Press "Enter" to skip to content

Credit Suisse are probleme mari. Dar nu va da faliment

Credit Suisse (CSGN) este una dintre cele 30 de bănci din întreaga lume considerate prea mari pentru a eșua. Adică “too big to fail”. Aceasta este expresia care trebuie conștientizată de cei care încearcă să tot speculeze zilele acestea această acțiune. Pentru că banca Credit Suisse va fi salvată indiferent ce s-ar întâmpla.

Exact asta s-a întâmplat ieri când banca a împrumutat 50 de miliarde de CHF (franci elvețieni) de la Banca Națională a Elveției pentru a evita o eventuală de criză de lichidități. Totodată, banca a decis să răscumpere obligațiuni de 2,5 miliarde de dolari și 500 de milioane de euro. Cel mai probabil banca nu va folosi împrumutul, el fiind luat mai mult pentru a calma piețele. La aceasta ar trebui să contribuie și declarația vicepreședintelui Băncii Centrale Europene care a confirmat ieri că băncile din zona Euro sunt bine capitalizate și o rată de lichiditate ridicată și au o expunere limitată pe Credit Suisse.

Dar să vedem cum s-a ajuns la această situație. Credit Suisse a avut tot felul de probleme anul trecut, culminând cu descoperirea unor erori în raportările financiare din 2021 și 2022. Primele semne de întrebare referitoare la acuratețea datelor prezentate de bancă au început în 2021 în urma falimentelor Greensill Capital și Archegos Capital Management – numai de la acesta din urmă banca a raportat o pierdere de 5,5 miliarde de dolari în 2021. Pierderea din acel an a fost de 1,65 miliarde de CHF și s-a adâncit în 2022 la 7,29 miliarde de CHF.

Dar cel mai important pentru Credit Suisse este tocmai pierderea încrederii clienților: în octombrie 2022, zvonurile răspândite pe diverse rețele on-line au dus la o frenezie a retragerilor de bani din bancă și la scăderi masive ale prețului acțiunilor. Pe întreg parcursul lui 2022 depozitele clienților au scăzut cu 40% la 234 miliarde de CHF în timp ce activele totale au scăzut cu 30% la 531 miliarde de CHF.

Și probabil aceste retrageri au continuat în acest început tumultuos de an, mai ales în ultima săptămână în care am avut falimentele băncilor regionale din SUA. Anunțul de miercuri al acționarului cu ponderea cea mai mare – Banca Națională a Arabiei Saudite deține 9,9% din capitalul băncii, cum că nu are în vedere un influx suplimentar de bani datorită reglementărilor statului saudit, a pus paie pe foc. Acțiunea a picat cu 24%, cea mai mare scădere înregistrată vreodată de bancă. Apoi am avut acordul de miercuri noaptea cu Banca Centrală și acțiunea a revenit ieri peste nivelul de 2 CHF, ceea ce înseamnă o creștere de 19,15%. Un pic de roller coaster, să recunoaștem, și pentru unii dintre cei mai experimentați speculatori.

Surprinzător pentru cei care cântă prohodul Credit Suisse este faptul că banca are totuși niște indicatori financiari buni: la finalul anului 2022 rata capitalurilor proprii Tier 1 era de 14,1% iar rata de acoperire a lichidității – proporția de active foarte lichide menite să asigure capacitatea de îndeplinire a obligațiilor pe termen scurt, era de 144%. Din punctul meu de vedere, pierderile din anii anterior sunt incluse în preț iar planul de reorganizare ar trebui să își facă efectele spre finalul anului în condițiile în care vom avea o calmare a creșterilor de dobânzi la nivel global; parcă ar merge o investitiție pe termen de trei-patru ani minim. Așa cum am menționat în început, banca nu are cum să falimenteze, ar creea un imens tsunami financiar la nivel global.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares