Press "Enter" to skip to content

Titluri de stat în euro cu 5,8% randament anual – o ofertă de neratat

Pentru că s-a tot vorbit despre titluri de stat în contextul instabilității bancare din ultimele două săptămâni, legată de falimentele bancare din SUA și preluarea Credit Suisse din Europa, astăzi vreau să vă prezint o ofertă de nerefuzat. Știu că lumea s-a obișnuit cu volatilități mari și cu profituri uriașe, atât de la acțiuni – vezi  cazul Tesla (TSLA) ce are o creștere de aproximativ 100% de la începutul anului cât și la criptomonede – Bitcoin (BTCUSD) ce a crescut cu 50% în aceeași perioadă. Dar evident că mulți au uitat deja de scăderile masive de anul trecut ale acelorași instrumente …

Guvernul României, prin intermediul Ministerului Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis în perioada 27 martie – 10 aprilie 2023 ce va fi ulterior listată la Bursa de Valori București. Sunt trei emisiuni denominate în lei – prima, cu o maturitate de 1 an și o dobândă anuală de 6,7%, a doua cu aceeași maturitate ce este destinată donatorilor de sânge cu o dobândă de 7,7% și cea de a treia – cu o maturitate de trei ani și o dobândă anuală de 7,35%.

Sunt și două emisiuni de titluri de stat în euro, una pe 3 ani unde dobânda anuală este de 3,7% și una pe 5 ani ce are o dobândă anuală de 5,8%. Aceasta din urmă este oferta de nerefuzat menționată. Vă explic imediat de ce.

După cum am povestit într-un articol anterior, Guvernul are nevoie de bani pentru diverse nevoi. Pentru populație, Guvernul României emite diverse titluri de stat, numite Fidelis – intermediate inițial de un consorțiu de bănci și intermediari bursieri ce sunt tranzacționate ulterior la BVB. Acestea pot fi vândute oricând iar prețul cu care se tranzacționează include dobânda acumulată de la data emiterii și până la momentul vânzării. Totodată, Guvernul emite titluri de stat numite Tezaur unde subscrierile pot fi făcute prin Trezorerie și Poșta Română și nu sunt tranzacționate pe nicio bursă, dacă ai nevoie de bani și vrei să recuperezi suma investită o poți face printr-o cerere la Trezorerie dar nu vei primi nicio dobândă.

Titlurile de stat sunt garantate de statul care le-a emis. În ultimii 100 de ani Argentina este singurul stat ce nu a plătit diverse emisiuni. Au fost câteva cazuri în care diverse state au returnat mai puțin decât sumele împrumutate – vezi cazul Greciei din anii 2012-2015, dar ceea ce vreau să subliniez este că acestea sunt cazuri disparate. În principiu, cea mai sigură investiție (cu excepția cazurilor neprevăzute războaie, cutremure etc) este în titluri de stat pentru că guvernele nu au probleme în general în a-și plăti datoriile – oricând le pot rostogoli printr-o altă emisiune.

Evoluția titlurilor de stat românești cu maturitatea de 10 ani. Sursa: BCE

Pentru titlurile de stat emise de statul român nu trebuie să plătești impozit pe dobândă sau impozit pe venit dacă le vinzi cumva în profit înainte de scadență. Așadar, randamentul anual de 5,8% în euro pentru titlurile emise cu maturitatea de 5 ani este cel final dacă le păstrezi până la scadență.

Să facem o comparație cu o investiție în acțiuni sau într-un imobil pentru aceeași perioadă. Dacă am fi investit acum cinci ani în indicele BET al Bursei de Valori București randamentul mediu anual ar fi fost de 10,08% în lei. Luând în considerare și deprecierea de 6,17% a leului față de euro, randamentul efectiv ar fi fost de 3,91%. Mai relevant este însă indicele BET-TR ce include și dividendele acordate, iar randamentul acestuia pentru ultimii cinci ani 2018-2022 a fost de 23,53%, iar cel efectiv după ce scădem deprecierea leului este de 19,62%.

Indicele S&P500 al bursei americane a avut un randament mediu în ultimii cinci ani de 10,64% (comparabil cu o medie de 9,75% pentru ultimii treizeci de ani încheiați la finalul lui februarie, luând în calcul și reinvestirea dividendelor). Indicele DAX al bursei din Germania, cea mai reprezentativă bursă din zona euro, a înregistrat un randament mediu anual de doar 4,58% în ultimii treizeci de ani încheiați în ianuarie 2023 și de 1,5% pentru ultimii 5 ani.

Pentru că este sport național – investiția în cumpărarea unei locuințe și închirierea acesteia, trebuie să comparăm și cu randamentul obținut în urma acestui tip de investiție popular. La un preț mediu pentru un apartament de două camere de 67.000 de euro pentru cei cinci ani și o chirie medie de 400 de euro lunar, randamentul mediu anual în urma acestei investiții este de 7,16%. Dacă scădem și costurile medii de 800 de euro pe care le au proprietarii cu diverse cheltuieli (de reparații, renovare, asigurare, impozit etc) și plecând de la asumpția că nu există risc de neîncasare iar apartamentul este închiriat tot timpul anului, ajungem la un randament mediu anual de 5,97%.

  Titiluri de stat în euro Indicele BET-TR Indicele S&P500 Indicele DAX-TR Randament chirie
Randament 5y 5,80% 19,62% 10,64% 4,58% 5,97%
Randament 30y     9,75% 1,50%  

Iată că titlurile de stat ce sunt emise acum au un randament comparabil cu cel al chiriei, dar incomparabil mult mai puține bătăi de cap cu chiriași, renovări, taxe, impozite, declarații etc. și chiar cu randamentul acțiunilor bursei germane. Este clar că investiția în acțiuni aduce randamente mai bune, dar și riscurile asociate sunt mai mari (numai dacă iau în calcul volatilitatea din ultimii trei ani când am avut de toate război, pandemie, cutremure și mai bine dormi mai liniștit și cu niște titluri în portofoliu). Ca să nu mai zic că poți obține și niște profituri bune din vânzarea înainte de scadență dacă inflația se va liniști și dobânzile cu care se va împrumuta guvernul vor scădea.

Așadar, nu ratați emisiunea de titluri de stat în euro cu dobânda anuală de 5,8%. Un portofoliu balansat și diversificat trebuie să cuprindă și bonduri, chiar dacă randamentele sunt mai mici, dar și riscurile sunt pe măsură. Dar despre diversele teorii ale portofoliilor, altă dată.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares