Press "Enter" to skip to content

Criza economică tot vine de 6-7 ani încoace

Vine criza. Oriunde citești, toți analiștii financiari, FMI, Banca Mondială, toți experții vechi și noi anunță o criză, mai ușoară sau mai grea, dar cu siguranță va veni. Se tot întâmplă asta de vreo câțiva ani încoace, să tot fie vreo 6-7 ani. Asta pentru că vechile teorii ale ciclurilor economice au funcționat foarte bine până acum și evoluțiile macroeconomice au avut un grad destul de bun de previzibilitate.

Numai că evenimentele ultimilor acești ani – tiparnițe de bani peste tot în lume, pandemie, războiul din Ucraina, inflație și dobânzi ridicate, evoluțiile exponențiale ale noilor tehnologii au produs o perturbare a activității economice și nimic nu mai este conform teoriei economice. Idem, evoluțiile cotațiilor bursiere nu mai au nicio noimă și am mai vorbit despre asta în articolele precedente.

Astăzi avem prezentarea a doi indicatori economici importanți – PIB-ul SUA pentru primul trimestru a crescut cu 1,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, încetinire este evidentă de la creșterea de 2,6% a trimestrului patru 2022 și față de cea a estimărilor de 1,9%. PCE – Personal Consumption Expenditures – practic consumul personal al celor care locuiesc în State, a crescut cu 4,2%, creștere de asemenea peste estimări. Consum în creștere, creștere economică lentă (doar șomajul încă scăzut lipsește) – iată ingredientele stagflației este o stare de latență a economiei care poate fi depășită cu greu și tocmai de aceea este evitată din răsputeri de guverne.

Dintre asumpțiile avute în vedere de analiști referitoare la criză, scăderile de profit așteptate ale companiilor sunt unele din semnele avute în vedere. La începutul lunii, înainte de primele raportări aferente trimestrului I al anului, estimările erau pentru o scădere cu 5,2% a mediei profiturilor companiilor incluse în indicele SP500 raportat la primul trimestru al anului trecut; numai că de atunci multe dintre companii au raportat profituri în creștere – marile bănci, marile companii din tehnologie – ceea ce ne arată că economia este dinamică și ne putem aștepta cu siguranță la o evoluție sinuoasă și nu la o criză în adevăratul sens al cuvântului.

Si acum să trecem la datele prezentate de companii

Veniturile Meta (META) au crescut cu 3% față de primul trimestru al anului 2022 la 28,65 miliarde de dolari în timp ce profitul net per acțiune a scăzut de la 2,72 dolari la 2,20 dolari pentru aceeași perioadă, dar peste estimările de 2,03 dolari per acțiune. Compania intenționează să mai concedieze din personal și să reducă din cheltuieli și investiții pe parcursul acestui an și să își mute atenția pe obținerea de profit, așa că astăzi avem o creștere importantă de peste 14% a cursului acțiunilor.

Acțiunile Microsoft (MSFT) au crescut ieri pe parcursul zilei și cu peste 10% față de închiderea anterioară, în mare măsură datorită veniturilor în creștere și perspectivelor bune pentru trimestrele următoare a diviziei de cloud Azure, divizie cu peste 2500 de clienți, cât și de pe urma impulsului important în urma integrării chatGPT-ului în cât mai multe software-uri ale companiei. Veniturile companiei au crescut cu 11% față de trimestrul I al anului 2022 la 50,1 miliarde de dolari în timp ce profitul net a scăzut cu 14% la 17,6 miliarde de dolari.

Și tocmai pentru că nu se mai respectă nicio regulă, ca investitor este foarte important să respecți strategia câștigătoare, chiar dacă este criză sau nu, și anume: investiții programate (lunare, trimestriale), cât mai diversificate (în companii cu rate potențiale de creștere ale business-urilor peste medie sau mai simplu în indici) și a la long – minim 20 de ani pentru a beneficia de efectele dobânzii compuse.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares