Press "Enter" to skip to content

NVIDIA scandalizează utilizatorii și partenerii, jucând alba-neagra cu RTX 4080 12 GB

NVIDIA a pornit o adevărată furtună acum câteva zile, mai exact în Octombrie 14, când a anunțat și citez „pressing the un-launch button on the 4080 12GB”. Hai să traducem anunțul asta. După lansarea lui 4090, placa flagship a mult-discutatei noi serii 4000 a taberei verzi, la jumătatea lunii următoare urmau să apară modelele pentru muritorii de rând, începând cu sweet-spot-ul raportului preț-performanță, și anume modelul RTX 4080.

Practic modelul cu 80 în coadă este al doilea cel mai puternic al seriei de ani buni încoace, nu la fel de tare ca 90-ul de deasupra, dar categoric la un preț mai competitiv decât al plăcii pentru premianți și bogați. Este ca să zicem așa… modelul cel mai râvnit din serie, pentru că are și capabilități ridicate dar și adresabilitate mai largă.

4080 este, din punctul meu de vedere, adevărata măsură a strălucirii sau eșecului seriei 4000 este modelul right în the middle, veriga care face legătura între modelul de top, 4090, și plăcile video de masă. Și NVIDIA s-au gândit… well, nu știu exact ce s-au gândit, cert este că a ieșit un scandal de toată frumusețea când au anunțat două 4080-uri foarte diferite, una cu 12GB VRAM și una cu 16.

Anunțul a fost întâmpinat cu furie de către utilizatori. De ce? Așa cum bine puteți bănui… tot din motive de performanțe și preț. Aceste două plăci grafice ar trebui să fie cele mai puternice GPU-uri pe care lumea să le și poată cumpăra. Doar că ghici ce? Prețurile MSRP anunțate pentru cele două 4080-uri, adică cel de 16GB și cel de 12 sunt 1200, respectiv 900 de dolari, adică printre cele mai scumpe GPU-uri consumer vândute vreodată! Iar aceste valori repet, sunt cele MSRP, care  n-au nicio legătură cu realitatea.

Știu de asemenea și că ne-am obișnuit cu niște prețuri idioate la plăci video la în ultimii ani marcați de pandemie, minat de criptomende, războaie, inflație și alte astfel de urgii biblice, dar până și raportat la prețurile din pandemie, cele anunțate acum rămân foarte mari. Cu alte cuvinte, NVIDIA pare să vrea să oficializeze ceea ce vreme de 2 ani de zile a fost considerat o anomalie, mă refer la situația specială din lanțurile de aprovizionare, creată de pandemie și de mining.

NVIDIA GeForce RTX 4090 Founders EditionNVIDIA GeForce RTX 4090 Founders Edition

Și în vreme ce nu pot să nu-mi recunosc admirația pentru excelența tehnologică de care este capabilă această companie, nu-mi retrag cuvintele, consider că 4090 este cea mai bună placă video ever, nu pot să nu observ că practicile sale comerciale sunt cel puțin chestionabile. NVIDIA a făcut profituri nesimțite de pe urma mining-ului, oricât s-au dat cu curul de pământ că nici usturoi n-au mâncat nici gura nu le pute, și oricât s-au bătut cu cărămida în piept că se topesc de dragostea publicului lor de gaming.

Lasă, mă, dă-i dreaq că nu crapă dacă nu se joacă, noi vindem plăci cu vaporul cui dă mai mult pe ele, de ajunseseră acțiunile NVIDIA să valoreze pe bursă exact acum un an de zile 329.25 de dolari a pop vs 121 cât este o acțiune acum. Deci un tobogan de un an de zile, la capătul căruia NVIDIA a pierdut a staggering două treimi din valoare! Desigur, avocații taberei verzi, cu normă întreagă sau susținători de bună voie, vor spune că da, dar uite că 3090Ti era 2000 de dolari preț MSRP și acum 4090, de 2 până la 4 ori mai performantă, este doar 1500…

Păi nu mah băieți, hai să nu mai comparăm mere cu kiwi. Față de 3090, la care teoretic 4090 se raportează în mod direct, noul model este de fapt mai scump cu 200 de dolari, adică 1600 vs 1400 cât era prețul MSRP al lui 3090 la momentul lansării. Deci asta cu „comparăm vârfurile celor două generații, că 4090 este vârful actual și prin urmare îl comparăm cu 3090 Ti care a fost vârful generației precedente” este un absolut, pur și total… bullshit.

Păi compară-l nene cu echivalentul său, adică 3090, și așa foarte scump și apărut într-o perioadă tulbure, și-ți iese că hopa… după ce lucrurile s-au calmat, mining-ul s-a dezumflat și lanțurile de aprovizionare au început să-și revină… modelul actual este mai scump totuși cu 200 de dolari întregi decât precedentul!

Dar stați să vedeți, situația devine și mai ciudată când ne uităm înspre 4080. NVIDIA pare să trăiască cu impresia că suntem amnezici și că nici să socotim nu prea știm. Și în seria 3000 au existat două modele cu 80 în coadă, unul de 10 și unul de 12GB VRAM, cu prețuri MSRP de 700, respectiv 800 de dolari. Repet, aceste prețuri MSRP nu au nicio valoare în sensul cifrelor absolute pentru că realitatea din magazin este cu totul alta, dar reprezintă totuși un bun reper pentru a înțelege creșterile procentuale care se vor regăsi și ele mult umflate în prețurile de la raft.

NVIDIA GeForce RTX 4090 Founders EditionNVIDIA GeForce RTX 4090 Founders Edition

La 1200 respectiv 900 de dolari, cele două modele de 4080, vor fi cu 200, respectiv 400 de dolari mai scumpe la prima strigare decât 3080-urile echivalente. Iar asta este… wow! Și mai înseamnă că 4080-ul de 16GB se mută în teritoriul de preț al fostului 3080Ti. Într-adevăr, noul 4080 are mai multă memorie VRAM, dar cred că încep să înțeleg care este manevra lu’ NVIDIA aici.

Așa cum spuneam mai înainte, seria cu 80 în coadă era punctul G, adică un model de top, dar tangibil pentru mase din punct de vedere al prețului. Gata, no more! Că să te mai și întrebe de ce fugi după ce te împinge pe scări, NVIDIA a mai făcut și în așa fel încât modelul „inferior” de 4080 să nu aibă doar cu 4GB VRAM mai puțin, ci și cu 20% mai puține nuclee CUDA, bus width de 256 de biți și consum de energie mai mare. Cu alte cuvinte 4080-ul ăsta din urmă este mult mai slab decât 4080-ul de 16 GB!

Și uite așa ajungem la scandalul menționat la început și la anunțul NVIDIA de zilele trecute. Iată încă odată ce zice NVIDIA, și în lumina celor povestite până acum, cred că le veți percepe altfel cuvintele: „RTX 4080 de 12GB este o placă video fantastică, dar nu este denumită corect”, i-auzi mă, și mai zic că „având două GPU-uri, ambele denumite ca 4080, asta produce confuzie”, mie-mi spui? „Prin urmare” zic ei, „suntem presați”, atenție la formulare, „să apăsăm butonul un-launch pentru modelul 4080 de 12GB. Pe de alta parte, RTX 4080 de 16GB este „uimitoare”, bineînțeles, „și rămâne pe cursul de lansare actual ca sa încânte gamerii de pretutindeni începând cu 16 noiembrie”.

Și ultima propoziție din comunicat, de o falsă modestie totală, sună cam așa: „Dacă cozile pana după bloc și entuziasmul pentru lansarea lui 4090 reprezintă o indicație, atunci primirea lui 4080 va fi awesome”! Ăăăă, ce-a fost asta?! Vă rog din suflet să mă iertați pentru expresie, dar NVIDIA, ne-o s#gem singuri sau ce? Ăsta-i tot comunicatul, aparent scurt și la obiect, doar că așa scurt cum e, nu e deloc simplu. Spune-le asta integratorilor!

Decizia NVIDIA, un coșmar pentru integratori

Păi să vedeți ce tsunami a ieșit. EVGA, unul dintre cei mai mari integratori din lume, tocmai a anunțat că se retrage definitiv din piața de GPU-uri, invocând negru pe alb practicile NVIDIA ca motiv. Ați putea crede că retragerea EVGA ar trebui să-i pună pe gânduri pe NVIDIA, dar ași, de unde. Au un mare excedent de modele din seria 3000, am povestit și pe TikTok, plăci pe care le-au fabricat în draci când cererea era mare și pe care vor să le vândă în continuare. Și dacă nici AMD nu reușește să pună ceva presiune pe ei cu noua serie RX 7000 care urmează să apară, atunci Nvidia scapă din nou basma curată și va continua să stoarcă piață până la ultimul cent.

Mai pe românește spus, ce s-a întâmplat de fapt este că NVIDIA a dat un mare fuck-up motivat cu categorisirea acestui model de 12GB ca 4080, a simțit că a sărit calul și a dat înapoi, fără însă a se teme prea tare de consecințe. Gen… am încercat să vă mai stoarcem de niște bani și să vă vindem ceea ce este mai degrabă un 4070 la bani de 4080 și nu ne-a ieșit, dar nu-i cu supărare, nu-i așa? Ne facem că nu s-a întâmplat nimic, we will press the un-launch button!

Or că au considerat că 4080-ul de 16 gigi este adevăratul succesor al lui 3080 dar s-au gândit să mai umfle oleacă vânzările strecurand încă una mai slabă pe lângă ea pentru a te induce în eroare cu denumirea așa încât să plătești un 4070 la bani de 4080, ori i-a luat valul succesului lui 4090 și s-au gândit că pot cere mai mult pe mai puțin, dar nu știu câți se vor mai lăsa acum vrăjiți de bullshitul lui Jensen Huang cum că până la urmă seria din care face parte placa „e doar un număr”. Pe bune?

Atunci dacă e doar un număr, fă invers: vinde-ne 4080 la bani de 4070, și nu 4070 la bani de 4080. Indiferent că shortage-ul s-a terminat, că pandemia nu mai este, că lanțurile de aprovizionare și-au revenit, devine limpede că NVIDIA nu mai este dispusă să vândă GPU-uri de top, cum este cel de pe 4080-ul de 16GB, sub 1000 de dolari. Când ai văzut, fie și în circumstanțe speciale, că poți scoate mai mult, nu mai ești dispus să te întorci la mai puțin.

Și e mult, nene, pentru că până la urmă, făcând abstracție de faptul că unicul model rămas în seria 4080 este acum cu 400 de dolari mai scump decât era la lansare MSRP-ul celui mai tare 3080, cel de 12GB, asta înseamnă o creștere de 50% a prețului de la o generație la alta. O fi ăsta cel mai mare salt de performanță, dar este și cel mai mare salt de preț din istoria plăcilor video. Și n-ai cum să te ascunzi după deget și să bagi capul în nisip în fața unei creșteri de preț de 50 de procente!

Lăcomia salvează… NVIDIA, cam așa pare că stă treaba. Asta nu mai este o ajustare dictată de împrejurări, de speculă, inflație sau de cerere și ofertă: este o creștere nesimțită de preț de la o generație la alta și atât. Iar aceste suceli și învârteli, menite să ascundă până la urmă acest adevăr gol-goluț, nu dau bătaie de cap doar utilizatorilor, ci și partenerilor. EVGA, care a aruncat deja prosopul, este doar unul dintre exemple, nu vreau să știu ce se întâmplă în curtea celor de la ASUS, Gigabyte sau MSI după ce NVIDIA a decis că acel 4080 de 12GB va fi „un-launched”.

Bineînțeles că el nu va fi aruncat la gunoi, ci probabil rebranduit ca 4070 sau 4070Ti, ceea ce, dacă vă gândiți un pic, este crâncen pentru integratori. De ce? Pentru că acest anunț a venit târziu, după ce în lunile precedente partenerii deja făcuseră ambalajele, braduisera plăcile, pregătiseră bios-urile și tot așa. Toate astea trebuie, distruse, înlăturate, înlocuite, și chiar dacă NVIDIA va suporta o parte din aceste costuri, la fel de sigur nu le va acoperi pe toate și nici deranjul și nervii mâncați ai ăstora.

Am să închei spunând atât: deși am tot respectul și toată admirația pentru reușita tehnologică incontestabilă reprezentată de această serie, sau cel puțin de 4090-ul pe care am apucat deja să-l testăm și care ne-a lăsat cu gura căscată, am prea puțină apreciere pentru felul în care NVIDIA se comportă în piață ca jucător dominant. Nu, nu este niciodată bine ca o companie să devină atât de puternică pe o anumită piață, pentru că indiferent câte frâne interne ar avea și cât de bine intenționată ar fi, tentația comportamentului profund oportunistă fi mai mereu mai mare.

Cum spunea Lord Acton: puterea absolută corupe absolut. Și la 80% market share, cred că poziția NVIDIA poate fi ușor definită că putere absolută. Prin urmare nici nu mă surprinde prea tare că își permite să se joace de-a uite placa nu e placa, pe buzunarele utilizatorilor și pe nervii partenerilor. Cred că orice companie mică aflată pe o piață mai concurențială decât asta, cum ar fi ASUS, Gigabyte, MSI sau Dell, HP, Lenovo, dacă oricare dintre astea ar fi dat un asemenea fuck-up, l-ar fi plătit scump și amarnic. Nu și NVIDIA, pentru că așa e când ești rege.

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Tehnologie

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from TehnologieMore posts in Tehnologie »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares