Press "Enter" to skip to content

Dividende bune anul are!

Să revenim la oile noastre (a se citi acțiunile românești) pentru că avem aprobat săptămâna trecută un memorandum al Guvernului prin care obligă societățile cu capital majoritar de stat să distribuie dividende în proporție de 90% din profiturile realizate anul trecut. Se cam întâmplă acest lucru începând din 2001 când a fost aprobat pragul de 50% din profitul societăților naționale, companiilor naționale și al societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat pentru acordarea de dividende – statul fiind un bun cheltuitor, știm doar. 

Acum, pentru acționarii minoritari, nici nu știi cum e mai bine: să te asiguri că societatea la care ai investit folosește o parte mai consistentă pentru investiții ce pot susține obținerea unor profituri viitoare sau să primești dividende bune la finalul anului. Pentru investitorii români abordarea pe termen lung e deseori futilă, contează de obicei câștigul imediat, deci dividende babane să fie an de an (asta și pentru că nu avem un istoric investițional prea bogat, Bursa de Valori București abia a fost reînființată în noiembrie 1995).

De obicei, dividendele acordate de aceste companii cu capital majoritar de stat cotate la BVB au fost generoase an de an. Iar cum toate sunt companii din domeniul energetic, profiturile din 2022 au explodat față de anul anterior, deci randamentele dividendelor pentru anul acesta ar trebui să fie foarte bune. Care ar putea fi situația, având în vedere memorandumul guvernului și profiturile realizate anul trecut de aceste companii, evident sub rezerva aprobării AGA, în tabelul următor:

Simbol Companie Profit net 2022 Dividend/ acțiune Preț 2 mar 2023 Randament net
SNG Romgaz 2,544 mld 5,94 41,95 11,84%
SNN Nuclearelectrica 2,729 mld 8,14 48,00  15,60%
TGN Transgaz 0,350 mld 26,75 317,00 7,76%
TEL Transelectrica 0,529 mld 6,49 27,40 21,79%
COTE Conpet 0,064 mld 6,72 75,80 8,15%
Hidroelectrica 4,006 mld 8,04 122,70* 6,20%

Randamentul este calculat după scăderea impozitului pe dividende de 8%

*prețul este calculat cf cu evaluarea de final de an 2022 din raportul Fondului Proprietatea, acționarul minoritar

Randamentele posibile pentru Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica iată, sunt foarte bune, la nivelul sau chiar peste valoarea inflației. Așadar, o investiție bună chiar și la aceste prețuri. Rămâne să vedem care va fi totuși evoluția viitoare a acțiunilor acestor companii în condițiile în care toate au nevoie ca de aer de investiții masive.

Am trecut și Hidroelectrica din perspectiva mult așteptată a listării la cota bursei în această primăvară. La nivelul estimat al evaluatorului FP, prețul este cam mare raportat la profitul obținut de Hidroelectrica, chiar dacă este cel mai mare profit obținut vreodată de companie. Având în vedere interesul ridicat, atât din partea investitorilor instituționali cât și al celor de retail, Fondul Proprietatea ar putea obține un profit excelent din vânzarea acțiunilor Hidroelectrica: la evaluarea de aproximativ 55 mld lei a companiei, presupunând că ar vinde întreaga participație de 19,94%, FP ar obține 1,77 lei per acțiune. Prețul unei acțiuni FP în prezent este de 2,10 lei.

Din acest punct de vedere, dar mai ales pentru că au hotărât să acorde un dividend special din suma încasată în urma vânzării în decurs de maxim două luni de la vânzare, o investiție acum în acțiunile FP par un pariu sigur, mai bun decât în companiile cu capital majoritar de stat menționate în tabel. Atenție: nu există nimic sigur 100% la bursă, dacă vă spune cineva o bazaconie de acest fel vă minte cu siguranță!

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares