Press "Enter" to skip to content

Nori negri se adună pe Wall Street: dezastrul Silicon Valley Bank

Puțină panică pe burse la finalul săptămânii în urma falimentului Silicon Valley Bank. Banca avea active de 209 miliarde de dolari și depozite de 175 miliarde de dolari, fiind a optsprezecea bancă din sistem (dar cu o cotă de piață era foarte mică). Falimentul său este cel de-al doilea ca mărime în istorie după cel al Washington Mutual Bank din septembrie 2008 ce avea active de 307 miliarde de dolari și depozite de 188 miliarde de dolari. Dar haide să vedem ce s-a întâmplat și ce influențe poate avea asupra sistemului financiar și al bursei. 

Silicon Valley Bank, înființată în 1983, se adresa inițial start-up-urilor, cum erau cele din domeniul viticol, omniprezente în California, dar și celor din domeniul tehnologic, odată cu boom-ul IT din anii 90. Banca a crescut de-a lungul anilor destul de rapid iar, odată cu venirea pandemiei, aproape exponențial.

Dacă în 2010 Silicon Valley Bank înregistra active de 17,5 miliarde dolari, acestea s-au dublat o dată la patru ani, până la valoarea de 71 miliarde de dolari în 2019, pentru ca la finalul lui 2021 să se tripleze, la o valoare de peste 210 miliarde de dolari. Această creștere rapidă ar fi trebuit să pună măcar un semn de întrebare supraveghetorilor, numai că dacă în Europa sistemul bancar este mult mai reglementat (a se citi încorsetat, mai ales după criza din 2008), cel din State este mai libertin.

Acest aflux masiv de bani, de depozite ale clienților a fost investit de Silicon Valley Bank în titluri de stat cu scadențe îndelungate emise de SUA – cea mai sigură investiție de pe această planetă, și obligațiuni garantate cu ipoteci. Problemele au început să apară anul trecut, odată cu creșterea rapidă a dobânzilor la dolar, pentru că valoarea acestor titluri a scăzut constant cu fiecare majorare. 

Cei care au tranzacționat titluri de stat știu despre ce e vorba: formula e ceva mai complexă dar un calcul mai simplu sună de felul următor – pentru un titlu de stat cu scadența de 10 ani emis în 2020 cu o dobândă inițială de 2%, deținătorul titlurilor înregistrează în 2022 o pierdere de aproximativ 16% dacă ar vrea să vândă titlurile în acest moment, pierdere calculată ca produs între numărul de 8 ani până la scadență și diferența negativă de dobândă dintre dobânda inițială de 2% și cea de 4% cu care se împrumută statul american în acest moment pentru aceeași scadență. Pentru titlurile cu scadența de 30 de ani, pierderea este și mai brutală și merge spre 50-60% din valoare dacă ești forțat să vinzi înainte de scadență. Atenție: aceste pierderi sunt potențiale, pe hârtie, ele se înregistrează efectiv atunci când sunt vândute titlurile.

Ce s-a întâmplat cu Silicon Valley Bank este un exemplu clasic de faliment bancar. Banca a investit mare parte din sumele atrase în ultimii ani în aceste titluri cu scadențe lungi – la finalul anului 2022, valoarea de cumpărare a portofoliul de titluri de stat era de 91 miliarde de dolari, iar valoarea de piață a acestora era la 76 miliarde de dolari. Așadar o pierdere potențială de 15 miliarde de dolari, sumă care ar fi trebuit acoperită de bancă prin majorări de capital sau profit.

Reținem și că pe parcursul anului 2022, sumele din depozite au scăzut de la valoarea de 198 de miliarde de dolari înregistrată în martie la 173 de miliarde la finalul anului, ceea ce a complicat un pic situația. Plus că marea majoritate a depozitelor era peste limita garantată de 250.000 de dolari și aparțineau firmelor, start-up-urilor, care cum au simțit că sunt probleme au început să retragă masiv depozitele. 

Asta era pe 8 martie. Pentru că nu avea sume disponibile să acopere retragerile, Silicon Valley Bank a vândut titluri de 21 de miliarde de dolari, înregistrând o pierdere aferentă de 1,8 miliarde de dolari. Totodată, a realizat o majorare de capital cu 2,25 miliarde de dolari, ceea ce ar fi trebuit să fie acoperitor. A doua zi, retragerile au fost și mai mari și banca nu a mai putut face față – a fost închisă de autorități iar activele preluate de Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC). Și uite așa s-a năruit o bancă.

Care este primul impact al acestui faliment? Cel mai probabil FED va majora dobânda la întâlnirea din 22 martie doar cu 0,25% în condițiile în care piața muncii din State nu dă semne de încetinire și nici cheltuielile de retail. Riscul de a mai vedea alte falimente în domeniul bancar este mult prea mare acum, toate băncile au un portofoliu mai mare sau mai mic de titluri de stat, cu pierderi ipotetice destul de mari dacă ar fi forțate să vândă acum acest portofoliu.

În al doilea rând, riscul de contagiune este imens acum, mai ales în rândul băncilor mici, deponenții vor încerca să își mute banii către băncile mai mari, considerate mai sigure, deci e posibil să mai apară alte falimente – doar joi a picat și Silvergate Capital, banca cu cele mai mari legături cu lumea crypto despre care vorbeam acum 5 zile.

Același scenariu îl avem și în cazul băncilor românești ce stau pe pierderi potențiale serioase dacă ar trebui să vândă titlurile de stat din portofoliu. Totuși, nu cred că ne putem aștepta la vreun faliment în România datorită măsurilor prudențiale adoptate de BNR – să ne amintim doar de lipsa dividendelor pentru băncile listate, decizie mult hulită de investitori. 

Așadar, se cam strâng nori negri pe burse. Să vedem dacă apar și stolurile de corbi.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares