Press "Enter" to skip to content

Amazon – acționată în justiție pentru inducerea în eroare a abonaților Prime

Amazon a intrat iată și ea în acest rând, al marilor companii din domeniul tehnologic ce sunt anchetate pentru presupusă concurență neloială. Odată cu dezvoltarea exponențială a acestor companii este mai mult decât evident că acestea încearcă prin metode mai mult sau mai puțin ortodoxe să își asigure cote de piață mai mari.

Comisia Federală pentru Comerț (Federal Trade Commission) a acționat în judecată Amazon (AMZN) după o anchetă ce a durat mai bine de doi ani, motivând că acesta încalcă mai multe legi privind protecția consumatorilor și că instanța ar trebui să emită un ordin de blocare a practicilor sale. Comisia susține că Amazon păcălește clienții să se alăture ca membrii ai abonamentului Prime, ce costă 139 de dolari anual sau 14,99 dolari lunar și face diverse șicane celor care încearcă să îl anuleze ulterior.

Comisia susține că Amazon a proiectat în mod intenționat procesul de subscriere și de anulare la abonamentul Prime pentru a păcăli clienții să subscrie opțiunea de reînnoire automată; totodată, procesul de anulare este greoi, necesitând accesarea site-ului principal amazon.com de șase ori și sunt utilizate elemente de design manipulativ pentru îngreunarea deciziei de anulare.

Veniturile Amazon din abonamentele Prime au fost de 25 de miliarde de dolari în 2022

Bineînțeles, compania susține că procedurile sunt clare și simple iar designul ține cont de dorințele clienților și se ține cont de feedback-ul din partea acestora. Dar cum, vorba proverbului românesc, nu iese fum fără foc, Amazon a simplificat o parte din acest proces în aprilie 2023 la presiunea comisiei, probabil în încercarea de evitare a acestui proces. Veniturile din abonamentele Prime au fost de 25 de miliarde de dolari pe parcursul anului 2022, reprezentând doar 4,86% din veniturile totale de 514 miliarde de dolari.

Și cum mai toate procesele de acest fel s-au încheiat cu înțelegeri sau cu amenzi iar presupusele ilegalități au continuat într-o altă formă, căci scopul principal nu este de fapt protecția consumatorului ci mai degrabă atragerea de bani la bugetul statului, indiferent de stat, cel mai probabil și Amazon va plăti o amendă de câteva miliarde de dolari.

De altfel, cotația acțiunilor nu a reacționat de niciun fel, menținându-se puțin sub maximul acestui an. Evoluția lin crescătoare din ianuarie încoace nu este caracteristică pentru o companie de tip growth dar cred că Amazon nu mai poate fi încadrată în această tipologie. Dacă piața va corecta cumva și ea va urma trendul; așa cum comentam în articolul de la începutul lui mai, acumularea de acțiuni a adus profituri bunicele iar ținta de profit unde se poate marca profitul este spre zona de la 145 de dolari, probabil spre finalul lui iulie.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares