Press "Enter" to skip to content

Apple scade și azi cu 3% în pre-market după interzicerea telefoanelor străine în agențiile centrale guvernamentale din China

Apple (AAPL) performează de obicei foarte bine înaintea lansărilor noilor modele dar iată că lansarea iPhone 15 este perturbată de lovitura puternică primită din partea statului chinez odată cu interzicerea utilizării telefoanelor mobile străine de către angajații agențiilor guvernamentale centrale la sedii.

Se pare că, în ultimele săptămâni, personalul a primit directive în acest sens, acesta fiind cel mai recent pas al Beijingului în reducerea dependenței de tehnologia străină și de a spori securitatea cibernetică. Știrea nu este confirmată de niciuna dintre părțile implicate, Biroul de Informații al Consiliului de Stat al Chinei, Administrația Națională a Serviciului Civil sau de către Apple, dar este clar că proverbul „nu iese fum fără foc” funcționează bine și prin alte părți.

În ultimii șapte ani, acțiunea Apple a crescut în medie cu 8% de la data prezentării rezultatelor financiare ale trimestrului al doilea – ultima săptămână a lui iulie, până la prezentarea noului model de iPhone – cea de-a doua săptămână din Septembrie. Și cum restricția ar putea fi extinsă și asupra angajaților companiilor deținute de stat conform Bloomberg, este virtual imposibil să mai avem vreo creștere până la lansarea din 15 septembrie.

Piața din China reprezintă aproape o cincime din veniturile totale ale Apple

Numărul angajaților afectați de restricții nu este atât de mare și vizează doar utilizarea la birou, dar este clar că măsura va avea un impact important asupra vânzărilor Apple în condițiile în care ne putem aștepta la alte restricții în continuare: măsura este similară cu cea a Statelor Unite de a interzice utilizarea Huawei iar gloanțe în acest război comercial mai au ambele părți beligerante.

Apple se bazează pe China atât ca piață importantă pentru vânzări cât mai ales ca loc de producție: cum majoritatea produselor sunt asamblate în China, Apple este o sursă de milioane de locuri de muncă prin intermediul furnizorilor locali. Din punct de vedere al vânzărilor, piața chineză reprezintă o medie de 18% din total venituri în ultimii cinci ani pentru Apple.

Apple a dominat piața chineză în ultimii cinci ani după sancțiunile impuse de Statele Unite de limitare a aprovizionării cu cipuri a Huawei dar și datorită renunțării acestuia de a produce telefoane ce includ tehnologia 5G. Numai că, a naibii potrivire, Huawei tocmai ce a lansat Mate 60 Pro cu capabilități 5G în China la un preț de 960 de dolari la presale ce s-a epuizat în câteva ore. Este greu de estimat câți utilizatori vor trece la noul Huawei cunoscând fidelitatea utilizatorilor ecosistemului Apple dar va fi cu siguranță o încetinire a vânzărilor noului iPhone 15.

Din punct de vedere tehnic, cotația este într-un triunghi ascendent care este o formațiune de continuare de trend și, atât timp cât nu pică sub 172-173 de dolari – a se citi nu mai avem știri negative în perioada imediat următoare, cred că acum este un foarte bun moment de intrat pentru un termen mediu, cu un target de 197 de dolari, maximul anterior, sau de ce nu, chiar și peste borna de 200 de dolari, dacă iPhone 15 va fi un succes de vânzări.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares