Press "Enter" to skip to content

Google Pixel 7 Pro, telefonul Android pe care îl așteptai! Sau nu? (un review mai special)

Mulți l-ați cerut așa că vi l-am adus! Google Pixel 7 Pro este pe piață de ceva timp, și într-un final a venit timpul să îl luăm la puricat și să vedem care e treaba cu cel mai nou telefon de la Google. Dar înainte să trecem în tehnicalități și experiențe de utilizare, aș vrea să prefațez acest material spunând că ce urmează nu este tocmai un review clasic, așa cum v-am obișnuit până acum. Să vă explic de ce.

Ei bine, unul dintre principalele motive este că acest Google Pixel 7 Pro este al meu. Pe persoană fizică! Telefonul mi-a luat ochii încă de când a fost lansat și pe la începutul lunii trecute mi-am luat inima (și portofelul) în dinți și am mers frumușel la un magazin să mi-l cumpăr. Un bip al POS-ului și aproape 5000 de lei mai târziu, am ținut în mână primul meu telefon Android din ultimii 10 ani.

Pentru puțin context, eu am fost fan înrăit iPhone în ultimul deceniu. Și ținând cont că eu am puțin peste doău decenii în total, asta-i mare lucru. Am început cu un iPhone 4S, apoi cu un 5 (care, apropo, a fost și va rămâne cel mai frumos design făcut de Apple pentru un telefon vreodată în ochii mei), am continuat cu un iPhone 6 care mi s-a îndoit în buzunar de câteva ori în cei 3 ani ai săi de viață, apoi cu un 7, iar ultimul iPhone pe care l-am avut a fost un 11 Pro de care am fost foarte mulțumit.

Pe lângă sumedenia de telefoane Apple pe care le-am avut, am fost și „balls deep” în ecosistem. Apple Watch la mână, HomePod Mini pe birou și AirPods Pro în urechi. Chiar și acest material l-am scris de pe un MacBook Air M1 de care sincer nu pot să mă despart, chiar dacă oficial am făcut trecerea la „The Green Side”.

Și când am zis că ăsta nu este un review tradițional, este adevărat. De ce? Pentru că încă de la lansarea gamei Pixel 6, Google a vrut să intre în competiție directă cu Apple când vine vorba de telefoane. Și dacă stai să te gândești puțin chiar are sens: ambele companii produc atât hardware-ul, cât și sistemul de operare, ambele companii își fabrică chipset-ul intern și ambele se laudă cu optimizări și funcții specifice acestei integrări mai strânse.

Știe GOOGLE să facă și telefoane! Mi-am luat Pixel 7 Pro după ani de iPhone! 00-18-38Știe GOOGLE să facă și telefoane! Mi-am luat Pixel 7 Pro după ani de iPhone! 00-18-38

Deci, sunt multe paralele pe care putem să le tragem între un iPhone 14 Pro Max și un Google Pixel 7 Pro. Practic, Google vrea să îi convingă pe cumpărătorii de iPhone că există viață și după Apple, oferind mai mult sau mai puțin aceeași ideologie, împachetată diferit. Ca urmare, acest material se va axa mai mult pe comparații între cele două telefoane și sisteme de operare, iar presărate pe ici colo vor fi și secțiuni mai amănunțite despre dispozitivul de astăzi, Google Pixel 7 Pro.

Mai sunt telefoanele Pixel ce erau odată? Nu, din fericire

Acum, că am dat introducerea la o parte și ați înțeles perspectiva cu care am privit acest telefon când am început să scriu acest material, vreau să facem rapid o scurtă lecție de istorie. În 2010, Google a scos pe piață un telefon pe nume Nexus One, care nu era tocmai un telefon Google dat fiind faptul că era fabricat de HTC. Apoi au mai urmat încă 6 ani de telefoane din această serie, unele fabricate de Samsung, altele de LG, HUAWEI și Motorola. Mai interesant este că niciunul dintre modele nu se numea Google Nexus, ci toate aveau numele producătorului în față. Spre exemplu, modelul Nexus 6P nu se numea Google Nexus 6P, ci HUAWEI Nexus 6P.

Apoi, în 2017, Google a arătat lumii primul Pixel. Acesta a fost primul telefon care purta numele companiei iar review-urile de la vremea aceea au fost foarte pozitive. Apoi a venit Pixel 2, care a îmbunătățit formula inițială la mai toate capitolele. După asta, lucrurile au luat o turnură proastă pentru Google. Următorul a fost Pixel 3, care în varianta XL avea un notch cât o cadă de baie și făcea ecranul unui iPhone X să pară cu adevărat edge-to-edge.

Apoi a venit Pixel 4, care implementa o funcție de control prin gesturi numită Motion Sense. Chestia asta nu a prins foarte bine, ținând cont că nu mergea cum trebuie și în unele țări telefonul nu a putut fi lansat din cauza unor probleme de legislație. Google a decis să abandoneze după doar o generație această funcție și următorul pe listă este Pixel 5, care arăta atât de generic încât nici nu știai că te uiți la un telefon de la Google. Mai rău este că acesta venea cu un chipset de mijloc la un preț măricel, fapt care i-a împins pe mulți spre alte brand-uri.

Astfel, de-a lungul timpului, Google a încercat tot felul de lucruri pentru a face din seria Pixel un succes, dar majoritatea încercărilor au eșuat. Într-un final, Google s-a prins de schemă a revizuit formula care i-a tras serios înapoi până în acel moment. Google Pixel 6 a fost un telefon cu un design îndrăzneț și era echipat cu chipset-ul Tensor fabricat in-house, care promitea o optimizare mult mai bună decât orice am văzut până acum pe un telefon Android. Și așa a și fost, iar Pixel 6 și 6 Pro s-au dovedit a fi niște telefoane foarte bune, chiar dacă cu câteva bug-uri și dezavantaje pe alocuri.

Văzând că de data asta au nimerit-o, compania a decis să continue pe același drum cu seria Pixel 7, păstrând design-ul cu acest camera bar și rafinând experiența de utilizare și chipset-ul Tensor, acum aflat la a doua generație. Și că tot am menționat de camera bar, aici este principalul loc unde se vede o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere al design-ului.

Dacă pe Pixel 6 Pro acea bară părea să fie instalată acolo ca un afterthought, pe Pixel 7 Pro nu mai e așa. Acum bara care adăpostește camerele este făcută din aluminiu lucios se integrează perfect în rama telefonului. De data asta pare că cine a desenat acest telefon chiar a vaut un plan! Pot să fiu de acord că acest design este love or hate, dar mie personal îmi place de mor.

Știe GOOGLE să facă și telefoane! Mi-am luat Pixel 7 Pro după ani de iPhone! 00-02-17Știe GOOGLE să facă și telefoane! Mi-am luat Pixel 7 Pro după ani de iPhone! 00-02-17

Dar cel mai bine este atunci când un element de design este și util. Pentru că acest camera bar se întinde pe toată lățimea telefonului, Pixel 7 Pro nu se bălăngăne atunci când îl ții pe masă și vrei să-l folosești, spre deosebire de iPhone 14 Pro Max, care are modulul de camere amplasat asimetric. Un dezavantaj ar fi că modulul de camere de la Pixel iese atât de mult în relief încât aluminiul lucios din care este făcut se zgârie extrem de ușor. Dacă alegi să-l ții fără husă te poți aștepta ca după un an acel element să arate ca și cum ar fi trecut printr-o furtună de nisip.

Pixel 7 Pro vine în trei culori: negru, alb și Hazel. Și aici am întâmpinat prima dilemă când am decis să-mi iau Pixel. Nu prea sunt mare fan al telefoanelor albe, iar la varianta Hazel deși îmi plăcea culoarea sticlei, rama și modulul de camere au tente aurii, ceea ce nu este pentru mine. Într-un final m-am hotărât la cinstita variantă neagră, care deși cam plictisitoare, dă bine pe șasiul telefonului.

Mă bucur să spun că Pixel 7 Pro are unul dintre cele mai frumoase ecrane de pe un telefon și e acolo sus cu Samsung și Apple. Este un panou de 6,7 inch OLED LTPO la 120Hz, cu rezoluție 1440p, este HDR 10+ și are o strălucire de până la 1.500 de niți. Este o plăcere să te uiți la el, filmele și serialele se văd foarte bine iar lumina directă a soarelui nu reprezintă o problemă. Gorilla Glass Victus este prezentă atât pe spate cât și pe față, deci la capitolul ăsta nu am de ce să mă plâng.

Ecranul este întrerupt doar de o cameră de selfie în partea de sus iar panoul este ușor curbat pe laterale. Asta a fost foarte aproape de a se transforma într-un dealbreaker pentru mine, ținând cont că detest acest lucru. În mod normal, pentru a-i da telefonului un aspect premium, producătorii curbează display-ul foarte mult peste margini, fapt care duce la multe apăsări din greșeală. Unde mai pui și că luminozitatea și uniformitatea culorilor sunt serios afectate în acele margini?

Nu este cazul și la Pixel 7 Pro, unde ecranul este curbat suficient cât să pară o idee mai imersiv și premium, dar fără niciun compromis. În ultima lună de când am telefonul nu am apăsat din greșeală pe acele margini niciodată iar culorile sunt la fel indiferent unde te uiți. Dacă totuși nu poți să suporți deloc un ecran curbat, Pixel 7 simplu are un ecran complet plat și nu sacrifici atât de multe funcții dacă alegi să mergi pe varianta mai ieftină.

Da chiar, care sunt lucrurile la care renunți dacă optezi pentru un Pixel 7 în loc de Pixel 7 Pro? Ei bine, pierzi camera telefoto de 48MP (despre care vom vorbi pe larg mai târziu), treci de la 6,7 inch la 6,3 inch iar rata de refresh coboară la de la 120Hz la 90Hz. O diferență notabilă este și scăderea capacității memoriei RAM, de la 12GB pe Pixel 7 Pro la 8GB pe Pixel 7, dar dacă nu ești un utilizator hardcore nu vei sesiza prea mult asta.

Pixel vs iPhone – FIGHT!

Și acum să trecem la comparația despre care v-am vorbit la început, și anume cea dintre Pixel 7 Pro și iPhone 14 Pro Max. În primul rând, ambele telefoane au aceeași diagonală, deși sunt diferite ca și proporții. Pixel 7 Pro este ceva mai îngust decât 14 Pro Max iar asta îl face mai ușor de manevrat. Dar ce este o binecuvântare poate să fie și un blestem, dat fiind faptul că telefonul de la Google este mai înalt, astfel este și mai greu de apăsat butoane sau notificări în partea de sus a ecranului.

Din punct de vedere al construcției, trebuie să recunosc că iPhone 14 Pro Max se simte mai premium în mână. Rama este făcută din oțel inoxidabil și mereu am fost fan al telefoanelor pătrățoase. În comparație, Pixel 7 Pro are rama făcută din aluminiu care deși nu e rău, nu se simte la fel de bine iar marginile sunt mai rotunjite pe Pixel. Un lucru care îmi lipsește foarte mult de pe modelele Pro de iPhone este sticla mată de pe spate. Pixel 7 Pro are sticlă glossy și termenul „magnet de amprente” a fost făcut pentru acest telefon. Zgârieturile se văd imediat și este și destul alunecos pe deasupra.

Prima asemănare între cele două modele despre care vreau să vorbesc este legată de chipset. Nu pentru că performanțele ar fi similare, ba chiar lucrurile nici că puteau fi mai diferite, ci pentru că atât Apple cât și Google își produc SoC-urile intern. Cu părere de rău însă trebuie să recunosc că pe hârtie cel puțin, nici nu există competiție între cele două. A16 Bionic de la Apple este cu vreo două generații în fața chipset-ului Tensor G2 de pe Pixel 7 Pro din punct de vedere al performanțelor în testele sintetice.

Dar numerele nu spun toată povestea. Pentru că așa cum și iOS este optimizat să ruleze bine pe A16 Bionic, Google a optimizat această versiune curată de Android special pentru Tensor G2. Interfața se mișcă fluid, aplicațiile se deschid aproape instantaneu și telefonul nu a sughițat deloc indiferent de ce task i-am pus în față. În jocuri, lucrurile nu mai stau așa bine și aici se vede diferența de performanță brută dintre Tensor G2 și A16 Bionic. Pixel 7 Pro rămâne în urmă la acest capitol iar dacă ești gamer serios pe mobil, ar trebui să te uiți la alte variante.

Dacă ești ca mine și nu te interesează deloc ce ține de gaming pe telefon, tot ce trebuie să știi este că Pixel 7 Pro se mișcă exemplar în utilizarea de zi cu zi. Vine din cutie cu Android 13 și deși mi s-a părut puțin ciudat la început, m-am adaptat repede. Îmi place la nebunie limbajul de design Material You și trebuie să recunosc că experiența Android a fost ca o gură de aer proaspăt pentru talibanul obișnuit cu iOS din mine.

Am dat peste câteva bug-uri minore, cum ar fi glitch-uri de imagine atunci când închizi o aplicație sau aplicații care nu se deschid și trebuie să le reinstalezi, dar toate aceste probleme au fost prea puține ca să mă pot plânge. Dar nici iOS nu a fost tocmai cel mai strălucit în ultimii ani. Am întâmpinat și acolo bug-uri iar unele dintre ele au stat nerezolvate versiuni la rând.

O diferență măricică între cele două telefoane sunt difuzoarele. Cele de pe iPhone 14 Pro Max se aud mai plin, bass-ul este mai puternic și instrumentele sunt mai spațiate. Cu toate astea, nici Pixel 7 Pro nu stă rău, difuzoarele se aud cam la fel de tare ca la iPhone iar sunetul este clar și plăcut, chiar dacă mai slab prin comparație.

Și bateria este un loc unde sunt ceva diferențe notabile și zona unde Google mai are ceva de lucrat. Bateria de pe iPhone 14 Pro Max este de 4323 mAh în timp Pixel 7 Pro se laudă cu o celulă de 5000 mAh. Dar cum lauda aduce paguba, iPhone 14 Pro Max scoate cu cam 3 ore în plus de screen on time față de Pixel, o victorie categorică și incontestabilă.

Cu toate astea, nu vreau să înțelegeți că Pixel 7 Pro stă prost cu bateria, nici pe departe. But there’s a catch. În prima săptămâna mai ales, autonomia era la pământ. Mă chinuiam să scot din el 4 ore de screen on time și nu am fost departe să-l dau înapoi. Dar apoi, chip-ul Tensor G2 de sub capotă a început să își facă treaba și să mă învețe: la ce oră îmi încep ziua, ce aplicații folosesc, pe care le folosesc cel mai des într-o zi, nivelul de luminozitate pe care îl prefer și lista continuă.

Și după ce a stat cuminte în colț și și-a luat notițe preț de vreo două săptămâni, lucrurile s-au îmbunătățit drastic. Am trecut de la 4 ore chinuite la în jur de 7 ore de screen on time iar situația s-a schimbat complet. Tot nu este telefon cu autonomie de 2 zile pline, dar seara dupa o zi plină îl pun la încărcat pe la 30% baterie. Și asta cu toate funcțiile active, precum ecranul la 120Hz, rezoluția maximă și Always-on-Display. Totuși, în weekend-urile alea în care tot ce vreau să fac e să îmi curgă băluța din gură la Netflix și să nu prea folosesc telefonul, bateria ține două zile complete.

Și că tot am vorbit despre baterie și autonomie, un alt criteriu foarte important la acest capitol este viteza de încărcare. În timp ce telefoanele de la brand-uri chinezești se încarcă la 120W, 150W și chiar și 210W, Pixel 7 Pro se încarcă la amețitoarea viteză de… 23W. iPhone 14 Pro Max stă ceva mai bine la 27W, deși zic că niciunul nu merită aplauze.

Un avantaj pe care Pixel 7 Pro îl are în fața telefonului de la Apple însă este viteza de încărcare wireless: 23W versus 15W. Un alt plus pentru Pixel este suportul pentru tehnologia reverse wireless charging, care îți permite să încarci alte dispozitive direct cu telefonul. Încă nu știu de ce Apple nu a implementat așa ceva până acum, ținând cont de faptul că atât căștile AirPods cât și Apple Watch se încarcă wireless. Încurcate sunt căile lui Tim Cook.

Alt topic important este acela ce ține de biometrie. În timp ce pe iPhone găsim sistemul de FaceID și nimic mai mult, pe Pixel 7 Pro există două opțiuni de deblocare a telefonului: un senzor de amprentă sub ecran și deblocare facială bazată pe camera selfie. Inițial, mi-a fost destul de greu să mă obișnuiesc cu senzorul de amprenta, dar după o săptămână nici nu mai voiam să mai aud de FaceID. Este mai rapid, la fel de sigur și ceva mai practic.

De menționat este și faptul că Google a rezolvat problemele deja celebre cu senzorul de amprentă slab de pe Pixel 6 și eu nu m-am lovit de nici o problemă cu asta pe Pixel 7 Pro. Deblocarea facială de pe Pixel este clar mult mai rudimentară decât FaceID-ul de pe iPhone, dat fiind faptul că pe Pixel nu există senzori complecși, ci doar îți face o poză și verifică dacă ești tu. Important este că lucruri sensibile precum plăți cu Google Pay, plăți în aplicații și autentificarea în aplicațiile de banking se pot face doar cu senzorul de amprentă.

Încă un subiect interesant zic eu de dezbătut este acela al ecosistemului. Toată lumea știe deja că produsele Apple funcționează foarte bine între ele. Ai funcții precum Handoff cu care poți da copy pe telefon și paste pe laptop, spre exemplu, AirDrop care trebuie să recunosc că îmi lipsește destul de mult și lista e lungă. Dar nici Google nu stă degeaba, iar lista funcțiilor și produselor din ecosistemul companiei este în continuă creștere. Plus că acum au ieșit și ei pe piață cu prima generație de Pixel Watch care deși nu este un produs perfect, reprezintă o primă încercare demnă de laude.

Și cum toate lucrurile sunt smart acum, vreau să ating și topicul de casă smart, unde Google are un avantaj categoric. Produsele precum becurile inteligente și electrocasnicele inteligente care funcționează cu Google Home sunt mai multe și mai variate decât cele pentru HomeKit, echivalentul de la Apple. Unde mai pui și faptul că produsele pentru ecosistemul Google sunt, în medie, substanțial mai ieftine decât echivalentul care funcționează pe Apple?

Camera și funcțiile suplimentare

De ceva ani bătălia când vine vorba despre camerele de pe telefoane s-a dat atât pe frontul hardware cât și pe partea de software și funcții suplimentare. Sigur, vedem acum din ce în ce mai mulți megapixeli pe camerele de pe telefon, dar fără un software care să exploateze cum trebuie tehnologia asta, te poți lăuda doar cu niște cifre.

Pentru că senzorii de pe telefon sunt substanțiali mai mici decât senzorii montați pe camerele DSLR sau Mirrorless, telefoanele din ziua de azi se bazează destul de mult pe procesare pentru a obține pozele alea foarte bune la care te uiți și mai că nu-ți vine să crezi că au fost făcute cu un telefon.

Iar ăsta este unul dintre capitolele forte ale lui Pixel 7 Pro, pentru că procesarea și funcțiile extra pe care chipset-ul Tensor G2 știe să le facă sunt fabuloase. Dar sunt multe de vorbit așa că să le luăm pe rând. Și vreau să încep partea legată de funcțiile extra cu ceva ce se cheamă Photo Unblur.

Practic, așa cum zice și numele, această funcție poate să facă din orice poză focalizată greșit sau mișcată, una chiar servisabilă. Ba chiar, în unele situații, poate să repare complet o poză fără să îți dai seama că materialul sursă este teribil. Mai mult, dat fiind faptul că totul se întâmplă din chipset, orice poză mișcată sau blurată făcută cu orice telefon sau cameră poate fi reparată pe un Pixel.

O altă funcție care mi se pare chiar și mai interesantă decât Photo Unblur este Magic Eraser. Ți-ai făcut o poză demnă de Instagram dar tot cadrul este stricat de niște fire de înaltă tensiune din fundal? Nicio problemă, ești la un swipe distanță de o poză perfectă. Te deranjează oamenii care apar în spatele tău într-un cadru? Îi poți scoate și pe ei din poză la fel de ușor. It’s like magic!

Sunt și momente în care AI-ul nu face o treabă așa bună iar în locul de unde tocmai a scos o cană sau o persoană rămân niște artefacte destul de ușor de văzut. În situațiile astea, am mai încercat o dată acțiunea iar rezultatele fie au fost mai bune, fie au rămas la fel.

Iar în cazul în care acele artefacte rămase erau prea ușor de observat, am folosit o altă funcție: Camouflage. În loc să scoată complet un lucru dintr-o poză, telefonul îi poate doar schimba culoarea cu cea de fond, astfel încât obiectul nedorit să nu mai fie atât de ușor vizibil. Iar asta funcționează foarte bine, de fiecare dată.

Și acum să vorbim despre cel mai important lucru atunci când analizăm camera unui telefon, și anume calitatea pozelor. Principala de 50MP de pe Pixel 7 Pro scoate niște imagini superbe în condiții de iluminare bună. Detaliile sunt cât se poate de sharp iar culorile sunt vii, deși nu suprasaturate. Balansul de alb este ce trebuie iar telefonul face o treabă foarte bună la reproducerea cu acuratețe a culorilor pielii.

În condiții de iluminare mai slabă pozele se păstrează detaliate și plăcute. Totuși, acuratețea culorilor are puțin de suferit când apune soarele iar dacă stai să te uiți atent poți observa puțin zgomot. Gama dinamică este însă foarte largă și senzorul reușește să capteze suficientă lumină într-un interval relativ scurt de timp.

Camera Ultrawide este alt punct forte al acestui telefon. Unghiul mare de aproape 126 de grade asigură că poți prinde și mai multe obiecte și detalii într-un singur cadru. La capitolul culori, mă bucur să spun că diferența de ton dintre această lentilă și cea principală este aproape insesizabilă. Detaliile sunt ce trebuie iar Google au implementat anul acesta și o funcție macro pe lentila Ultrawide care funcționează bine. Se activează automat atunci când detectează că subiectul pe care vrei să-l fotografiezi este aproape de cameră. Dar dacă nu vrei să faci o poză cu modul macro atunci când telefonul activează funcția automat, poți opri asta din interfață.

Lentila telefoto cu zoom optic 5x este și ea la nivel cu tot restul arsenalului fotografic al acestui telefon. Detaliile capturate sunt foarte bune, chiar dacă în unele cazuri izolate procesarea a fost puțin excesivă și a creat un efect de oversharpening. Culorile sunt vii și balansul de alb este corect. Și la 30x zoom, Pixel 7 Pro face o treabă decentă și păstrează majoritatea detaliilor, chiar și în astfel de condiții extreme. Deci la capitolul ăsta stăm bine, și nu e de mirare că Pixel 7 Pro este pe locul 2 în topul DXOMARK pentru cele mai bune camere de pe un telefon, imediat în spatele lui HUAWEI Mate 50 Pro.

Camera selfie din față este și ea la fel de bună. Culorile pielii sunt reprezentate foarte corect iar gama dinamică este largă, dar focalizarea nu funcționează mai deloc dacă subiectul este prea aproape de lentilă. Asta nu se întâmplă însă foarte des, iar în restul situațiilor camera selfie de descurcă chiar bine. Lumina scăzută îi pune câteva mici probleme dar pozele tot ies clare și detaliate, chiar dacă ușor zgomotoase.

Pe partea de video lucrurile nu mai stau așa bine. Nu mă înțelegeți greșit, filmările pe care le-am tras cu Pixel 7 Pro se văd foarte bine, gama dinamică este largă și reprezentată corespunzător iar autofocus-ul este aproape perfect. Își dă imediat seama cine este subiectul într-un cadru și nu pierde focusul deloc. Cu toate astea, îi lipsesc câteva funcții pe care 14 Pro Max le are cum ar fi Dolby Vision HDR și abilitatea de a filma ProRes.

Culorile sunt corecte iar stabilizarea este foarte bună pe toate lentilele. Pixel 7 Pro are și un mod cinematic care funcționează bine, dar care nu este la fel de rafinat ca cel de pe iPhone. În acest mod ești limitat la 1080p/30 fps, spre deosebire de implementarea celor de la Apple care urcă până la 4K/30 fps.

Las mai jos și un tabel de specificații pentru tocilari și curioși:

Chipset Google Tensor G2
Display 6,7 inch QHD+ OLED, 120Hz, LTPO
RAM 12GB
Stocare 128GB, 256GB, 512GB
Baterie 5.000mAh
Camerele spate Principală 50MP (f/1.85), Ultrawide 12MP (f/2.2), Telefoto 48MP 5x (f/3.5)
Camera selfie 10,8MP (f/2.2)
Sistem de operare Android 13
Conectivitate Wi-Fi 6E, 5G, USB-C
Rezistență la apă și praf IP68

Dezavantajele unui Pixel 7 Pro în România

Acum vreau să las puțin iPhone-ul deoparte și să vă vorbesc despre niște probleme și limitări de care m-am lovit, doar din simplul fapt că sunt în România. În primul rând, unele dintre cele mai interesante funcții sau servicii ale telefonului nu funcționează la noi. Unele din motive evidente, altele din motive care, sincer, mie îmi scapă.

Spre exemplu, Call Screen este o funcție pe care mi-aș fi dorit foarte mult să o am. Practic, atunci când te sună un număr necunoscut, Google Assistant răspunde pentru tine și întreabă persoana de la celălalt capăt al firului cine este și de ce te sună. Apoi, pe ecranul telefonului apare un transcript al răspunsului și tu decizi dacă vrei să preiei apelul sau să îl respingi. Asta te poate feri de scammeri, roboți care te sună pentru nu știu ce sondaj sau apeluri spam. Motivul pentru care nu funcționează la noi e destul de simplu aici: Google Assistant nu știe română.

Hold for Me este funcția care te ajută să nu mai pierzi zeci de minute pe așteptare atunci când suni la un business. Telefonul detectează atunci când ești pus pe hold și te notifică atunci când așteptarea s-a terminat. Astfel nu mai trebuie să stai cu telefonul la ureche ascultând un fragment din Für Elise pe repeat până la disperare. Din nou, nu și în România.

Dar lucrul care îmi lipsește și care mă enervează cel mai mult este absența de-a dreptul a tehnologiilor precum 5G, VoLTE (Voice over LTE) și VoWiFi (Voice over Wi-Fi) pe al meu Pixel 7 Pro. Dat fiind faptul că Google nu a lansat oficial nici seria Pixel 6, nici seria Pixel 7 în România, operatorii de la noi nu au activat aceste funcții pe dispozitivele Google.

Și în timp ce lipsa 5G nu este o problemă așa mare, dat fiind faptul că oricum diferența de viteză între 4G și 5G nu e așa de mare în România, trebuie să recunosc că absența VoLTE este deranjantă. Apelurile nu se aud la fel de bine cum ar trebui și de fiecare dată când suni sau ești sunat, rețeaua se trece automat pe H+ în loc să rămână pe 4G.

Cu toate astea, colegii noștri de breaslă de la Mobilissimo au făcut o petiție prin care le cer operatorilor din România să notifice Google să activeze toate aceste funcții. Și poate o să spuneți că petițiile astea semnate de câteva sute de oameni nu o să schimbe nimic niciodată, dar uite că există precedent fix cu chestia asta.

Cel mai bun exemplu ar fi un operator din Italia, a cărui cerere a fost soluționată de către Google la doar 7 zile de la sesizare. Deci se poate, trebuie doar să se vrea. Astea fiind zise, dacă te tentează să îți iei și tu un telefon de la Google și vrei să ai pe el toate funcțiile moderne (așa cum ar și trebui la un telefon flagship), tot ce pot să îți zic este să semnezi și tu petiția, poate așa schimbăm ceva.

Concluzii și preț

Pe mine m-a costat acest Pixel 7 Pro de 128GB 4.800 de lei în decembrie. În acest moment, am găsit pe mai multe magazine online același telefon pentru prețul de aproximativ 4.400 de lei. Dar cum se compară cu celălalt telefon care a fost pe buzele mele în ultimele minute? Vorbesc bineînțeles despre iPhone 14 Pro Max.

Poate vi se pare că balanța înclină în favoarea telefonului de la Apple, ținând cont de neajunsurile lui Pixel 7 Pro. Și așa și este dacă privești aceste două telefoane în vid. Dar noi suntem în lumea reală, iar asta prezintă o problemă serioasă pentru 14 Pro Max. În timp ce Pixel 7 Pro este disponibil la mai toți retailerii de la noi pentru 4.400 de lei, 14 Pro Max se află încă în stadiul de precomandă, la mai bine de 4 luni după lansare.

Și în afară de faptul că mai poți aștepta lejer încă o lună în plus ca să îți vină noul telefon, mai costă și 7.100 de lei. Dacă nu prea ai trecut pe la matematică la școală, asta înseamnă o diferență de 2.700 de lei în favoarea telefonului de la Google. Și în timp ce pe hârtie iPhone 14 Pro Max este un telefon mai bun la unele capitole importante, diferența de peste 60% când vine vorba de preț și timpul de așteptare încă mare mi se par adevărate dealbreakere.

Și acum am ajuns la întrebarea cea mare: merită sau nu să îți iei un Google Pixel 7 Pro? Ei bine, depinde foarte mult de ce tip de persoană ești. Dacă le ai cu jocurile pe telefon și visul tău e să ajungi pro player în Call of Duty Mobile sau PUBG, cred că mai bine te uiți la alte alternative.

Dacă nu poți trece peste faptul că nu ai (încă cel puțin) 5G și VoLTE, treci mai departe și caută altceva. Dar dacă ești în căutare de un telefon cu o cameră senzațională, care se mișcă extrem de fluid și care mai are niște funcții extra interesante, atunci pot să îți recomand cu căldură acest telefon. Sigur, nu este cel mai puternic și nici nu are cea mai bună autonomie, dar este un pachet complet împachetat într-un șasiu construit bine, cu un design unic și îndrăzneț.

Dacă vrei să vezi articolul și în format video, găsești clipul meu mai jos:

Design și construcție – 9

Specificații tehnice și performanțe – 8

Camera – 9

Experiența în utilizare – 9

8.8

Google Pixel 7 Pro este un telefon care nu este pentru toată lumea. Dar este o variantă foarte bună pentru cei care caută un dispozitiv robust, cu un design plăcut și un set de camere extraordinare

User Rating: 4.17 ( 3 votes)

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Tehnologie

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from TehnologieMore posts in Tehnologie »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares