe o pantă descendentă, fiind mai concentrată pe minimizarea riscurilor decât pe expansiune. Chiar dacă în ultimii ani BRD a revenit la o profitabilitate ridicată, cotația este la jumătate față de maximul înregistrat în 2007.

La fel se întâmplă și cu cotația Societe Generale, care se tranzacționează mult sub media multianulă, deși nu are indicatori slabi, dar încrederea investitorilor este cea care contează cel mai mult, iar acesta este, din păcate, capitolul la care suferă banca. Scăderea de azi va continua cel mai probabil și zilele următoare iar dacă prețul nu se va stabiliza la linia de trend de la 22,50 euro per acțiune, unde avem și media de 200 de zile, sunt șanse mari să avem o corecție și mai mare. De urmărit totuși nivelul mai sus amintit.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares