Press "Enter" to skip to content

Urmează o săptămână decisivă pentru evoluția SP500 în sezonul de toamnă

SP500 este în joc de glezne săptămâna aceasta, pleiada de știri și evenimente prevăzute fiind de natură să determine evoluția indicelui până la finalul anului. Datele despre inflația din luna august vor fi printre cele mai importante iar aceasta, cel mai probabil, și-a reluat trendul crescător odată cu aprecierea cu peste 25% a cotației petrolului în ultimele două luni. Iar inflația este elementul cheie în luarea unei alte decizii de creștere a dobânzii de politică monetară a FED săptămâna viitoare pe 20 septembrie.

Săptămâna se deschide azi cu rezultatele financiare pentru trimestrul încheiat în August de către Oracle, companie ce a fost unul dintre cei mai surprinzători beneficiari ai freneziei inteligenței artificiale: având în vedere așteptările tot mai mari că divizia sa de Cloud va primi un impuls tot mai mare de sarcini de lucru generative de inteligență artificială, o estimare a companiei în creștere pentru trimestrul următor înseamnă că nebunia AI va continua, determinând aprecierea SP500 pe final de an.

Marți avem evenimentul Apple în care compania este așteptată să prezinte noul iPhone 15 precum și noile modele de Apple Watch. Iar cum Apple are cea mai mare pondere de 7,05% în indicele SP500, evoluția acesteia poate determina direcția globală a pieței.

Miercuri vom avea datele despre Consumer Price Index – inflația din SUA; estimările sunt pentru o creștere de 3,6% yoy, o creștere de la nivelul de 3,2% înregistrat în iulie. Indicatorul core al inflației, ce exclude prețurile mai volatile ale energiei și alimentelor, este așteptat să crească cu 4,4%. O apreciere peste acest nivel este de natură să determine o ultimă eventuală creștere a dobânzii de politică monetară la dolar la ședința de săptămâna viitoare, cu efecte negative asupra activelor mai riscante, așa cum sunt acțiunile.

Joi vom avea decizia de politică monetară a Băncii Centrale Europene iar estimările sunt la 33% pentru ca banca centrală să majoreze dobânda cheie cu un sfert de punct procentual, la 4%. Totodată, joi expiră contractul colectiv între sindicatul lucrătorilor din industria producătorilor de mașini, United Auto Workers ce reprezintă aproape 150.000 de muncitori și cele trei mari companii General Motors, Ford și Chrysler, iar o potențială grevă va avea un impact destul de puternic asupra economiei americane.

De asemenea, joi avem datele despre vânzările de retail pentru luna august din Statele Unite, iar estimările sunt pentru o creștere de 0,2% față de luna precedentă. Vânzările cu amănuntul sunt raportate lunar de către Biroul de Recensământ al SUA iar o scădere ne vor indica o posibilă contracție economică, ceea ce implică evident o recesiune a economiei, deci o eventuală scădere a cotației indicelui SP500.

Vineri, Universitatea din Michigan prezintă datele despre sentimentul consumatorilor (Consumer Sentiment) pentru luna septembrie; cum aproximativ 70% din PIB-ul american este determinat de cheltuielile consumatorilor, atitudinea acestora despre evoluțiile viitoare au un impact destul de mare asupra direcție în care se va îndrepta economia.

Așadar, o săptămână plină, o săptămână care va confirma sau nu o evoluție tradițional negativă pentru indicele SP500 în luna septembrie. Știrile bune vor duce indicele spre 4700 de puncte, știrile negative vor genera probabil o scădere spre nivelul de 4200 de puncte.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares